رهبر معظم انقلاب اسلامی: [شهید صدر] فقه اسلامی را در همه زوایای زندگی انسان، با دید فعال و با استنباط زنده حاضر میکرد و تحقق میبخشید. یک سرمایهای بود، یک گنجی بود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم؛ نوزدهم فروردینماه، یادآور شهادت اسطوره عراقی ایمان و تقوا و دانش، حضرت آیتالله سیدمحمدباقر صدر، و خواهر ارجمند و مجاهدش به دست صدام عفلقی و جنایتکاران «حزب ناسیونال ــ مسیحی بعث عراق» است. به همین مناسبت، خبرگزاری تسنیم، پرونده «عطر صدر» را با استناد به آثار منتشر شده از سوی بزرگان، حول شخصیت این مرجع عالیقدر تقلید منتشر میکند.
از همین پرونده بیشتر بخوانید
یکی از افرادی که از نزدیک با تفکرات شهید سید محمدباقر صدر و مراتب فضل و تقوای او آشنا بوده، رهبر فرزانه انقلاب، حضرت آیتالله العظمی خامنهای است. فیلم زیر، برای اولین بار بر تارنمای دفتر رهبر معظم انقلاب قرار گرفته، و حاوی بیانات معظم له در زمانهای گوناگون، درباره جایگاه رفیع و شگفتانگیز شهید سیدمحمدباقر صدر است. این فیلم حاوی بیانات زیر است:
- یکی از خاطرههای تلخ، خاطره شهادت مظلومانه عالم و متفکر بزرگ اسلامی مرحوم آیتالله سیدمحمدباقر صدر و خواهر مظلومهاش بنتالهدی است.
- برای ما خبر شهادت ایشان بسیار ضربه سنگینی بود. ایشان یک عمود فکری بودند برای نظام اسلامی و جامعه اسلامی. از قبل از انقلاب ما از کتابهای ایشان، از مسائل ایشان مطلع بودیم. فعالیتهای بسیار باارزشی که ایشان داشتهاند، اینها را میدانستیم؛ بعد هم که انقلاب پیروز شد، ایشان پیامهای بسیار خوبی دادند، و به آقای صدر خیلی امید بود.
- لعنت بر رژیم مزدور صدام که متفکر بزرگ و ارزندهای را از امت اسلامی گرفت.
- مجامع جهانی و سازمانهای مدعی حقوق بشر، و جمعیتهایی که اینجا و آنجای دنیا، دم از مبارزه با اختناق و با ظلم و با فشار میزنند، آیا از رژیم عراق سؤال کردند که چرا این عالم بزرگ و خواهر مظلومهاش را آنطور وحشیانه به قتل رساندند؟
- ملت اسلام باید سربلند باشد، که متفکرانش، پیشوایان و پیشروانش، حاضرند در راه آرمانها و عقاید خود، در راه هدفهای والای اسلامی خود، مجاهدت کنند و جان بر سر این کار بگذارند.
- من سال 77 [1377 قمری مصادف با 1336 یا 1337 شمسی] آمدم عراق، آنجا من شهید آقا سیدمحمدباقر صدر را دیدم. بنده آن سال هجده نوزده سالم بود. آقای صدر بیست و پنج سالش بود. و معروف بود به فضل. میگفتند ایشان خیلی فاضل است، خیلی پیشرفته است.
- همان وقت گفته میشد که او یک مجتهد در علوم اسلامی است و یک فقیه است. علاوه بر اینکه از یک خانواده علم و تقوا و دارای دودمان بسیار شریف و اصیلی بود، خود او هم در میان چهرههای ممتاز حوزه علمیه نجف، یک چهره استثنایی بود که میدرخشید.
- آقای صدر به معنی واقعی کلمه یک نابغه بود. ما در زمینه مسائل فکری و اسلامی و علمی فقه و اصول و بقیه چیزها آدمهای پیشرفته زیاد داریم. منتها نابغه خیلی نادر است. ایشان جزو آن نادرهایی بود که نابغه بود حقیقتاً. ذهن ایشان، فکر ایشان فراتر از کارهایی که دیگران میکنند حرکت میکرد.
- کاری که از عهده او برمیآمد، از عهده خیلی از فقها و علما و متفکرین حوزههای ما برنمیآید. فضای دید بسیار وسیع، فهم نیازهای دنیای اسلام، پاسخگویی سریع و آماده به خواستهها. ایشان همین «البنک اللاربوی» را در جواب درخواست دولت پاکستان نوشت.
- کتاب «اقتصادنا»ی او، کتاب «فلسفتنا»ی او، و کتابها و جزوههای فراوان دیگر او، و بحثهای فکری او، همه تلاشهای موفقی بودند، برای تزریق ایمان علمی و فکری به نسلهای رو رشد مسلمانان.
- البته افکار فقهی و اصولی ایشان، بخصوص افکار اصولی ایشان در حوزهها خیلی رواج پیدا نکرد. بنده یک مدتی اصرار داشتم که «حلقات» ایشان تدریس بشود. یک چندی هم در یک گوشههایی یک کارهایی انجام گرفت.
- چه لزومی دارد ما این همه در مباحث غیرلازم اصولی معطل بشویم؟ که البته در این زمینه مرحوم شهید صدر (رضوان الله علیه) کار خوبی کرده. آن کاری که ایشان در باب اصول کردند، آن پیشنهادی که ایشان در زمینه درس و تعلیم اصول دادند، پیشنهاد به نظر ما بسیار خوبی است.
- ترتیبی که که مرحوم شهید صدر مشی کرده برای تبویب اصول، این ترتیب بسیار خوبی است، ترتیب منطقی است. از آن ترتیبی که مرحوم مظفر، و عرض کنم که بعضی دیگر عمل کردهاند، این حتی از آن هم بهتر است. از ترتیب قدیم کتابهای اصولی ما به مراتب بهتر است.
- حالا ولو حلقات با همان متن اصلی و شکل اصلی خودش، نتواند به دلایلی رواج پیدا کند، میتوان مفاهیم مندرج در حلقات را یا آن ترتیب را که ایشان در اصول دنبال میکرده این را میتوان به شکلهای دیگری تدوین کرد و درست کرد و در بین حوزه ترویج کرد.
- فقه اسلامی را در همه زوایای زندگی انسان، با دید فعال و با استنباط زنده حاضر میکرد و تحقق میبخشید. یک سرمایهای بود، یک گنجی بود. البته روح همه فعالیتهای او، که به آنها جان میداد، ارزش مضاعف میداد، فعلیت میداد، آنها را بصورت ذخیرههای آینده اسلام مشخص میکرد، روحیه انقلابی او بود.
- ایشان در نجف ارتباط تام تمامی با امام نداشتند، بطور معمول یک ارتباط خیلی ضعیفی با بیت امام و با تشکیلات امام داشتند. ارتباطشان خیلی زیاد نبود. ولیکن به مجرد اینکه انقلاب شد و امام آمدند ایران، ایشان آن حرف معروف را زد، و به شاگردان خودش گفت که ذوب بشوید در امام خمینی همچنانی که او در اسلام ذوب شده. این حرف از ایشان معروف است. این خیلی شناخت لازم دارد، خیلی فهم اوضاع لازم دارد. این آدم آن روز درک کرد انقلاب را، و مسائل و مفاهیم انقلاب را، اینها نبوغ است.
- هم به وجود مرحوم شهید آیتالله آقای سیدمحمدباقر صدر افتخار میکنیم. به خاطر شخصیت علمی ایشان، شخصیت جهادی ایشان، شخصیت فکری ایشان، ما افتخار میکنیم به وجود ایشان. ایشان مایه افتخار همه ما بودند؛ و در ثانی به شما (خانواده شهید صدر) هم افتخار میکنیم. چون شما در مدت این سالهای متمادی بیست و چند سال، چه زحماتی را متحمل شدید، چه سختیهایی کشیدید و صبر کردید! شما از خانواده بزرگی هستید، و صبر و کرم سجیه شما خانواده است، و بزرگواری سجیه شما خانواده است. شما و این دخترخانمها در آن شرایط سخت، در نجف زندگی کردید، بعد هم شوهرهایشان شهید شدند، هرکدام به یک نحوی گرفتار شدند. شما همه اینها را تحمل کردید و صبر کردید. واقعاً صبر شما برای ما خیلی ارزش دارد، خیلی!
- واقعاً هرکسی که آشنا باشد با ممیزات و فضائل مرحوم آقای شهید صدر و خصوصیات این مرد بزرگ، همین علاقه و شوق را پیدا میگند به اینکه حرفهای ایشان، افکار ایشان، کارهای ایشان، گسترش پیدا کند.
- بیشک شاگردان آن شهید، چه شاگردانی که او را دیدند و از محضر او استفاده کردند، چه کسانی که در پرتو راهنماییهای او حرکت میکنند، راه او را ادامه خواهند داد، و شهید صدر بعد از شهادتش زنده است و زندهتر است.
فیلم بیانات رهبر معظم انقلاب ذیلاً آمده است.
.
انتهای پیام/
شناسه خبر: 1870677