در حالی که وزارت صمت از حذف قرعهکشی خودرو تا پایان امسال میگوید و مردم هم نسبت به این شیوه غیرشفاف عرضه خودرو گلایه دارند، اما واگذاری اخیر خودرو در طرح پیشفروش یکی از خودروسازان داخل، از طریق فرآیند قرعهکشی انجام شد که حکایت از پابرجایی این سازوکار عرضه دارد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس کاربران سامانه «فارس من» با ثبت دو پویش با عناوین «درخواست حذف قرعه کشی خودرو» و «اصلاح اساسی نحوه قرعه کشی و واگذاری خودرو» از مسئولان خواستهاند تا نسبت به حذف قرعهکشی خودرو اقدام شود و در صورت استمرار این موضوع، نحوه انجام قرعهکشی اصلاح شود.
این کاربران عنوان کردهاند که با توجه به نارضایتی مردم از نحوه قرعهکشی خودرو پیشنهاد می شود که به جای هر بار شرکت دادن کل افراد متقاضی خرید خودرو و ثبت نام کننده در قرعه کشی، هر فرد فقط یک بار در قرعه کشی شرکت داده شود و در همان یک بار، اولویت فرد در صف واگذاری مشخص شود، واگذاری از ابتدای صف انجام شده و افرادی که خودرو دریافت نکردهاند در اولویت بالاتر مرحله بعدی واگذاری قرار بگیرند، در مرحله بعدی افراد جدید الورود با قرعه کشی اولویت بندی شده و به انتهای صف مراحل قبلی اضافه شوند؛ به این ترتیب همه افراد قطعا وقتی نوبتشان برسد خودرو خود را دریافت خواهند کرد و موضوع شانس و احتمال نیز از بین می رود.
این تقاضا در حالی مطرح میشود که مسئولان وزارت صمت در سال جاری چندین بار وعده حذف قرعه کشی خودرو را دادهاند.
وزیر صمت: حذف قرعه کشی خودرو به تدریج
در این رابطه سیدرضا فاطمی امین در نیمه اول امسال عنوان کرد که خروج خودرو از قرعهکشی تابع عرضه و تقاضا و سازوکار بازار است و حذف قرعهکشی به تدریج اتفاق خواهد افتاد.
* معاون وزیر صمت: حذف قرعهکشی خودرو تا اواخر امسال
منوچهر منطقی، معاون صنایع حمل و نقل وزارت صمت، نیز نیمه اول امسال عنوان کرد که تا اواخر سال جاری، قرعهکشی خودرو به طور کامل حذف خواهد شد؛ وزارت صنعت، معدن و تجارت نسبت به تعهد زمانی خودروساز حساسیت خاصی دارد و بر اساس تعهدات و زمان تحویل، میزان عرضه خودرو را مشخص میکند و با افزایش تولید و واردات خودرو، صفهای خرید هم از بین خواهد رفت.
* سخنگوی وزارت صمت: قرعهکشی خودرو تا پایان سال حذف میشود
به گزارش فارس در دی ماه امسال نیز امید قالیباف سخنگوی وزارت صمت طی مصاحبه ای گفت: قرعه کشی خودرو تا پایان سال حذف می شود، محصولات سایپا از قرعه کشی خارج شده و الان از طریق خود شرکت به فروش میروند. اما چند محصول از تولیدات ایران خودرو هنوز از طریق قرعه کشی عرضه می شود که این خودروها به تدریج تا پایان سال از شمول قرعهکشی خارج می شوند.
به گزارش فارس از سال 97 به سبب اعمال تحریمها علیه صنعت خودروی کشورمان و سایر گلوگاههای تأمین قطعات، عرضه خودرو به بازار با افت تقریبا 50 درصدی مواجه شد و این افت در سالهای 98 و 99 به شدت نمایان شد و تاکنون نیز ادامه دارد.
براساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولید خودرو سواری در سال 1396 در مجموع یک میلیون و 429 هزار دستگاه بود که در سال 97 با افت شدید به 886 هزار و 300 دستگاه کاهش یافت در سال 98 نیز تولید خودروی سواری به 903 هزار دستگاه رسید و در سال 1400 تولید خودروی سواری به 864 هزار و 400 دستگاه رسید.
اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم برنامهریزی برای تحول در صنعت خودروی کشور آغاز شد و وزارت صنعت، معدن و تجارت در برنامه تحول صنعت خودرو، برای سال 1401 تولید یک میلیون و 400 هزار خودروی سواری و تولید یک میلیون و 600 هزار دستگاه انواع خودرو را هدف گذاری کرد.
براساس آخرین آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در 10 ماهه 1401 حدود یک میلیون دستگاه انواع خودرو (994 هزار و 156) در کشور تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 20 درصد رشد داشته است. این در حالی است که برنامهریزی وزارت صمت برای تولید یک میلیون و 600 هزار دستگاه انواع خودرو بوده است.
همچنین در 10 ماهه سال 1401 در مجموع 862 هزار و 470 دستگاه خودروی سواری در کشور تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 15 درصد رشد برخوردار بوده است و این در حالی که هدف گذاری وزارت صمت تولید یک میلیون و 400 هزار دستگاه خودروی سواری در سال 1401 است.
با وجود برنامه و هدفگذاری وزارت صمت، اما آمارهای تولید خودرو حاکی از آن است که وزارت صمت از برنامه تولید خودرو عقب افتاده است و لذا این سوال مطرح است که آیا وزارت صمت در فرصتی که تا پایان سال باقی مانده است میتواند بخشی از عقبافتادگی تولید خودرو از برنامه 1401 را جبران کند و آیا با وجود اینکه هنوز قرعه کشی خودرو توسط یکی از خودروسازان بزرگ در طرح های پیش فروش در حال انجام است وعده خود در زمینه حذف قرعه کشی را محقق میکند؟
پایان پیام/