اکونومیک 24
16 اسفند 1401 - 10:11

شکل‌گیری تالار دوم بازار نیما امید فعالان اقتصادی را زنده کرد

عضو هیات نمایندگان اتاق تهران گفت: با شکل گیری تالار دوم نیما، این امید در بین فعالان اقتصادی ایجاد شد که دولت پذیرفت نرخ واقعی ارز باید براساس عرضه و تقاضا تعیین شود و از دستوری بودن نرخ ارز جلوگیری کند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری محمد لاهوتی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، امروز‌ در چهل و دومین جلسه هیات نمایندگان اتاق تهران که در اتاق بازرگانی تهران برگزار شد، با اشاره به شکل‌گیری تالار دوم نیما، اظهار داشت: با شکل گیری تالار دوم نیما این امید در بین فعالان اقتصادی ایجاد شد که دولت پذیرفت نرخ واقعی ارز باید براساس عرضه و تقاضا تعیین شود و از دستوری بودن نرخ ارز جلوگیری کند. 

وی اظهار داشت: اما اتفاقی که افتاد مجددا ما شاهد نرخ دستوری و پایین نگه داشتن نرخ واقعی ارز برای صادرکنندگان بخش خصوصی واقعی و یا صادرکنندگان کوچک و متوسط کشور بودیم و نرخ هایی رقم خورد که فعالیت صادرکنندگان را با مشکل مواجه کرد. 

لاهوتی اظهار داشت: قبلا دولت برای نزدیک کردن نرخ ارز صادراتی و نرخ ارز  امکان فروش اسکناس را در صرافی های مجاز اعلام کرد و اجازه داد که صادرکنندگان با همه سختی‌هایی که برای ورود ارز به‌صورت اسکناس برای رفع تعهد ارزی از کشور دیگر به کشورمان وجود دارد، از این روش بتوانند رفع تعهد کنند زیرا خیلی از صادرکنندگانی که با نرخ نیمایی ارز قادر به رفع تعهد نبودند از این مکانیزم استفاده می کردند و تفاوتی این نرخ با بازار آزاد بین هزار تا دو هزار تومان بود.

وی افزود: اما باشکل گیری بازار دوم قیمت حواله حدود 40 هزار تومان و قیمت اسکناس حدود 43 هزار تومان (قیمت های روز گذشته) است و صادرکننده باید ارز خود را بفروش برساند و لذا در حالی که نرخ حواله ای که در همه جای دنیا بیشتر است در این تالار از اسکناس پایین تر است و از آن طرف وقتی که مصرف کننده طبق دستورالعمل بانک مرکزی این امکان را دارد که تقاضاهای خرد را از صرافی های مجاز تامین کند، همین ارز 43 هزار و 200 تومانی صرافی های بانکی با صرافی تضامنی به نرخ 48 هزار تومان داده می شود. (براساس نرخ های روز گذشته). براین اساس 5 هزار تومان تفاوت از جیب صادر کننده به مصرف کننده خرد می رود و لذا معلوم نیست منطق این موضوع در شرایطی که کشور نیاز به ارز دارد چیست؟ این سیاست ها در شرایط فعلی کشور باعث کاهش صادرات و جلوگیری از رفع تعهد ارزی و جلوگیری از برگشت سریع ارز به چرخه اقتصادمی شود و ضمن اینکه ادامه این روند باعث رونق کارت های بازرگانی یک بار مصرف می شود .

وی افزود: هفته گذشته با دستور رئیس جمهور نرخ اظهارنامه صادراتی از 38 هزار تومان به 28 هزار و 500 تومان کاهش یافت تا هزینه های واردات افزایش نیابد، اما در بحث صادرات کماکان نرخ 43 هزار تومان و لذا کالاهای صادراتی که به آنها عوارض بسته شد باید عوارض 43 هزار تومانی پرداخت و این سیاست به نظرم من سیاستی غیر از سرکوب صادرات نیست و آن هم در شرایطی که کشور نیازمند ارزآوری بیشتر است و لذا به عنوان تقاضا از مسئولان می‌گویم که در شرایطی که کشور نیازمند ارز است شرایط را تسهیل کنید و اجازه دهید صادرکننده ارز را در شرایط تحریم آسان تر به کشور بازگرداند.

در ادامه جلسه، مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران، اظهار داشت: اعتقاد ما بر این بوده و هست که اتاق بازرگانی حلقه واسطی بین حاکمیت و بخش خصوصی است و در همه دوره ها و اعصار و در بزنگاه‌های تاریخی توانسته نقش جدی بازی کند، در هر جای دنیا حاکمیت و دولت ها و توسط یک واسطه هایی با تمام آحاد ملت در ارتباط هستند و احزاب و سندیکاها و تشکل ها فعال هستند و یک زبان واسط بین حاکمیت و مردم است که می توانند باب گفت وگو را باز کنند. 

وی افزود: اما در ایران این احزاب را کمتر داریم که بتوانند نقش واسط را ایفا کنند اما خوشبختانه در بخش اقتصاد، اتاق‌ های بازرگانی و تشکل‌ها تا اندازه‌ای این نقش را بازی می‌کنند. به همین دلیل ما فکر کردیم که اگر اتاق بخواهد نقش اساسی خود را بین حاکمیت و مردم  بازی کند باید خودش را در ابتدا بازشناسی کند لذا در این دوره تلاش کردیم که اتاق با یک سابقه طولانی و میراث بزرگی که در پشت سر خود دارد آن را بازشناسی و معرفی کند. 

رئیس اتاق بازرگانی تهران بیان داشت: در 8 سال ‌گذشته اوضاع اقتصادی خوب نبود و مردم مشکل داشتند ولی اتاق توانست اعضای خود را اضافه کند و این مساله نشان از کارایی اتاق بود، هدف گذار ی ما این بود که در پایان این دوره به 50 هزار عضو برسیم ولی این موضوع محقق نشد ولی امیدواریم در اتاق آتی با عضویت فراگیر به 300 تا 400 هزار عضو برسیم.

وی اظهار داشت: اگر قرار باشد که مطالباتمان را از حاکمیت بیشتر کنیم حتما باید اعضای خودمان را افزایش دهیم و امیدواریم در دوره های آینده این موضوع محقق شد. 

خوانساری اظهار داشت: یکی از عواملی که در اتاق بسیار اثر گذار بود بحث تشکل ها بود و لذا تلاش کردیم تا در اتاق تهران تشکل ها را از صفر به 30 برسانیم زیرا این تشکل ها بازوی اقتصاد است. 

وی اظهار داشت: دهه 90 یکی از بحرانی‌ترین اقتصاد‌های کشور در طول 40 سال بعد از انقلاب بوده است و بخصوص در 4 سال اخیر که کشور با منفی شدن سرمایه گذاری مواجه شد، رشد منفی، افزایش نقدینگی و ارزش شدید کاهش پولی و لذا مشکلات اقتصادی افزایش یافت و طبیعتا اتاق نیز در این شرایط نمی تواند نقشی که وظیفه اش است را بازی کند اگرچه در حد توان تلاش خود را برای ایفای نقش خود انجام داد. 

خوانساری بیان داشت: تحریم ها به اقتصاد کشور ضربه زد اما با تمام مشکلات امیدواریم که سال آینده بتوانیم بر همه مشکلات فائق آییم و اتاق هم نقش جدی در اقتصاد کشور بازی کند. 

پایان پیام/ 

منبع: فارس
شناسه خبر: 1078485

مهمترین اخبار اقتصادی: