مقامات ترکیه اعلام کردند که ساخت اولین مجموعه از واحدهای مسکونی در مناطق زلزله زده را از امروز آغاز میکنند، در همین حال کارشناسان درباره هزینهها ابراز نظر کردند.
به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس، «مراد قوروم» وزیر محیط زیست و توسعه شهری ترکیه امروز جمعه اعلام کرد که دولت این کشور ساخت اولین مجموعه از واحدهای مسکونی به جای واحدهای آسیب دیده در مناطق زلزله زده را آغاز کرده است.
خبرگزاری آناتولی روز جمعه گزارش داد که اظهارات مراد قوروم در بازدید از مرکز هماهنگی امور مربوط به بلایای طبیعی در ایالت آدی یامان در جنوب کشور بیان شده است.
وزیر ترکیهای تایید کرد که دولت این کشور روز جمعه کلنگ ساخت اولین مجموعه از واحدهای مسکونی را به زمین میزند که تعداد آنها ۲۱ هزار و ۲۴۴ واحد مسکونی در ۱۱ ایالت آسیب دیده از زلزله ویرانگر ششم فوریه گذشته است.
قوروم گفت که ترکیه طی دو ماه آینده نیز سنگ بنای ساخت ۲۴۴ هزار واحد مسکونی دیگر در این ۱۱ استان ودر مناطقی دورتر از گسلهای زمین لرزه اخیر را خواهد گذاشت.
مقامات ترکیه دیروز پنجشنبه گفته بودند که ۱۸۹ اردوگاه اسکان با خانههای از پیش ساخته در مناطق زلزله زده برپا کرده که 34 هزار نفر در آن سکونت دارند.
در همین حال در حال حاضر یک میلیون و ۴۴۰ هزار و ۶۶۸ نفر هم در مناطق زلزله زده در چادرهایی که در مناطق سرپوشیده یا سرباز برپا شده است، زندگی میکنند.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه روز دوشنبه وعده داد که ویرانیهای زمین لرزه اخیر را ظرف یک سال آباد میکند.
رئیس جمهور ترکیه تاکید کرد که دولتش قصد دارد صدها هزار خانه را با زیرساختهای آن بازسازی کند و شهرهایی را که در معرض تخریب بزرگی قرار گرفته و دهها هزار ساختمان در آن ها فروریخته است، از نو بسازد؛ در حالی که مسئولان این کشور از نیاز به تخریب بسیاری از ساختمانهایی سخن میگویند که پس از زمین لرزه آسیب دیده و غیرقابل سکونت شدهاند.
کارشناسان معتقدند که روند بازسازی مناطق زلزله زده که بیش از ۱۰ ایالت جنوبی با حدود ۱۳ میلیون نفر را شامل میشود، آسان نخواهد بود.
فراس شعبو، استاد مدیریت مالی در آکادمی باشاکشهیر استانبول، معتقد است که بازسازی تنها شامل ساختمانها نمیشود، بلکه شامل جادهها، فرودگاهها، بنادر، راه آهن، پلها، گاز، برق و منابع آب نیز میشود.
وی در گفتوگو با الجزیره افزود که روند آواربرداری و ارزیابی خسارات به زمان نیاز دارد، در حالی که ترکیه همچنان تحت تاثیر شوک این فاجعه، شاهد خلأهایی در مقابله با بحران است، صرف نظر از بحران بهداشتی احتمالی که میتواند در روند بازسازی خلل ایجاد کرده یا آن را به تاخیر اندازد.
* منابع تامین مالی بازسازی مناطق زلزله زده
در حالی که سوالاتی در مورد هزینه طرح بازسازی که دولت ترکیه در نظر دارد اجرا کند و منابع بالقوه تامین مالی مطرح شده است، اردوغان اعلام کرده که بخش بانکی این کشور بخشی از سود خود مربوط به سال ۲۰۲۲ که در حال حاضر بالغ بر ۵۰ میلیارد لیره است (حدود ۲.۶۴ میلیارد دلار) برای مبارزه با اثرات زلزله اختصاص داده است.
فراس شعبو معتقد است که سیاست اقتصادی ترکیه پس از زلزله به کلی تغییر خواهد کرد و از سیاست جستجوی راههای افزایش نرخ رشد، صادرات و تولید ناخالص داخلی به سمت سیاست بازسازی و فعال سازی مجدد چرخ اقتصاد چرخش میکند و به دلیل هزینههای کلان برای بازسازی فشارهایی بر بودجه دولت ترکیه وارد خواهد آمد.
* حجم هزینهها
شعبو درباره برآورد هزینه مورد انتظار طرح دولت ترکیه برای بازسازی مناطق زلزله زده گفت: ما نمیتوانیم میزان هزینه بازسازی را پیش بینی کنیم، مگر اینکه میزان واقعی خسارت و تخریب معلوم شود.
توران میسین یک پیمانکار در ترکیه میگوید: با توجه به قیمتهای فعلی بازار، ساخت یک متر مربع خانه حدود ۱۰ هزار لیر ترکیه (حدود ۵۳۰ دلار) هزینه دارد و میانگین هزینه ساخت هر آپارتمان یک میلیون لیره ترکیه (حدود ۵۳۰۰۰ دلار) است.
از سوی دیگر با توجه به نگرانی برخی در مورد بازسازی مناطقی که دائماً در معرض خطر زلزله هستند، مقامات ترکیه به صراحت اعلام کردهاند که بازسازی بر اساس محدودیتهای اعمال شده برای کل عملیات بازسازی پیش خواهد رفت.
مراد قوروم، وزیر محیط زیست و توسعه شهری ترکیه هم گفته است ساختمانهایی که در مناطق زلزله زده احداث میشود بیش از سه طبقه نخواهد بود و روند بازسازی در مناطقی به دور از گسلهای لرزهای که ممکن است شاهد فعالیت مداوم لرزهای باشد، انجام میشود.
مخلص الناظر، استاد اقتصاد و مدیریت بازرگانی در استانبول نیز گفت که انتظار میرود ساخت و ساز جدید استانداردهای تعیین شده برای جلوگیری از خطرات زلزله را اجرا کند که البته این امر به معنای هزینه بیشتر است.
الناظر در گفتگو با الجزیره نت، پیشنهاد کرد که برنامههایی برای نوع جدیدی از زیرساختها و چشماندازی جدید وجود داشته باشد و کارشناسان ژاپن و اندونزی که تجربه مقابله با زلزلههای تا ۱۰ ریشتر را دارند، میتوانند مورد استفاده قرار گیرد.
بانک جهانی در گزارش اخیر خود اعلام کرد که برآوردهایش نشان میدهد که دو زلزله ویرانگر ترکیه ۳۴.۲ میلیارد دلار یا حدود ۴ درصد از تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۱ این کشور، خسارت مادی به بار آورده است.
در همین حال گروههای تجاری و اقتصاددانان در ترکیه گفتهاند که بازسازی میتواند تا ۱۰۰ میلیارد دلار برای ترکیه هزینه داشته باشد.
در اواسط ماه گذشته، فدراسیون شرکتها و مشاغل در ترکیه خسارت زمین لرزه را ۸۴ میلیارد دلار یا معادل ۱۰ درصد از تولید ناخالص این کشور برآورد کرد. بر اساس بیانیه این فدراسیون، زلزله ویرانگر حدود ۷۰.۸ میلیارد دلار به ساختمانهای مسکونی خسارت وارد کرد و ۱۰.۴ میلیارد دلار دیگر به درآمد ملی خسارت وارد کرد، علاوه بر این خسارت نیروی کار که میتواند ۲.۹ میلیارد دلار برای اقتصاد ترکیه هزینه داشته باشد.
پایان پیام/