اکونومیک 24
03 دی 1402 - 13:37

یک قرص نان... آرزویی دشوار برای خانواده‌های غزه

در سایه هشدار نهادهای بین المللی درباره بروز قحطی و گرسنگی در نوار غزه به دلیل محاصره این منطقه دستیابی به یک قرص نان، به آرزویی دشوار برای فلسطینی‌ها تبدیل شده است.

به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس،  أمجد مصلح، هفت روز پیش یک کیسه گندمی را که برای تغذیه دام استفاده می‌شود، خریداری کرده و از آن روز به صف آسیاب قدیمی واقع در اردوگاه المغازی در مرکز نوار غزه ملحق شده به امید اینکه نوبتش برسد و بتواند با آرد کردن گندم آن را در اختیار خانواده قرار دهد تا با نان خالی خانواده گرسنه خود را سیر کند.

سوخت این آسیاب هم هر چند روز یک بار تمام می‌شود و آنهایی که در صف هستند، باید روزهای بیشتری منتظر بمانند تا شاید سوخت جدید برسد؛ از همین رو خیلی ‌ایشان پتو یا زیراندازی را با خود آورده و شب‌ها را هم در صف سپری می‌کنند.

امجد در حالی که روی کیسه گندم در صف انتظار نشسته است، به خبرنگار الجزیره می‌گوید: بچه هایمان چیزی برای خوردن ندارند. ما در گرسنگی به سر می‌بریم. جامعه بین المللی و سازمان ملل چه می‌کنند؟ ننگ بر کشورهای عربی که در برابر مصائبی که اسرائیل بر سر ما آورده قدمی برنمی‌دارند.

با اقدام رژیم صهیونیستی در مسدود کردن گذرگاه‌های نوار غزه و ورود قطره چکانی کمک‌ها به آنجا مردم   علاوه بر اینکه با کمبود انواع غذاها مواجهند از کمبود آرد گندم مورد نیاز برای تهیه نان هم رنج می‌برند.

قیمت گندم آسیاب نشده در بازارهای نوار غزه افزایش یافته است و طی چند هفته گذشته از یک کیسه ۲۵ کیلوگرمی ۹۰  شکل به ۱۳۰ تا ۱۷۰ شکل رسیده است.

بسیاری از فلسطینی‌هایی که در صف جلوی آسیاب اردوگاه المغازی ایستاده‌اند می‌گویند که گندم موجود برای تغذیه دام در نظر گرفته شده و برای استفاده انسان مناسب نیست، اما به دلیل نداشتن جایگزین آن را از روی ناچاری خریداری کرده‌اند.

مصلح می‌گوید: آسیاب کوچک و قدیمی است و بسیار کُند کار می‌کند. از همین رو برای این مقادیر زیاد گندم به درد نمی‌خورد، علاوه بر اینکه به دلیل کمبود سوخت برخی روزها کار خود را کاملا متوقف می‌کند.

وی افزود: 10 روز است که هیچ نانی در خانه ما نیست. همه مردم مثل ما هستند. به دنبال برنج به جای نان می‌گردیم اما قیمت‌های آن هم اگر در بازار یافت شود تا پنج برابر افزایش یافته و قدرت خرید برای مردمی که در سایه جنگ کسب و کاری برایشان نمانده است، وجود ندارد. شکر و عدس و حبوبات دیگر هم به ندرت و با قیمت چند برابری در بازار یافت می‌شود.

امجد با بیان اینکه به همراه ۴۵ نفر از افراد خانواده و اقوام خود در مرکز اسکان آوارگان اردوگاه المغازی به سر می‌برد، گفت ما هر روز دو کیسه ۲۵ کیلوگرمی آرد نیاز داریم اما در حال حاضر یک دهم آن هم نصیبمان نمی‌شود. به خدا سوگند بچه‌های ما شکم گرسنه می‌خوابند ما در گرسنگی واقعی به سر می‌بریم ، در حالی که هیچ کسی کمکمان نمی‌کند. همین جا می‌خوابیم تا بتوانیم برای فرزندانمان نانی مهیا کنیم. امیدواریم دنیا رحمی به ما کند.

دیب حسین یک فلسطینی دیگر در صف آسیاب می‌گوید: ما در قحطی هستیم، سکوت برادران مسلمان در قبال اوضاع ما حرام است. من از یک تاجر لباس تبدیل شدم به فردی که با وجود سرما در خیابان می‌خوابد تا یک کیسه آرد را آسیاب کند، مردم گرسنه هستند. خیلی از زن‌ها نان آور خود را از دست داده‌اند و شوهرانشان زیر آوار هستند و نمی‌توانند غذا پیدا کنند.

در اردوگاه النصیرات در مرکز نوار غزه نیز صدها آواره در صف‌های طولانی برای تهیه آرد، مقابل مرکز تدارکات آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) ایستاده‌اند.

مردم غزه از وضعیت فاجعه بار انسانی و بهداشتی رنج می‌برند. حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از جمع دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفری جمعیت غزه از خانه‌های خود آواره شدند و اسرائیل در سایه بمباران‌ها آنها را از غذا، آب، دارو  برق محروم کرده است.

خانواده هفت نفره حاج یحیی یعقوب نیز از روزها پیش برای تهیه آرد تلاش می‌کنند اما موفق به تهیه آرد نشده‌اند.

مالک یعقوب (عضو خانواده) می‌گوید: «هر روز پس از تهیه کاغذی از مرکز تدارکات و بازرگانی در اردوگاه النصیرت برای تحویل آرد به انبار خیابان صلاح الدین در دیرالبلاح می‌رویم؛ اما به دلیل ازدحام جمعیت هر روز فقط به تعداد محدودی آرد می‌رسد و بقیه باید در بازارهای آزاد در جستجوی آرد به قیمت‌های خیالی باشند.

او توضیح می‌دهد: «قیمت یک کیلوگرم آرد از ۲۰ شکل (حدود ۵.۲ دلار) فراتر رفته است در حالی که قبل از جنگ ۳ شکل (کمتر از یک دلار) بود».

نبود آرد در نوار غزه در سایه کمبود شدید مواد غذایی بحران انسانی در این منطقه را شدت بخشیده است؛ در شرایطی که ارتش رژیم صهیونیستی ده‌ها نانوایی را بمباران کرد و سوختی هم برای راه اندازی مابقی نانوایی ها یافت نمی‌شود، دستیابی به یک قرص نان برای مردم غزه رویایی دشوار شده است.

آنروا با توجه به تعداد اعضای خانواده‌ها در نوار غزه، بین خانواده‌های غزه، اعم از آوارگان و غیر آنها آرد توزیع می‌کند، اما روند توزیع آن با توجه به کمبود آرد و ازدحام شدید مردم نابسامان است.

در خان یونس و دیر البلح در جنوب و مرکز نوار غزه آنروا طی توافق با طرف‌های رسمی توزیع آرد را با تقسیم مناطق آنجا به چند منطقه انجام می‌دهد به نحوی که اسامی ساکنان و آوارگان آنجا ثبت شده و به میزان ذخیره موجود توزیع می‌شود.

انس ابو رکبه در حالی که در بازار محله‌ای اردوگاه النصیرات در مرکز نوار غزه گشت می‌زند سرگردان است و نتوانسته چیزی برای رفع گرسنگی خانواده خود پیدا کند، زیرا ازیک طرف کالاها و مواد غذایی اندک است و اگر کالایی هم یافت شود به چند برابر قیمت معمولی آن به فروش می‌رسد و در وسع مردم عادی نیست.

بازارهای فلسطینی در استان‌های نوار غزه از شمال تا مرکز و جنوب  به دلیل کمبود کالا و فرسودگی بیشتر انواع آنها به دلیل تعطیلی گذرگاه‌ها و ممانعت از ورود آب و مواد غذایی ، شاهد وضعیت شدید افزاش قیمت‌هاست.

این واقعیت غم انگیز شکاف گسترده‌ای را بین قیمت‌های بالا و بی سابقه کالاهای کمیاب عرضه شده و قدرت خرید محدود فلسطینیان در نوار غزه ایجاد کرده است که  حتی قبل از شروع تجاوز اسرائیل از شرایط بد اقتصادی رنج می‌بردند؛ زیرا اثرات تحریم و محاصره نوار غزه طی 17 سال گذشته تاکنون بر همه جنبه‌های زندگی ساکنان آنجا سایه انداخته است.

انس از اهالی اردوگاه آوارگان فلسطینی جبالیا است که به تهدیدهای اسرائیل برای تخلیه مناطق شمال نوار غزه به سمت مناطق مرکز و جنوب پاسخ نداده بودند تا اینکه با اخطار ساعتی قبل از بمباران منزلشان توسط رژیم صهیونیستی مجبور به کوچ اجباری به منزل یکی از نزدیکانشان در اردوگاه النصیرات شدند.

وی با بیان اینکه از هفته دوم جنگ یعنی دو ماه پیش اعضای خانواده وی هیچ حقوق و دستمزدی دریافت نکردند، گفت این در حالی است که بالا رفتن قیمت کالاها در نتیجه کمبود شدید آن در بازارها اوضاع اقتصادی را برای آوارگان سخت‌تر کرده است.

انس در گفت‌وگو با العربی الجدید با اشاره به اینکه معمولاً قاعده عرضه و تقاضا بر بازارها حاکم است، گفت، ازدحام بی سابقه صدها هزار آواره در داخل اردوگاه‌ها و مناطقی که به سختی نیازهای اولیه ساکنان آنجا هم در بازارها تامین می‌شد اوضاع را بسیار سخت و دشوار کرده است.

در بازارهای غزه قبل از جنگ یک کیسه ۲۵ کیلوگرمی آرد ۱۰ دلار آمریکا قیمت داشت اما از زمان جنگ کم کم رو به گرانی گذاشت و الان هم که به ندرت می‌توان آرد را در بازارها یافت هر کیلوگرم آن پنج دلار به فروش می‌رسد.

وی افزود: یک جعبه مخمر نان  هم که به قیمت یک دلار و نیم فروخته می‌شد نیز به ده ها بسته کوچک تقسیم شده که هر یک از آنها حدود نیم دلار فروخته می‌شود، در حالی که کیسه‌های نمک هم به کیسه‌های کوچک تقسیم شده که به سختی برای یک بار پخت و پز کافی است.

انس می‌گوید: همچنین مواد غذایی کنسروی شکر، قهوه و ادویه جات، علاوه بر پوشک و دستمال کاغذی کودکان و نوار بهداشتی هم به ندرت و بسیار گران به مردم عرضه می‌شود و خیلی از آوارگان دیگر قدرت خرید این کالاها را به دلیل تمام شدن پس اندازشان و دریافت نکردن هیچ حقوق و دستمزدی ندارند.

کمبود کالاها در بازارهای غزه ناشی از بسته شدن گذرگاه‌ها و منانعت از ورود کالاها و در راس آن مواد غذایی است افزون بر اینکه رژیم صهیونیستی مغازه‌ها و انبارهای کالاها را هم در بمباران‌های خود هدف گرفته است.

ممانعت از ورود سوخت هم جابجایی کالا و رساندن آن به بازارها در غزه دشوارتر کرده است و اقدام  رژیم صهیونیستی در تقسیم نوار غزه به چند منطقه و جدا کردن  استان‌های غزه و شمال از مناطق جنوبی و همچنین جدا کردن مناطق جنوب از مرکز هم از جمله دلایل کمبود کالاهاست.

سائد عبدالعال،  یک شهروند فلسطینی اهل اردوگاه آوارگان فلسطینی الشاطئ هم می‌گوید: ما به معنای واقعی کلمه افزون بر آوارگی از خانه‌های خود به سمت مناطق مرکز و جنوب نوار غزه در وضعیت مشابه فاجعه تاریخی یوم النکبه هستیم که از اجداد خود شنیده بودیم، زیرا علاوه بر اینکه در همین جایی هم که پناه آورده‌ایم امنیت نداریم بلکه از حداقل نیازهای زندگی و تامین معاش هم محرومیم.

عبدالعال، کارگر روزمزد فلسطینی هم وضعیت خود را گرفتار بین دو آتش توصیف می‌کند که هر کدام داغتر از دیگری است و می‌گوید که برای حفظ جان خانواده‌اش از بمباران های اسرائیل مجبور به ترک خانه و شغل خود شده و حالا هم با افزایش قیمت‌ها همه چیز و در راس آن مواد غذایی و عدم تمکن مالی برای خرید آن مواجه است.

وی با بیان اینکه مردم تصور طولانی شدن جنگ را نداشتند، گفتند وضعیت فعلی برای کارگران روزمزد مشقت بارتر است، زیرا آنها با زوربازو و زحمت روزانه خود شکم خانواده را سیر می‌کردند.

عبدالعال تاکید کرد: فلسطینی‌های آواره هر بار با گشت زدن در بازارهای شلوغ در مرکز و جنوب نوار غزه به امید تامین مایحتاج اولیه خود هستند، در حالی که رژیم صهیونیستی علاوه بر گرسنه نگاه داشتنشان امید برای زنده ماندن از بمباران‌ها حتی در مناطق امن ادعایی هم از آنها گرفته است.

سازمان خواربار ملل متحد (فائو) روز جمعه گزارش داد بیش از ۵۷۰ هزار نفر یعنی تقریبا یک‌چهارم ساکنان نوار غزه بر اثر جنگ و وارد نشدن مواد غذایی گرسنگی می‌کشند.

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1614374

مهمترین اخبار اقتصادی: