تصمیم رئیسجمهور آمریکا برای اعمال تعرفههای تلافیجویانه علیه ۱۸۰ کشور جهان، تنها در عرض چند ساعت، والاستریت را به بحرانی کمسابقه کشاند و حدود دو هزار میلیارد دلار از ارزش بازار سهام ایالات متحده را نابود کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از یورونیوز، بازار بورس آمریکا روز پنجشنبه در پی شوک ناشی از تعرفههای دونالد ترامپ، رئیسجمهور این کشور، سقوطی سنگین را تجربه کرد.
والاستریت بدترین روز معاملاتی خود را از زمان همهگیری کرونا در سال 2020 پشت سر گذاشت. همزمان، ترامپ روز پنجشنبه از آمادگی خود برای مذاکره درباره تعرفههای اعلامشده خبر داد.
ترامپ اعلام کرد که برای مذاکره با دیگر کشورها در ازای «پیشنهاداتی خارقالعاده» آمادگی دارد. وی در هواپیمای اختصاصی ریاستجمهوری (ایرفورس وان) به خبرنگاران گفت: اگر کسی بگوید قرار است چیزی خارقالعاده به شما بدهیم، تا زمانی که چیز خوبی به ما میدهند، ما آمادهایم.
این اظهارات در حالی مطرح شد که پیشتر چندین مقام کاخ سفید تأکید کرده بودند تعرفههای تلافیجویانه اعلامشده قابل مذاکره نیستند؛ موضوعی که بر ابهامها درباره برنامههای تعرفهای ترامپ افزوده و موجب سقوط شدید بازارهای سهام جهانی شده است.
بر اساس این گزارش، با سقوط شاخص اساندپی 500 در بازار سهام آمریکا، حدود 2 هزار میلیارد دلار (1.8 هزار میلیارد یورو) از ارزش این بازار دود شد و به هوا رفت.
اعلام این تعرفهها بازارهای جهانی را به لرزه انداخت، چرا که سرمایهگذاران از احتمال وقوع یک جنگ تجاری تمامعیار که ممکن است رشد اقتصاد جهانی را متوقف کند و حتی موجب یک رکود اقتصادی بزرگ مشابه دهه 1930 شود، هراس دارند.
ترامپ روز چهارشنبه تحت عنوان «روز رهایی» اعلام کرده بود که تعرفههای تلافیجویانهای علیه 180 کشور اعمال خواهد شد؛ اقدامی با وسعت و مقیاسی که در یک قرن اخیر بیسابقه بوده است.
با وجود این آشفتگیها، ترامپ مدعی است که تأثیر اقتصادی این اقدامات موقتی خواهد بود و بازارهای بورس «رونق خواهند گرفت.»
مایکل براون، استراتژیست ارشد تحقیقات در شرکت پپراستون لندن، در یادداشتی نوشت:...بعید است عدمقطعیت در سیاستگذاری به این زودیها کاهش یابد و احتمالاً چشمانداز آینده را مدتها در هالهای از ابهام نگه خواهد داشت و این امری است که به اعتماد مصرفکننده و کسبوکار آسیب زده و قیمتگذاری ریسک را برای فعالان بازار غیرممکن میسازد.
ترامپ روز چهارشنبه اعلام کرده بود که از تاریخ 5 آوریل تعرفهای پایه به میزان 10 درصد برای تمام کشورها اعمال میشود؛ همچنین، بر واردات از برخی کشورهایی که ناقض قوانین تلقی شدهاند، تعرفههای اضافی نیز وضع خواهد شد. کاخ سفید تأیید کرده است که تعرفههای تلافیجویانه از 9 آوریل به اجرا گذاشته میشوند و زمان اندکی برای مذاکره باقی مانده است.
بازارهای بورس آمریکا شدیدترین سقوط خود را از سال 2020 تجربه کردند؛ زمانی که همهگیری کووید-19 باعث تعطیلی سراسری و رکود اقتصادی شد.
شاخص صنعتی داوجونز بیش از 1600 واحد، معادل 3.98 درصد سقوط کرد؛ شاخص اساندپی 500 کاهش 4.84 درصدی داشت و شاخص نزدک که شامل شرکتهای فناوریمحور است، با کاهش 5.97 درصدی مواجه شد.
در میان شرکتهای بزرگ فناوری، اپل با افت 9.25 درصدی بیشترین ضرر را متحمل شد؛ علت این کاهش، نگرانیها درباره اختلال در زنجیره تأمین و فروش جهانی این شرکت بهویژه در چین در پی اعمال تعرفهها بود.
با افزودهشدن تعرفههای جدید، اپل اکنون با تعرفههایی مجموعاً 54 درصدی از سوی دولت ترامپ (علاوه بر 20 درصد تعرفههای پیشین) مواجه است.
انتهای پیام/