دو نگاه درباره استفاده از کود شیمیایی در بخش کشاورزی وجود دارد نخست این که مصرف بیشتر کود شیمیایی باعث ایجاد باقیمانده سموم در محصول می شود نگاه دوم این که مصرف کود باعث افزایش محصول خواهد شد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، اینکه میزان کود مصرفی در بخش کشاورزی چه میزان باشد همواره محل بحث بوده برخی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی براین باورند که کود شیمیایی که اکنون در بخش کشاورزی استفاده میشود، بسیار کمتر است بنابراین هیچ ماده شیمیایی مضر در محصول باقی نمی ماند و معنی آن این است که محصول ما جزو سالمترینها در دنیا است و این یک امتیاز بزرگی است.
اما گروه دیگر بر این باورند که اگر کود کمتری به محصولات کشاورزی بدهیم هنر نکردیم زیرا تولیدمان کمتر خواهد شد، برای تامین امنیت غذایی مردم باید بتوانیم تولیدمان را بیشتر کنیم، آنها میگویند تا سال 2050 جهان باید 70 درصد غذای اضافه تولید کند. این در حالی است که تغییرات اقلیم محدودیتهای زیادی را برای تولید ایجاد کرده است و بخشی از این افزایش تولید را می توان با دادن کود شیمیایی بیشتر جبران کرد.
به گفته کارشناسان کشاورزی، به ازای یک واحد کود شیمیایی که به محصولات کشاورزی د اده میشود 9 واحد محصول بیشتری تولید میشود.
بر اساس گزارش سازمان هواشناسی، در کشور ما هر دهه 9 میلیمتر میزان بارندگی کاهش مییابد و 3 دهم درجه هم دما افزایش مییابد و نتیجه آن کاهش تولیدات کشاورزی است، با اینحال هیچ برنامهای برای مقابله با آن تهیه نشده است.
کاظم خاوازای دبیرستاد توسعه فناوری های نوین و دانش بنیانها در گفت وگو با خبرنگار فارس گفت: سالانه 1.5 میلیون تن کود شیمایی عمدتا کود ازته در بخش کشاورزی استفاده میشود که امکان افزایش آن تا 4.5 میلیون تن وجود دارد و در واقع بخش کشاورزی کشور هنوز کود کمتری استفاده میکند.
وی افزود: اگر کود شیمیایی به درستی استفاده شود، یعنی به میزان توصیه شده و در زمان خود ش استفاده شود نتیجه مضری بر سلامتی محصول نخواهد داشت بلکه باعث افزایش تولیدات کشاورزی میشود یعنی همان چیزی که ما برای تامین امنیت غذایی دنبال میکنیم.
خاوازی با بیان اینکه در کوتاه مدت عملکرد محصولات کشاوزری 25 درصد کاهش مییابد، گفت: تا سال 2080 و عملکرد محصولات کشاورزی، 50 درصد کاهش مییابد و همه اینها مشکلات و چالشهای زیادی را در بخش تولید ایجاد میکند که میتوان به کمک کودهای شیمیایی تا حدودی محصولات کشاورزی را افزایش داد.
پیش از این هم سازمان خواروبار کشا ورزی ملل متحد اعلام کرده بود که طی 40 سال آینده به دلیل گرم شدن کره زمین عملکرد بالقوه تولید بذور کاهش مییابد.
بنابراین درچنین شرایطی که دنیا با محدودیت منابع تولید همراه است و مسابقه کشورها برای تولید و کاهش وابستگی هم با سرعت بیشتری ادامه دارد، کارشناسان باید به نتیجه درستی در باره مصرف کود شیمایی در بخش کشاورزی برسند به نحوی که در مصرف آن سلامتی مردم را به خطر بیندازد و نه از تولید بیشتر محصول که برای تامین امنیت غذایی آینده ضروری است جا بمانیم.
پایان پیام/