کارشناسان اقتصادی در سوریه تاکید کردند که خسارات ناشی از تداوم اشغالگری آمریکا در خاک سوریه و سرقت منابع نفت، گاز و گندم این کشور به 140 میلیارد دلار میرسد.
به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از العهد، دمشق میزان خسارات مستقیم ناشی از حملات ایالات متحده و شبه نظامیان وابسته به آن به اقتصاد سوریه را در اواخر ۲۰۲۲ ، رقم ۲۵.۹ میلیارد دلار تخمین زد.
اما بدون شک این رقم لحظه به لحظه افزایش مییابد و امکان برآورد خسارات غیرمستقیم ناشی از این تجاوز به دلیل تمامی اقشار جامعه سوریه را که زیر یوغ تحریمها به سر میبرد، دشوار است.
در بیانیهای که وزارت خارجه سوریه در آذر ماه گذشته صادر کرد آمده است که آمریکا با تداوم حضور غیرقانونی نیروهایش در بخشهایی از خاک سوریه در شمال شرقی این کشور و همچنین منطقه التنف در جنوب، به چپاول نفت و گندم و دیگر منابع اصلی و ثروتهای ملی ملت سوریه ادامه میدهد.
در این بیانیه آمده است که خسارات مستقیم تجاوزگری نیروهای آمریکایی و شبه نظامیان وابسته به آن در سوریه ۲۵.۹ میلیارد دلار است که ۱۹.۸ میلیارد دلار آن مربوط به خسارات ناشی از سرقت نفت و گاز و ثروتهای معدنی و ۳.۲ میلیارد دلار آن مربوط به خسارات ناشی از تخریب و سرقت تاسیسات و ۲.۹ میلیارد دلار آن ناشی از بمباران ائتلاف بین المللی تحت فرماندهی آمریکا به تاسیسات نفت و گاز سوریه بوده است.
بر اساس این بیانیه خسارت غیر مستقیم اشغالگری آمریکا در سوریه نیز بیش از ۸۶ میلیارد دلار برآورد میشود که مجموع این خسارت در بخش نفت به ۱۱۱ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار رسیده است.
ولید درویش، عضو پارلمان سوریه در گفتوگو با العهد گفت: بیانیه اواخر سال گذشته وزارت امور خارجه سوریه حاکی از وضعیت اقتصادی کنونی سوریه است که پیامدهای تحریمهای آمریکا علیه مردم سوریه را نشان میدهد و تنها محدود به محروم کردن این مردم از نفت و گاز وارداتی نیست؛ بلکه نفت و گاز خودشان هم توسط آمریکا به سرقت میرود.
وی افزود: صحبت از این حجم زیاد خسارات ثابت میکند آمریکا روی همه چیز سوریه دست دراز کرده است و از طریق مزدوران شبه نظامی خود نفت، گاز و گندم سوریه را میدزدد و شروع به سرقت آثار باستانی نیز کرده است.
عضو پارلمان سوریه گفت: غیر از خسارات مستقیم آمریکا به سوریه خسارات غیر مستقیم نیز بی شمار است، برای مثال در شهر صنعتی حلب بازسازی زیربناهای مربوط به شبکه برقرسانی آن هزینههای بالایی نیاز دارد؛ زیرا تهاجم تروریستی که آمریکا و باندهای تروریستی آن بر سوریه تحمیل کرد موجب تخریب زیربناهای سوریه شده است.
درویش گفت: ترکیه نیز کارخانههای حلب را به طور کامل به سرقت برده است. یکی از کارخانههایی که ترکیه آن را ربوده و به خاک خود منتقل کرد، بالغ بر چهار میلیارد دلار ارزش داشت.
وی تاکید کرد: این آمار و ارقام هنگفت نشان میدهد که جامعه بین المللی باید به ملت سوریه که در برابر جنایت جنگی مستقیم آمریکا و مزدورانش قرار گرفت، کمک کند.
اخیل عید، رئیس دفتر رسانهای در وزارت نفت سوریه در گفتوگو با العهد گفت: آمار واقعی خسارات بخش نفت سوریه بالغ بر ۱۱۰ میلیارد دلار است که رقم خیلی بزرگی است.
وی افزود: بحران سوریه از زمانی آغاز شد که گروههای تروریستی خط لوله نفت سنگین را قطع کردند و در آن زمان سوریه روزانه ۳۸۵ هزار بشکه نفت تولید میکرد که نیمی از آن برای تولید داخلی کافی بود و نیمی دیگر صادر میشد و ارز برای کشور تامین بود.
عید گفت: اما در سال ۲۰۱۳ خط نفت سنگین سوریه توسط تروریستها قطع شد و کشور به واردات نفت وابسته شد و آمریکا تحریمها، اقدامات و محاصره دریایی یکجانبه خود را علیه سوریه اعمال کرد و تاسیسات نفتی هم هدف قرار گرفتند.
این مسئول سوری ادامه داد: با تاکید بر این که تا زمانی که کشور به واردات وابسته است، بحرانها متوقف نمیشود و با آزادسازی شرق فرات و بازگشت میادین نفتی به کشور سوریه، کشور سلامت اقتصاد خود را به دست میآورد .
عید تاکید کرد: این میادین نفت و گاز سوریه با دستان پرتوان سوریها کشف و توسعه یافتند که در تولید به رقمی رسیدند که رقم متوسطی برای کشورهای تولیدکننده نفت است و نیاز یک کشور به ارز و مشتقات نفتی را برطرف میکرد.
* خسارات روبه افزایش است
عمار یوسف، کارشناس اقتصادی هم گفت: در حال حاضر نمیتوان میزان زیانهای مستقیم یا غیرمستقیم تجاوزگری آمریکا در سوریه بر اقتصاد این کشور را تعیین کرد، زیرا این خسارات روزانه و لحظهای است.
وی افزود: مطمئنا در حال حاضر رقم خسارت بیشتر از چیزی است که در بیانیه سال گذشته وزارت خارجه سوریه آمده است؛ اما بی تردید در مدت اخیر در نتیجه عملیات نظامی جاری در میدان های نفتی شرق سوریه و برداشت گندم و جو در زمین های آن منطقه افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینکه از آن زمان تاکنون این رقم احتمالا ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافته و به بالغ بر ۱۴۰ میلیارد دلار رسیده است، گفت: خسارات وارده از سوی آمریکا به سوریه تنها محدود به منطقه شرق سوریه نیست، زیرا سرقت نفت و گاز سوریه بر همه سطوح زندگی ملت سوریه در سراسر این کشور تاثیرگذاشته است.
این کارشناس اقتصادی گفت: از همین رو دولت سوریه مجبور است نفت را با قیمتهای بالا وارد کند و با قیمتهای بالا پالایش کند و با قیمتهای بالا در بازار عرضه کند و نبود فرآوردههای نفتی هم بر ابزارهای تولید موجود در سوریه و حاملهای انرژی تاثیر گذاشته است و از همین رو قیمت کالاها هم در سوریه اعم از محصولات کشاورزی و صنعتی و همچنین هزینههای واردات تجهیزات مربوط به تولید انرژی خورشیدی و غیره هم افزایش یافته است. همه اینها نتیجه ممانعت نیروهای اشغالگر آمریکایی از سرمایه گذاری درست و واقعی سوریه روی نفت خود است .
وی تنها راه خروج از بحرانهای اقتصادی سوریه را آزادسازی سرزمین و ثروتهای اشغال شده این کشور از چنگ آمریکا دانست و تاکید کرد: اینکه دست روی دست گذاشته شود و آمریکاییها منابع ملی را به سرقت ببرند، راه حل نیست.
پایان پیام/