اکونومیک 24
07 تیر 1402 - 10:26

فاز ۱۱، پروژه‌ای که پس از ۲۰ سال بلاتکلیفی در ۲۰ ماه به سرانجام رسید

سرانجام امروز پس از 20 سال بلاتکلیفی و دست به دست شدن پروژه توسعه فاز 11 میدان گازی پارس جنوبی، سکوی این فاز نصب شد و تولید از این فاز تا پایان تابستان آغاز خواهد شد.

به گزارش خبرنگار فارس؛ امروز بالاخره سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی توسط شناور اوشنیک با موفقیت نصب شد تا در گام بعدی با راه‌اندازی و بهره‌برداری سکو تا اواخر تابستان، مرزی‌ترین فاز ایران در این میدان مشترک با قطر، بالاخره پس از ۲۰ سال به تولید گاز برسد.

ماجرای توسعه فاز ۱۱ به ۲۰ سال پیش برمی‌گردد، زمانی که توتال فرانسه و پتروناس مالزی توسعه آن را برعهده گرفتند ولی از آن زمان تاکنون این فاز در حال دست به دست شدن بین شرکت‌های خارجی بود.

البته پروژه فاز ۱۱ در اواخر دولت دهم و در مرداد ۹۲ به شرکت ایرانی پتروپارس سپرده شد و کار در حال پیشرفت بود که بیژن زنگنه وزیر سابق نفت بدون هیچ دلیلی این پروژه را از پتروپارس گرفت و دوباره این پروژه به شرکت توتال سپرده شده و در برزخ بلاتکلیفی قرار گرفت.

خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم باعث شد دوباره شرکت توتال از پروژه فاز 11 میدان پارس جنوبی خارج شده و اجرای آن بر دوش تنها سهامدار باقی‌مانده آن یعنی پتروپارس قرار گیرد.

*عملیاتی که برای نخستین بار در دنیا انجام شد

با روی کار آمدن دولت سیزدهم، در دی ۱۴۰۰ گروه پتروپارس از ابلاغ رسمی ۲ قرارداد مهم برای تسریع در توسعه فاز ۱۱ خبر داد که این قراردادها مربوط به اجرای خط لوله دریایی، همچنین انتقال، اصلاح و نصب سکوی تولیدی در موقعیت SPD11B بود.

۷ ماه بعد، یعنی مرداد ۱۴۰۱ عملیات لوله‌گذاری دریایی خط انتقال گاز نخستین سکوی فاز ۱۱ تکمیل شد که شامل یک رشته خط لوله ۳۲ اینچ دریایی گاز ترش و یک رشته خط لوله ۴.۵ اینچ تزریق منواتیلن گلایکول بود.

برای تولید از این فاز تصمیم گرفته شد که برای نخستین بار در دنیا، عملیات برداشت و بارگیری سکوی گازی توسط شناور اوشنیک انجام شود و سکوی سوم فاز ۱۲ به موقعیت B فاز ۱۱ منتقل شود. این ابتکار باعث جلو افتادن پروژه به میزان ۳ الی ۵ سال شد و زمان ساخت سکوی جدید را از این پروژه حذف کرد.

سرانجام فروردین ماه امسال، حفاری ۴ حلقه چاه تکمیل شد و حال با نصب سکو همه‌چیز آماده تولید گاز از فاز ۱۱ است که در گام نخست، ۱۵ میلیون متر مکعب در روز خواهد بود.

همچنین سفارش‌گذاری ساخت یک سکوی دیگر و جکت دیگر برای این فاز در سال ۱۴۰۰ انجام شده تا بلافاصله با حفاری‌های جدید، توسعه تکمیلی و رسیدن به تولید روزانه ۵۶ میلیون متر مکعب گاز به عنوان تولید نهایی این فاز در آینده عملیاتی شود.

البته طبق برنامه قرار بود که تولید از این فاز در زمستان سال قبل آغاز شود اما به هر حال به سرانجام رسیدن این پروژه در ۲۰ ماه، آن هم بعد از ۲۰ سال بلاتکلیفی اقدام روبه‌جلویی محسوب می‌شود.

یادداشت از سیداحسان حسینی

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1314903

مهمترین اخبار اقتصادی: