اکونومیک 24
03 بهمن 1401 - 15:28

انتخاب سیم و کابل برق ساختمانی

در این مطلب به بیان نکات مهمی برای خرید و شناخت سیم و کابل های ساختمانی می پردازیم.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، یکی از لوازم و تجهیزات ضروری که در صنعت ساخت و ساز ساختمانی استفاده می‌شود سیم و کابل‌های ساختمانی است. از سیم و کابل برای انتقال جریان برق به نقاط مختلف ساختمان استفاده می‌شود در نتیجه شناخت نوع سیم و کابل در زمان خرید و انتخاب بهترین نوع سیم و کابل بسیار مهم است. سیم کشی برقکاری یک ساختمان باید تخصصی انجام شود چون اگر سیم کشی ساختمان به هر دلیلی اشتباه انجام شود همیشه ساکنین ساختمان با زحمت مواجه می‌شوند. در این مقاله به بیان نکات مهمی برای خرید و شناخت سیم و کابل‌های ساختمانی می‌پردازیم.

معرفی سیم برق

مهمترین محصولات در عرضه صنعت و ساختمان سازی خرید سیم و کابل برق ساختمانی است که کاربرد و کیفیت آن بسیار اهمیت دارد. یکی از وظایف سیم‌های برق انتقال جریان الکتریسیته برق به تمام نقاط مختلف است. یک سیم برق از بخش‌های مختلفی تشکیل می‌شود که شامل: هادی، عایق، حفاظ، زره، فلزی، روکش جدا کننده، پوشش میانی، روکش نهایی

هادی یکی از بخش‌های مهم سیم است از جنس مس یا آلومینیوم ساخته شده است در واقع سیم یک هادی الکتریسیته است که برق را به سمت‌های مختلف انتقال می‌دهد. سیم برق ساختمانی دو دسته هستند یکی سیم برق انعطاف پذیر یا افشان و یکی سیم برق مفتولی

معرفی کابل برق

قرار گرفتن چند سیم به کمک لایه عایق کابل تشکیل می‌شود. کابل از دو بخش هادی و عایق تشکیل شده‌اند در نتیجه کابل‌های ساختمانی دو دسته هستند یکی کابل مفتولی و دیگری کابل افشان که در ادامه به تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان می‌پردازیم.

images_1674379426.jpg

ویژگی‌های کابل افشان

کابل افشان از چند رشته سیم نازک درست شده است که با هم یک هادی را تشکیل می‌دهند.

کابل‌های افشان قدرت انعطاف پذیری بسیار بالایی دارند.

کابل‌های افشان از مقاومت بالایی نسبت به کابل مفتولی برخوردارند.

کابل‌های چند رشته‌ای افشان در سیم کشی‌های داخلی ساختمان بکار می‌روند چون قدرت ولتاژ و مقاومت الکتریکی بالایی دارند.

از این نوع سیم و کابل برای روشنایی منزل بسیار استفاده می‌کنند.

ولتاژ نام این نوع کابل‌ها ۳۰۰_۵۰۰ ولت است.

ویژگی‌های سیم و کابل مفتولی

سیم و کابل مفتولی که به نوع خشک معروفند یک رشته فلزی از جنس مس است.

کابل مفتولی از فرم پذیری و اتصال بهتری برخوردار است.

مقاومت الکتریکی نسبتاً کمی دارد.

بیشتر در سیم کشی تابلوها و توزیع کننده برق استفاده می‌شوند.

ولتاژ این کابل ۴۵۰_۷۵۰ ولت است.

عایق سیم و کابل ساختمانی

نوع عایق به کار رفته در سیم و کابل از مهم‌ترین مواردی است که در انتخاب سیم و کابل باید به آن دقت شود. هنگام نصب کابل در زمین نباید اتصال الکتریکی بین هادی و زمین برقرار شود. بنابراین برای عایق کردن کابل‌های الکتریکی با توجه به نوع مصرف و ولتاژ هادی از لایه محافظتی و عایق به روی کابل‌ها استفاده شده است. انواع عایق سیم و کابل ساختمانی عبارتند از:

images_1674379483.jpg

عایق پی وی سی

عایق تی پی آر

عایق پلی اتیلن

عایق لاستیک

انتخاب سیم و کابل ساختمانی

یکی از مهم‌ترین اصول برای سیم کشی یا برق کشی ساختمان‌ها انتخاب سیم و کابل است. سیم‌ها دو نوع هستند یکی سیم تک رشته‌ای و دیگری سیم چند رشته‌ای. سیم تک رشته‌ای برای سیم کشی توکار استفاده می‌شود سیم کشی چند رشته‌ای برای سیم کشی روکار ساختمان‌ها استفاده می‌شود.

یکی از مهمترین مواردی که در هنگام کابل کشی باید به آن توجه داشت این است در ساختمان‌های کوچک از برق تک فازی و برای ساختمان‌های بزرگ از برق سه فاز استفاده می‌کنند. هنگام انتخاب سیم برای سیم کشی ساختمان باید نکات ایمنی و استانداردهای لازم را رعایت کنید. نکات مهمی که باید هنگام انتخاب سیم و کابل ساختمانی در نظر داشته باشید به شرح زیر است:

مهمترین موردی که در انتخاب سیم و کابل باید به آن توجه داشت جنس هادی است چون هادی برتر از جنس مس است و مس هم نسبت به آلومینیوم و قلع بهتر است.

مورد بعدی در سطح تمام سیم‌ها هیچ برجستگی و فرو رفتگی نباید باشد.

دنبال سیم‌هایی باشید که سطح عایق آن نسبت به خود سیم زیاد نباشد و متناسب با خود سیم باشد. اگر لایه عایق ضخیم‌تر باشد احتمال بروز حادثه کمتر است.

در سیم‌های برش داده شده باید هادی در مرکز سیم عایق قرار گرفته باشد چون نشان دهنده کیفیت محصول می‌باشد.

سیم و کابل در فروشگاه‌های معتبر و به اندازه کافی خریداری کنید.

حتماً سیم و کابل را از برندها و نماینده فروش رسمی سیم و کابل خریداری کنید که ضمانت معتبر داشته باشند.

اگر هیچ آشنایی با محصولات ندارید حتماً با یک متخصص به فروشگاه مراجعه کنید.

مشخصات فنی سیم و کابل مرغوب و با کیفیت

زمانی که شما ویژگی‌های فنی یک سیم را بدانید یک راهنمای عالی برای انتخاب بهترین نوع سیم برق ساختمان است. این مشخصات سیم و کابل عبارتند از:

جنس هادی سیم

هادی سیم در واقع همان رسانای سیم است که از جنس مس یا آلومینیوم است. برای تشخیص جنس هادی باید به حروفی که روی سیم نوشته شده است دقت کنید. اگر روی سیم بعد از حرف N حرف Aنوشته شده باشد یعنی جنس سیم آلومینیوم است اگر بعد از حرف Nچیزی نوشته نشده باشد جنس سیم از مس است.

جنس و ضخامت روکش

عایقی که برای روکش سیم استفاده شده باید جنس و کیفیت مناسبی داشته باشد چون اگر جنس عایق با کیفیت نباشد از بین می‌رود و خطر اتصالی کردن سیم‌ها بالا می‌رود و ضخامت غلاف سیم با ولتاژ عبوری از آن باید متناسب باشد.

اندازه قطر خارجی سیم

اندازه استاندارد قطر سیم معمولاً بین ۸/۲ الی ۴/۳ میلی متر است.

میزان خالص بودن رسانا

برای اینکه مقاومت سیم در حد استانداردش حفظ شود باید رسانای استفاده شده در سیم خالص باشد درصد خلوص رساناهای سیم باید بیش از ۹۹ درصد باشد.

بررسی مقاومت سیم در برابر حرارت

میزان مقاومت سیم در برابر گرما اهمیت ویژه ای دارد به همین دلیل برای جلوگیری از حادثه باید سیم را از نظر مقاومت در برابر گرما زیاد امتحان کنید.

سخن آخر

در این مقاله سعی کردیم راهنمای خرید کامل کابل برق و سیم برق تمام نکات لازم برای تهیه کابل و سیم مناسب برای سیم کشی ساختمان توضیح دهیم. دقت داشته باشید وقتی سیم کشی ساختمان درست و اصولی انجام شود باعث حفظ جان و مال شما می‌شود پس برای سیم کشی ساختمان نهایت دقت خود را بکار بگیرید.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

منبع: مهر
شناسه خبر: 993146

مهمترین اخبار اقتصادی: