اکونومیک 24
16 آذر 1401 - 14:52

پاسخ به ابهامات زیست‌محیطی سد چشمیر‌/ سد‌ ‌تاثیر منفی بر تالاب شادگان ندارد

کارشناس ارزیابی محیط زیست با بیان اینکه بهره‌برداری از سد چمشیر هیچگونه تاثیری بر تالاب شادگان ندارد، گفت: رودخانه زهره بعد از محل سد چمشیر به سمت غرب جریان یافته و پس از دشت زیدون در شمال محدوده هندیجان تغییر مسیر داده و به سمت جنوب حرکت می‌کند‌.

‌شهره صدری‌خانلو‌ در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با اشاره به تلاش متخصصان داخلی در عملیات فنی-مهندسی ساخت سد چمشیر، اظهار داشت: به تازگی برخی از فعالان محیط زیستی گفته‌اند، تالاب شادگان از آبگیری سد چمشیر بر روی رودخانه زهره متاثر می‌شود، این در حالیست که این مسئله یک اشتباه آشکار بوده و سد چمشیر در حوضه آبریز زهره-هندیجان واقع شده است.

این کارشناس ارشد ارزیابی و آنالیز محیط زیست تاکید کرد: بهره برداری از سد چمشیر هیچگونه تاثیری بر تالاب شادگان ندارد، رودخانه زهره بعد از محل سد چمشیر به سمت غرب جریان یافته و پس از دشت زیدون در شمال محدوده هندیجان تغییر مسیر داده و به سمت جنوب حرکت می‌کند‌.

وی افزود: این رودخانه در انتهای مسیر خود به خلیج فارس می‌ریزد. بنابراین در طول مسیر خود از محل سد چمشیر تا انتهای رودخانه زهره، این رودخانه هیچ ارتباطی با آبهای ورودی به تالاب شادگان ندارد و ادعای ارتباط تاثیر سد چمشیر بر تالاب شادگان یک بیان اشتباه است‌.

 

* اطلاعات غلط جریان مطالبه زیست‌محیطی را تضعیف می‌کند

فارغ‌التحصیل دانشگاه AIX-Marseille فرانسه در نقد ارائه اطلاعات غلط توسط فعالان زیست محیطی در فضای مجازی، گفت: مردم حق دارند تا از طرح ها و پروژه های کشور مطلع باشند،با توجه به این امر که محیط زیست کشور مشترک برای عموم مردم است، پس اطلاع داشتن از طرح‌هایی که بر محیط زیست تاثیر دارد حق همه مردم ایران است اما مردم به چه اطلاعاتی در مورد طرح ها نیاز دارند، قطعا پاسخ این سوال «اطلاعات درست» است.

این کارشناس‌ ارزیابی و آنالیز محیط زیست با بیان اینکه ارائه اطلاعات اشتباه به مردم در مورد مسائل تخصصی صحیح نیست، گفت: کنشگران محیط زیست همواره یکی از خواسته های مدنی خود را شفافیت در اطلاعات عنوان می‌کنند. این شفافیت در اطلاعات به معنی ارائه اطلاعات صحیح است، ولی متاسفانه برخی از کنشگران محیط زیستی نه تنها در ایران بلکه در جهان ساله است که با ارائه اطلاعات اشتباه، مردم را سردرگم کرده‌اند.

وی ادامه داد: در سال‌های اخیر، علاوه بر دسترسی بالا به اطلاعات با پدیده‌ای به اسم سلبریتی نیز مواجه شده‌ایم. افرادی که به‌عنوان اشخاص شناخته شده‌تر در جامعه معرفی می‌شوند. این‌ها می‌توانند یک فعال محیط زیست باشند یا یک بازیگر، یک دانشمند و یا حتی یک کمدین و غیره اما در بسیاری از موارد ما با اظهارنظرهای غیرکارشناسی این افراد در مورد مسائل تخصصی کشور روبرو هستیم که پایه و اساس صحیحی هم ندارد.

صدری‌خانلو گفت: تکرار این ارائه اطلاعات اشتباه از سوی کنشگران محیط زیست به مرور به توان کنشگری و ظرفیت فعالیت های جمعی محیط زیست در کشور آسیب بزند.

وی ادامه داد: متاسفانه در سال‌های گذشته با موجی از این اظهارنظرهای اشتباه در مورد مسائل تخصصی از طرف برخی از چهره های شناخته شده به اسم فعال محیط زیست در کشور روبرو شده ایم که به شدت به پیکره تخصصی محیط زیست لطمه زده است.

* ساخت چمشیر با اجازه بالاترین نهاد زیست محیطی کشور آغاز شده است

صدری خانلو اظهار داشت: در مورد گزارش گیاه‌شناسی مخزن سد چمشیر که در مطالعات ارزیابی اثرات محیط زیستی به سازمان حفاظت محیط زیست ارائه شده و با تایید گزارش زمینه اخذ مجوز محیط زیستی برای سد چمشیر فراهم شده است، باید گفت که سازمان حفاظت محیط زیست به‌عنوان مرجع عالی تایید و یا رد مطالعات محیط زیستی همه طرح ها در کشور است.

وی افزود: بنابراین تایید گزارش مطالعات محیط زیستی یک طرح توسط این سازمان مرجع به منزله تایید کیفیت گزارش تهیه شده است.

این کارشناس محیط زیست تاکید کرد: طرحی که مجوز محیط زیست می‌گیرد یعنی اجازه شروع به کار دارد. سد چمشیر هم مستثنی از این قاعده نیست، با استناد به مجوز محیط زیست اخذ شده از بالاترین مرجع محیط زیستی کشور شروع به کار کرده است، در ‌سال‌های ساخت و ساز و فعالیت عمرانی طرح هم نظارت مستمر از طرف سازمان حفاظت محیط زیست بر فعالیت کارگاه سد چمشیر صورت گرفته است.

صدری‌خانلو اظهار داشت: ساخت و ساز سد بزرگی مانند چمشیر مساله ای نیست که اداره کل محیط زیست استان از مسائل محیط زیستی آن طی این سال‌ها چشم پوشی کند و هیچ نظارتی بر رعایت موازین محیط زیست در این سد طی دوره ساخت نداشته باشد.

وی ادامه داد: بحث گیاهشناسی مخزن سد نیز در گزارش محیط زیست طرح بوده و تایید شده است. مطمئنا هر گیاهشناسی در مورد هر محدوده‌ای یکسری نظرات کارشناسی دارد. ممکن است اختلاف نظری در مورد حضور چند گیاه و یا درصد پوشش گیاهی برخی از گیاهان مطرح باشد. خوب این مسائل کارشناسی می تواند در مورد همه طرح ها و همه مناطق بین کارشناسان تخصصی وجود داشته باشد.

این کارشناس محیط زیست عنوان کرد: این اختلاف نظرهای کوچک کارشناسی برای گیاهان نفی کننده کلیت مساله در خصوص تایید مطالعات محیط زیستی طرح نیست.

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 900753

مهمترین اخبار اقتصادی: