اکونومیک 24
19 اردیبهشت 1404 - 14:13

محور تأمین مالی فشارافزایی پارس جنوبی صندوق توسعه ملی است

وزیر نفت گفت: پروژه بسیار مهم فشار افزایی ÷ارس جنوبی بعد از تنفیذ قرارداد، وارد عملیات اجرایی خواهد شد و برای تأمین مالی نیز گزینه‌هایی را مدنظر داریم که محور اصلی استفاده از طریق منابع صندوق توسعه ملی پیگیری می‌شود.

به گزاترش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت در حاشیه دومین روز بیست‌ونهمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و در آیین آغاز دوباره عملیات حفاری اکتشافی در بخش کم‌عمق دریای خزر در جمع خبرنگاران اظهار کرد: استقبال چشمگیری از سوی متخصصان و فعالان حوزه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از این رویداد صورت گرفته است. این نمایشگاه بستری ارزشمند برای معرفی توانمندی‌های شرکت‌ها در حوزه‌های مختلف صنعت نفت بوده و فرصتی برای ارتباط نزدیک‌تر بین تولیدکنندگان، ارائه‌دهندگان خدمات و مصرف‌کنندگان تجهیزات است.

وی افزود: معتقدیم که باید از قالب سنتی نمایشگاه‌ها عبور کرده و تمرکز بیشتری روی نوآوری‌ها، ایده‌های جدید و فناوری‌هایی نظیر هوش مصنوعی داشته باشیم. متأسفانه تاکنون در این حوزه عقب مانده‌ایم و باید تلاش کنیم از کشورهای همسایه نیز عقب نیفتیم. امیدوارم سال آینده با کمک بخش خصوصی و نخبگان این حوزه، تمرکز بیشتری بر فناوری‌های نوین داشته باشیم.

وزیر نفت درباره مهم‌ترین پروژه‌های در دست اقدام گفت: یکی از تحولات مهم، آغاز حفاری اکتشافی در ساختار رودسر واقع در بخش جنوبی دریای خزر پس از سه دهه وقفه است. این ساختار در فاصله 15 کیلومتری ساحل و در عمق آب حدود 70 تا 75 متری قرار دارد. هدف‌گذاری انجام‌شده حفاری تا عمق 5 کیلومتر از بستر دریا است و در صورت موفقیت این عملیات، می‌توانیم این ساختار هیدروکربنی را به‌عنوان مخزن یا میدان نفتی اعلام کنیم.

پاک‌نژاد با اشاره به برآوردهای اولیه تأکید کرد: بر اساس مطالعات زمین‌شناسی و لرزه‌نگاری دوبعدی، احتمالا بیش از 600 میلیون بشکه نفت خام درجا و حدود دو تریلیون فوت مکعب (TCF) گاز وجود دارد. البته تأکید می‌کنم که این ارقام تقریبی است و باید پس از عملیات حفاری و مطالعات تکمیلی نهایی شود. این پروژه تحت قرارداد EPD با مبلغ حدود 50 میلیون دلار انجام می‌شود.

وی با اشاره به وجود سکوی ایران - امیرکبیر و پروژه‌های گذشته در دریای خزر گفت: سکوی نیمه شناور ایران - امیرکبیر در گذشته نیز در آب‌های عمیق و میدان سردار جنگل دو حلقه چاه اکتشافی حفاری کرده است، اما نیازمند مطالعات بیشتری است تا بتوانیم بگوییم چه میزان نفت درجا در این ساختارها وجود دارد.

وزیر نفت با بیان اینکه عملیاتی‌سازی تولید از این میادین و میدان‌هایی که در عمق 700 متری آب قرار دارند، به‌دلیل پیچیدگی فنی، نیازمند دستیابی به فناوری‌هایی است که در تعامل با شرکت‌های دانش‌بنیان در حال پیگیری آن هستیم، گفت: تجهیزات ROV  و سایر ابزارهای مورد نیاز حفاری در آب‌های عمیق باید تأمین شود و این مهم زمان‌بر است.

پاک‌نژاد به وضعیت تولید گاز در زمستان گذشته اظهار کرد: زمستان گذشته یکی از کم‌چالش‌ترین زمستان‌های سال‌های اخیر در حوزه تأمین گاز بود. با تلاش بی‌وقفه همکارانم در شرکت ملی نفت ایران، در مدت کوتاهی حدود 30 میلیون متر مکعب در روز به ظرفیت تولید گاز افزوده شد که بسیار دشوار بود. همزمان، شرکت ملی گاز ایران با حفظ پایداری شبکه و مدیریت لحظات بحرانی، مانع از بروز بحران شد.

وی با اشاره به اینکه البته واردات نفت‌گاز نیز در این مدت قابل توجه بود و در دی و بهمن‌ پارسال نزدیک به یک میلیارد لیتر از سوی شرکت ملی پالایش و پحش فرآورده‌های نفتی ایران  وارد شد که هزینه‌ای بالغ بر 600 میلیون دلار برای کشور داشت، بیان کرد: بخش زیادی از مصرف بالای سوخت در زمستان ناشی از عملکرد ضعیف نیروگاه‌هایی با راندمان پایین است. به این معنا که تنها 200 میلیون دلار از این هزینه صرف تولید برق شد و 400 میلیون دلار دیگر دود هوا شد. امیدوارم وزارت نیرو نیز با ارتقاء راندمان نیروگاه‌ها، در این مسیر همراهی بیشتری داشته باشد.

وزیر نفت با اشاره به راهبرد وزارتخانه در حوزه توسعه گفت: با تمام توان در حال پیگیری طرح‌های توسعه‌ای در بالادست و پایین‌دست هستیم. منتظر سرمایه‌گذاران خارجی نمی‌مانیم و معتقدیم با تکیه بر توان داخلی، می‌توان گام‌های بلندی برداشت. در صورت تجهیز بخش خصوصی به فناوری‌های روز، حمایت کامل از آن‌ها را در قالب قراردادهای مختلف خواهیم داشت.

پاک‌نژاد درباره فشارافزایی میدان مشترک پارس‌جنوبی بیان کرد: این پروژه، پروژه بسیار مهمی است و در تلاشیم تا در اسرع وقت کار را از مباحث مطالعاتی و مطالعات پایه جلو ببریم تا پس از تنفیذ قرارداد، وارد مرحله اجرایی شویم. برای تأمین مالی نیز گزینه‌هایی را مدنظر داریم که محور اصلی استفاده از طریق منابع صندوق توسعه ملی پیگیری می‌شود.

وی در اظهاراتی صریح با تأکید بر ضرورت همراهی مردم در مدیریت مصرف انرژی بیان کرد: من نمی‌گویم کوتاهی گذشتگان بوده، اما ناترازی انرژی ریشه در سال‌های دور دارد. هرچند همکاران ما تاکنون با تدابیر مختلف این چالش را مدیریت کرده‌اند، اما رشد لجام‌گسیخته تقاضا سبب شده هر اندازه هم تولید افزایش یافته، باز هم از تأمین نیاز عقب بمانیم.

وزیر نفت تصریح کرد: چاله ناترازی عمیق‌تر شده و در زمستان سال گذشته و امسال شرایط دشوارتری در پیش است. با این حال همکاران من در صنعت نفت و وزارت نیرو مردان روزهای سخت هستند، اما بضاعت تولید برق کشور هم محدود به سرمایه‌گذاری‌هایی است که تاکنون انجام شده است.

پاک‌نژاد با بیان اینکه افزایش تولید به‌تنهایی پاسخگوی نیاز نخواهد بود و راهکار اصلی، مدیریت مصرف و تقاضا است، گفت: مردم در زمستان گذشته با پویش «2 درجه کمتر» همکاری خوبی کردند. این فرهنگ‌سازی باید ادامه یابد. ما هم در دولت وظیفه‌ داریم تجهیزات پربازده در اختیار مردم بگذاریم و با تسهیلات مالی، ساختار مصرف را بهینه کنیم.

وی به ظرفیت‌های قانونی برای حل ناترازی انرژی اشاره کرد و گفت: در برنامه هفتم توسعه، همچنین قانون بودجه امسال راهکارهای مؤثری دیده شده که امیدواریم تا پایان برنامه، اهداف کمّی همچون تولید 4 میلیون و 580 هزار بشکه نفت خام و حدود 1.35 میلیارد مترمکعب گاز محقق شود.

وزیر نفت با اشاره به تسریع روند عقد قراردادها گفت: از ابتدای دولت چهاردهم، تیمی در وزارت نفت مستقر شد که با مشکلات فرآیند انعقاد و تنفیذ قراردادها آشنا است. این آشنایی سبب شد بتوانیم فاصله زمانی امضای چند ساله قراردادها را که خارج از اراده وزارت نفت بود، به حدود 6 ماه کاهش دهیم.

پاک‌نژاد افزود: با حمایت رئیس‌جمهوری و معاون اول، شورای اقتصاد سازوکارهایی را تصویب کرد که این روند را کوتاه کرده است. شرکت ملی نفت ایران مکلف شده در فاصله زمانی 3 تا 4 ماه پیشنهادهای سرمایه‌گذاران حوزه بالادست را نهایی کند. این موضوع خواسته مقام معظم رهبری نیز بود که خوشبختانه در حال تحقق است.

وی درخصوص آغاز عملیات حفاری در خزر اظهار کرد: هم اکنون عملیات حفاری اکتشافی است و توان فنی شرکت‌های داخلی مانند نفت و گاز خزر و حفاری شمال کافی است. در این مرحله نیاز به مشارکت خارجی نداریم، اما در ادامه آماده همکاری برای انتقال فناوری و سرمایه‌گذاری، با همه کشورها (جز یک کشور خاص) هستیم.

وزیر نفت درباره تولید و صادرات نفت گفت: تولید با تمام ظرفیت در حال انجام است و صادرات نیز در بهترین شکل و بدون تأخیر ادامه دارد. با توجه به شرایط تحریم، عدد مشخصی برای ظرفیت اعلام نمی‌کنیم و توصیه کرده‌ام همکاران نیز از ارائه آمار جزئی خودداری کنند.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم
شناسه خبر: 1886187