طی 2 سال اخیر با تغییر سازوکار اقتصادی برق سبز، 41 نیروگاه تجدیدپذیر ساخته شده است که برق خود را به شبکه برق کشور تزریق میکند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، انرژی تجدیدپذیر طی سالهای اخیر به دلیل حضور مستقیم دولت و قیمتگذاری دستوری، در کنار سازوکار مجوزفروشی توسعه متناسب با ظرفیت ایران را تجربه نکرده بود، همین مسئله سبب شده بود تا نیروگاههای بادی و خورشیدی به عنوان نمادی از پیشرفت حضور چشمگیری در ظرفیت نیروگاهی کشور نداشته باشند.
با توجه به همین مسئله توسعه زیرساخت تجدیدپذیر از مهمترین برنامههای دولت سیزدهم به حساب میآید.
بر مبنای بازنگری صورت گرفته شاخصهای اقتصادی سرمایهگذاری در تجدیدپذیرها برای بخش خصوصی جذاب شد و بازگشت سرمایه در این بخش به کمتر از چهار سال کاهش یافت.
از سوی دیگر مجوز احداث چهار هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی نیز از شورای اقتصاد اخذ شد که به موجب آن پرداختی به بخش خصوصی از طریق عرض انجام شده و افزایش یا کاهش حاملهای انرژی تاثیری در هزینه تمام شده تولید ندارد.
پس از این بازنگری صورت گرفته، استقبال ورای تصوری از سوی بخش خصوصی به دست متولیان این حوزه در وزارت نیرو رسید و بیش از 95 هزار مگاوات درخواست همکاری برای سازمان انرژیهای تجدیدپذیر (ساتبا) ارسال شد.
* پای دولت از خرید و فروش برق تجدیدپذیر خارج شد
علاوه بر این، توسعه سازوکار فروش برق تجدیدپذیر در بورس و خارج شدن دولت از معادله خرید و فروش این برق نیز از برنامههای مهم در بخش تجدیدپذیر کشور به حساب میآید، بر این اساس اولین گام به سوی این مسئله تابلوی برق سبز در این حوزه راهاندازی شد.
بر اساس قانون، سمت عرضه این تابلو را نیروگاههای تجدیدپذیر و سمت تقاضا را ادارات و صنایع بر اساس قوانین پوشش میدهند. این تابلو با رقابتی کردن نرخ فروش برق و ایجاد جذابیت برای سرمایهگذاری میتواند به انگیزهای برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر بدل شده و مسئله ناترازی برق راحل کند و از طرفی چون بازاری برای با ویژگی پرداخت آنی در این تابلو مهیا است، همچنین ناترازی مالی را نیز برای این نیروگاهها حل کردهایم و از طرفی افزایش ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر به متنوع سازی سبد سوخت نیروگاهها و کاهش نیاز به گاز طبیعی ختم میشود.
از سوی دیگر، با راهاندازی تابلوی برق سبز همراه با رها کردن یک تیر از چله کمان چندین نشان را هدف گرفته و انتظار میرود ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور با این شیوه چندین برابر شود. تقاضای این بازار ابتدای با تکلیف به دولت برای خرید برق ادارات از تابلو و سپس تکلیف صنایع برای تامین انرژی از این محل با مشوقهایی صورت میپذیرد.
* تحول در ساختار انرژی کشور در راه است
در این راستا، محمد پورحمید کارشناس حوزه انرژی در بیان مزایای راهاندازی تابلوی برق سبز به خبرنگار فارس گفت: رهبر انقلاب در سخنان نوروزی خود بر لزوم تحول در ساختارها و رفع انحصار توسط دولت تاکید کردند و میتوان گفت، راهاندازی تابلوی برق سبز یکی از مصادیق دقیق این تحول است که در سال رشد تولید شاهد ن بودهایم.
وی ادامه داد: رفع انحصار از فروش برق با راهاندازی سازوکار بورس علاوه بر اینکه راهکاری برای رفع 3 ناترازی گاز، برق و منابع مالی است، زمینه جهش در تولید برق تجدیدپذیر کشور را فراهم خواهد کرد.
* 41 نیروگاه تجدیدپذیر در 2 سال به ظرفیت شبکه برق کشور اضافه شد
با توجه به تغییر ریل سیاستگذاری انرژی تجدیدپذیر در دولت سیزدهم تاکنون 41 نیروگاه برق تجدیدپذیر در قالب واحدهای نیروگاهی بادی، خورشیدی، زیست توده و برقابی به مدار بهرهبرداری آمده و برق خود را به شبکه برق کشور تزریق میکند.
همین مسئله زمینه افزایش تولید برق سبز را فراهم کرد و تولید برق تجدیدپذیر با رسیدن به عدد 9287 مگاوات نصاب جدیدی را به ثبت رساند. این رکورد در تاریخ 2 تیرماه سال جاری ساعت 14:16 به ثبت رسیده و در این بازه زمانی 16 درصد از تولید برق کشور مربوط به تجدیدپذیرها بوده است.
فهرست 41 پروژه نیروگاهی تجدیدپذیر با عنوان، ظرفیت و تاریخ سنکرون با شبکه برق در جدول ذیل قابل مشاهده است.
با توجه به تغییر سازوکار اقتصاد انرژی تجدیدپذیر و افزایش انگیزه سرمایهگذاری در این حوزه پیشبینی میشود، در 2 سال آینده شاهد رشد قابل توجه نیروگاههای تجدیدپذیر و افزایش سهم برق سبز در سبد نیروگاهی کشور باشیم.
پایان پیام/