در این مقاله با روان کننده بتن و کاربردهای آن آشنا میشویم. در ابتدا توضیحاتی در مورد ساختار روان کننده مطرح شده است. در ادامه کاربردهای روان کننده بتن بررسی شده است. در ادامه نیز انواع مختلف روان کننده بتن معرفی میشود. روش مصرف روان کننده نیز به صورت مختصر توضیح داده میشود. در نهایت نیز نکات اصلی برای خرید روان کننده بتن مشخص خواهد شد.
تسطیح بتن حاوی روان کننده راحت تر است.
هدف از این متن ارایه مطالب کلی پیرامون روان کننده بتن و آشنایی با این محصول است. امیدواریم پس از مطالعه این متن بتوانید یک انتخاب آگاهانه و دقیق در مورد افزودنی روان کننده بتن داشته باشید.
روان کننده بتن چیست؟
همان طور که از اسم این محصول هم پیداست، روان کننده بتن برای افزایش روانی و کارایی بتن به آن اضافه میشود. این محصول بدون افزودن آب در بتن کارایی بتن را زیاد کرده تا در شرایط خاص کار کردن با بتن راحت شود.
روان کننده بتنساختار شیمیایی این مواد لیگنوسولفونات است. این مواد بار سطح همه ذرات سیمان را منفی میکنند. طبق قانون دافعه ذرات هم نام الکترواستاتیکی ذرات سیمان از هم دور میشوند. دور شدن ذرات سیمان در نهایت سبب عبور راحت آب و کاهش مصرف آب بتن را در بر خواهد داشت. کاهش نسبت آب به سیمان در بتن سبب افزایش مقاومت بتن میشود. با توجه به مشاهدات روان کننده بتن حدود 5% نیاز آبی بتن را کاهش میدهد. در اثر این مقدار کاهش آب حدود 20% افزایش مقاومت خواهیم داشت.
این محصول جزو پرمصرف ترین افزودنیهای بتن در حال حاضر است. گستردگی مصرف این ماده به حدی شده که هر راننده کامیون حمل بتن و یا پمپ بتن یک دبه از افزودنی روان کننده بتن را به همراه خود دارد. برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکل از قبیل سفت شدن بتن در کامیون و یا گیر کردن بتن در لوله پمپاژ از این محصول استفاده میشود.
کاربرد روان کننده بتن
در هر مکانی که گرانروی بتن سبب جلوگیری از پیشروی عادی کار شود روان کننده نیاز است. یکی از مشکلات بتن که در کشور ایران هم بسیار به چشم میخورد افزایش قوام بتن در اثر تبخیر آب بتن در گرمای زیاد است. برای جبران روانی بتن امکان افزودن آب به بتن وجود ندارد. دلیل این موضوع بر هم زدن طرح اختلاط و در نهایت نیز ایجاد حفرات اضافی در اثر تبخیر آب اضافه شده است. دانشمندان برای حل این مشکل مادهای برای افزایش روانی بتن بدون کاهش کیفیت بتن ساختند. ایده این محصول از ترکیبات روان کننده در سایر صنایع موجود گرفته شده است.
برای بتن ریزی در مقاطع تنگ و نواحی پرآرماتور باید بتن روانی زیادی داشته باشد. در غیر این صورت حتی با ویبره کردن بتن هم امکان گیر کردن بتن وجود دارد.
بتن ریزی در مقاطع پرآرماتور با استفاده از روان کننده بتن
در ساخت و سازهای بزرگ مثل عرشه پل و بدنه سد که حجم بتن ریزی زیاد است استفاده از روان کننده سبب کاهش مصرف سیمان میشود. سیمان در ترکیب با آب از خود حرارت تولید میکند. با این کار حرارت زایی بتن حجیم کم شده و مشکلات جانبی آن از جمله ترک خوردگی کاهش مییابد.
به طور کلی روان کننده بتن به دلیل کاهش نسبت آب به سیمان کیفیت بتن را افزایش میدهد. در هر مکانی که نیاز به بتن قویتر و با دوام بیشتر داشته باشیم روان کننده بتن یکی از محصولات بسیار کاربردی است.
جلوگیری از آب انداختن بتن و خزش با استفاده از روان کننده بتن میسر است. دلیل این موضوع ایجاد یک ترکیب همگن و یکنواخت است. در این حالت سنگدانه بتن ته نشین نمیشود. به همین دلیل آب بتن روی آن جمع نخواهد شد.
روان کننده بتن[ابر روان کننده بتن فانتوم در بستهبندی گالن ۲۰ کیلوگرمی و مخزن ۱۱۰۰ کیلوگرمی توسط شرکت رامکا تعبیه شده است.]
انواع روان کننده بتن
روان کننده بتن را با توجه به تغییری که در زمان گیرش ایجاد میکند به سه گروه تقسیم بندی میکنند. روان کننده بتن دیر گیر که با نماد D شناخته میشود. روان کننده معمولی هم با نماد اختصاری A شناخته شده است. روان کننده زود گیر بتن که با حرف E شناخته شده است.
-روان کننده بتن دیر گیر D
در این روان کننده علاوه بر افزایش روانی بتن شاهد تاخیر در گیرش سیمان خواهیم بود. این افزودنی مخصوص هوای گرم است. در هوای گرم بتن به دلیل تشدید تبخیر آب بسیار زودتر از حالت عادی سفت میشود. به همین علت هدف اصلی افزایش زمان روان ماندن بتن است.
-روان کننده بتن معمولی A
در استاندارد ASTM این محصولات با نام کاهنده آب بتن معرفی شده اند. خاصیت این مواد روان کردن بتن بدون افزایش ذرهای آب است. این روان کننده اندکی در گیرش بتن تاخیر ایجاد میکند. البته این تاخیر به حدی کم است که آن را در نظر نمیگیرند.
-روان کننده بتن زود گیر E
در بعضی از پروژههای بتن ریزی مثل مکان شیبدار و بتن ریزی در هوای سرد بتن باید علاوه بر روانی سریع سفت شود. این خاصیت زودگیری در هوای سرد برای جلوگیری از یخ زدن بتن است. در مکان شیبدار نیز برای جلوگیری از تجمع بتن در انتهای قالب باید گیرش بتن زودتر از حالت عادی رخ دهد.
[روان کننده بتن فانتوم باعث افزایش روانی و مقاومت بتن در هوای گرم میشود.]
روش مصرف روان کننده بتن
روان کننده بتن قابلیت اضافه شدن در هر زمانی از مرحله ساخت و یا اجرای بتن را دارد. به همین دلیل در کارگاه تولید بتن این افزودنی به مصالح سنگی اضافه میشود. برای اختلاط بهتر روان کننده با مقداری آب رقیق میشود. در این روش تاسیسات و دستگاههی کارگاه بتن سازی استهلاک کمتری خواهند داشت.
استفاده از روان کننده برای ساخت بتن با کیفیت
روش دیگر مصرف این محصول در محل و اضافه کردن قبل از اجرای بتن است. در این روش باید از اختلاط کامل روان کننده در بتن اطمینان پیدا کرد. برای این منظور بهتر است پس از افزودن روان کننده کامیون حمل بتن با دور تند حدود 3 الی 4 دقیقه مخلوط شود.
در روش سوم که ترکیبی از دو مورد ذکر شده بالا است. مقداری از روان کننده بتن در ابتدای ساخت بتن در محل کارخانه ساخت و بقیه روان کننده در محل به کامیون حمل بتن اضافه میشود. در این روش مزایای هر دو روش وجود دارد. به همین دلیل توصیه کارشناسان بر استفاده از این روش است.
نکات مهم در انتخاب و خرید روان کننده بتن
برای خرید روان کننده بتن باید کارایی مورد نیاز یا همان اسلامپ بتن دقیقا معلوم شود. چون در برخی پروژهها روان کننده معمولی پاسخگوی پروژه نیست. روان کننده بتن در ساختمانهای معمولی و تهیه ملات بسیار مناسب است. برای تهیه این محصول باید مقدار مصرف روان کننده در بتن معلوم شود. بیشتر اطلاعات لازم روی بسته بندی این محصولات درج میشود.
خرید روان کننده بتنبا رعایت نکات مطالب گفته شده میتوان روان کننده مناسب پروژه را به راحتی انتخاب و تهیه کرد. در نهایت نیز برای مقایسه هزینه دو روان کننده با هم آزمایشهای زیادی وجود دارد. راحتترین و معروفترین آزمایش میزان ماده خشک در روان کننده است. این کار با ریختن روان کننده روی یک تکه کاغذ و خشک کردن و وزن کردن مقدار ماده خشک آن قابل اجرا است.
اگر در زمینه خرید انواع افزودنی بتن و مصالح نوین شیمیایی ساختمان نیاز به راهنمایی و مشاوره داشتید، تیم مشاوران صنایع شیمی ساختمان رامکا Ramkaco.com در ساعات اداری و در ایام هفته با شماره 02533557596 آماده خدمت رسانی به شما هستند.
شناسه خبر: 380188