براساس گزارشات اهالی بندرلنگه هرمزگان در سامانه سوتزنی خبرگزاری فارس، صید به روش محاصرهای با تورهای غیرمجاز در خلیج فارس دست کمی از ترال نداشته و با آسیب به دریا درآمدهای میلیاردی را برای متخلفان رقم میزند.
به گزارش خبرگزاری فارس، پس از فروکش صیدهای ترال که غالباً با کشتیهای چینی صورت میگرفت، حال فعالیت قایقها و لنجها با تورهای غیرقانونی به نام پرساین یا پیاله در خلیج فارس رواج یافته است، به نحوی که صیادان اصیل با روش محاصرهای به علت تخریب منابع آبزیان مخالف هستند و گزارشاتی را در سامانه سوتزنی خبرگزاری فارس ثبت کردهاند که برای کسب اطلاعات بیشتر به گفتوگو با آنها میپردازیم.
یکی از صیادان با بیش از ۱۵ سال سابقه به آسیبهای صید محاصرهای پرداخت و اظهار کرد: همانطور که صید ترال یا کفروب حجم زیادی از آبزیان را همراه با جلبکها از کف دریا جمع میکرد، در روش محاصرهای هم چند قایق شبانه با چراغهای بزرگ به سکوهای صیادی رفته و پس از جمع شدن ماهیهای کوچک و پلانکتون زیر نور، آن محدوده را با تورهای غیرقانونی پرساین یا حلقه دور میزنند و هر بار طی ۴ الی ۵ ساعت دهها تن ماهی را صید میکنند.
وی به تجهیزات غیرمجاز صیادان متخلف نیز اشاره کرد و افزود: قبلا استفاده از موتورهای ۸۵ اسببخار بنزینی روی قایق تخلف بود، اما با صیدهای غیرمجاز دچار کمبود ماهی در فاصلههای نزدیک به ساحل شدیم که ما را مجبور به صید در مناطق ۴۰ الی ۵۰ مایلی معادل ۶۵ الی ۸۰ کیلومتری از خشکی کرد، که در همین راستا موتورهای ۱۵۰ اسببخار هم مجاز شناخته شد اما در صید محاصرهای گاهی شاهد قایقهای ۲۵۰ اسببخار هستیم.
این صیاد بر درآمدهای میلیاردی از قاچاق ماهی تاکید کرد و ادامه داد: بنکداران عمدهفروش به نام کمّات یا بقال که اکثرا لنج دارند، دهها تن ماهیهای شیر و بچهشیر(قباد)، تن، حلوا، صارم، زرده، سکن و غیره را به آنور آبهای خلیج فارس از جمله امارات(دبی)، عمان و قطر قاچاق میکنند.
وی حوالی سکوهای نفتی و صخرههای مرجانی را جایگاه مناسبی برای صیدهای محاصرهای دانست و گفت: آبزیان صیدگاههای اطراف عسلویه و کنگان طبق درد و دلهای صیادان بوشهری تخلیه شده است و متخلفان اطراف بندرلنگه و جزایر لاوان از جمله سکوهای سلمان و رخش را برای صید محاصرهای انتخاب کردهاند.
این گزارشگر با اشاره به مبلغ حق پاسگاه در فاکتورهای کمّات خاطرنشان کرد: هر بازهای که برای صید با بقال قراداد میبندیم، حداقل مبلغی حدود ۳۰ هزار تومان از صیادان با عنوان حق پاسگاه از ما گرفته میشود که نشاندهنده بیتفاوتی نظارت یگان حفاظت شیلات و دریابانی بر فعالیت غیرقانونی صید محاصرهای است، به نحوی که چندین بار گزارش تخلفات را از طریق شمارههای آنها منتقل کردم اما فایدهای نداشت.
توقف صید سنتی در مقابل تخلفات سودجویان
علاوهبر صیادان با یکی از رسانههای محلی در استان هرمزگان نیز ارتباط گرفتیم که سردبیر آن ضمن تائید مطالب فوق اظهار کرد: اکنون نیز همانند اوج صید کشتیها به روش ترال شاهد کساد بازار صیادانی هستیم که به روشهای سنتی کار میکنند، به نحوی که بعضی از آنها قایقهای چند میلیونی خود را به حراج گذاشتهاند.
وی بر لزوم برخورد قاطع دریابانی و یگان حفاظت شیلات با صیادان متخلف و تجهیزات غیرقانونی آنها تاکید کرد و گفت: گرچه اوایل ماه جاری سه فروند قایق غیرمجاز پرساین توقیف شد، اما ذخیره آبزیان خلیج فارس با رواج صید محاصرهای با تهدیدات جدی مواجه است.
یگان حفاظت شیلات آماده دریافت گزارشات صید غیرمجاز
برای پیگیری این مساله با سروان مهرداد رامش سرپرست یگان حفاظت منابع آبزیان شیلات استان هرمزگان گفتوگو کردیم، که وی بر لزوم برخورد با صیادان متخلف تاکید کرد و گفت: صید به روش محاصرهای با تور پرساین موجب آسیب به منابع آبزیان در خلیج فارس شده و در همین راستا اوایل ماه جاری سه فروند قایق متخلف با ۸ تن ماهی را متوقف کردیم، البته از همشهریان عزیز میخواهیم که هرگونه اخبار و اطلاعات در راستای صید غیرمجاز را به شماره ۳۳۳۳۱۴۳۴-۰۷۶ گزارش کنند.
وی بر همراهی فرماندهی مرزبانی هرمزگان اشاره کرد و افزود: اخیرا جلسهای با فرمانده محترم دریابانی استان و تعدادی از صیادان شاخص حول محور برخورد با صیدهای ترال و محاصرهای داشتیم که موجب همکاریهای مشترک خوبی میان ما شد.
موتورهای بالای ۱۵۰ اسببخار در هرمزگان ممنوع است
سرپرست یگان حفاظت منابع آبزیان شیلات استان هرمزگان دربارهی قانون استفاده از موتور قایقهای صید ادامه داد: موتور قایق در منطقه آزاد قشم از لحاظ قانونی تا ۲۰۰ اسببخار هم مجاز است اما در خارج از آن حداکثر تا ۱۵۰ اسببخار وجهی قانونی دارد، بنابراین با موتورهای قویتر با هر مدل برخورد قضایی خواهیم کرد.
مهرداد رامش در پایان حمایت جهادکشاورزی هرمزگان در راستای تامین منابع انسانی برای شیلات استان را لازم دانست و خاطرنشان کرد: برای تامین امکانات و نیروی انسانی با مسئولان مربوطه در پایتخت ارتباط گرفتیم، به نحوی که توان برخورد ما با متخلفان به حمایت همکاران بالادستی بستگی دارد، اما با تمام تلاش خود را برای صیانت از سرمایههای دریایی خود به کار گرفتهایم.
با توجه به آنچه مطرح شد، قایقهایی با تجهیزات غیرقانونی از جمله تور پرساین و موتور بالای ۱۵۰ اسببخار همان کار کشتیهای کفروب را انجام میدهند، بنابراین در این شرایط برای حفظ ذخایر آبزیان خلیج فارس لازم است که دریابانی جمهوری اسلامی و یگان حفاظت شیلات استانهای هرمزگان و بوشهر با صیادان متخلف برخورد قاطع و قانونی داشته باشند.
انتهای پیام/