اکونومیک 24
23 اسفند 1401 - 09:38

سطح زیر کشت و میزان تولید محصولات صیفی و سبزی در ایران

بنابر گزارش کارشناسان آقا مهندس، کشور ما یکی از قطب های تولید محصولات صیفی و سبزی در جهان است. ما بیش از 800 هزار هکتار، سطح زیر کشت محصولات صیفی و سبزی داریم. سالانه بیش از 28 میلیون تن محصولات صیفی و سبزی تولید می کنیم که یک هشتم این میزان تولید، یعنی 3.5 میلیون تن، صادر می شود. باقی مانده صرف مصارف تازه خوری داخلی یا کارخانجات صنعتی می شود.

بنابر گزارش کارشناسان آقا مهندس، کشور ما یکی از قطب های تولید محصولات صیفی و سبزی در جهان است. ما بیش از 800 هزار هکتار، سطح زیر کشت محصولات صیفی و سبزی داریم. سالانه بیش از 28 میلیون تن محصولات صیفی و سبزی تولید می کنیم که یک هشتم این میزان تولید، یعنی 3.5 میلیون تن، صادر می شود. باقی مانده صرف مصارف تازه خوری داخلی یا کارخانجات صنعتی می شود.

کشور ما از طریق صادرات محصولات صیفی و سبزی، سالانه بیش از یک میلیارد و سیصد میلیون دلار ارز آوری می کند. این در حالی است که پتانسیل صادرات محصولات ما در صورت انتخاب صحیح بذر بیش از دو برابر این مقدار است. اگرچه ما می توانیم این میزان درآمد را به دوبرابر افزایش دهیم. اما واقعیت این است که هزینه و آب زیادی برای تولید این میزان محصول صرف می کنیم.

بنابر گزارش کارشناسان آقا مهندس، کشور ما یکی از قطب های تولید محصولات صیفی و سبزی در جهان است. ما بیش از 800 هزار هکتار، سطح زیر کشت محصولات صیفی و سبزی داریم. سالانه بیش از 28 میلیون تن محصولات صیفی و سبزی تولید می کنیم که یک هشتم این میزان تولید، یعنی 3.5 میلیون تن، صادر می شود. باقی مانده صرف مصارف تازه خوری داخلی یا کارخانجات صنعتی می شود.

در مجموع ایران هشتمین تولید کننده محصولات صیفی و سبزی در جهان است. به نظر می رسد پتانسیل تولید کشور ما بسیار بالاتر از این باشد. اما عواملی مانند کم آبی و سیاست های نادرست، دلیل اصلی کاهش تولید ما نسبت به رقبایی مانند ترکیه است.

قانون نانوشته در تولید محصولات صیفی و سبزی: بذر وارداتی، محصول صادراتی

کشوری که هشتمین تولید کننده محصولات صیفی است و سالیانه حدود 3.5 میلیون تن محصولات صیفی و سبزی صادر می کند، حدود 98 درصد از بذرهای صیفی و سبزی خود به خصوص بذر گوجه را وارد می کند. جالب اینکه بدون وجود بذرهای وارداتی، ما عملا محصول صادراتی نخواهیم داشت. زیرا فعلا بذرهای تولید داخل، محصول با کیفیتی برای صادرات را ندارند.

مشخص است که ما باید محصول با کیفیت تولید کنیم، بنابراین باید بذر درجه یک استفاده کنیم. البته که باید تلاش کنیم بذرهای مصرفی مان را خودمان تولید کنیم. پس مشخص است که یکی از اهداف کشاورزی ما تولید محصولات باکیفیت صادراتی از بذرهای تولید داخل است.

بیشترین سطح زیر کشت، میزان تولید و واردات بذر مربوط به گوجه است

بیشترین سطح زیر کشت محصولات صیفی و سبزی متعلق به گوجه فرنگی است. در ایران، سالانه بیش از 130 هزار هکتار گوجه فرنگی کشت می شود. که بیش از 75 درصد آن، مربوط به کشت گوجه در فضای باز است. گوجه کاری در ایران در تمام فصول سال انجام می شود به طوری که ایران همیشه جند منطقه در حال کشت و برداشت گوجه فرنگی دارد. بعد از گوجه، بذر خیار جزو محبوب ترین بذرهای کشاورزان است.

 غالب گوجه کاران بذر گوجه هیبرید کشت می کنند. بذر گوجه های استاندارد و غیر هیبرید درحال منسوخ شدن هستند. زیرا هزینه های جاری بسیار بالاست و گوجه کاران ناچارند که از بذرهای هیبرید که بازدهی بهتری دارند، استفاده کنند حتی اگر گران تر باشند.

لازم به ذکر است تقریبا تمام بذر گوجه های هیبرید در کشور ما وارداتی هستند. ما هفتمین تولید کننده گوجه در جهان و یکی از بزرگترین واردکننده های بذر گوجه در تمام دنیا هستیم. با این حال تلاش هایی برای تولید بذرهای هیبرید داخلی در حال انجام است اما هنوز به نتیجه خاصی ختم نشده است.

چند واریته گوجه پرطرفدار کشور عبارتند از: بذر گوجه بریویو، برنتا، 8320، 4129، الیسا، سی ال ایکس، 1012، بسیمو و 857 کانیون هستند. بیشتر بذرهای محبوب گوجه متعلق به برند مشهور سمینس هستند.

 

خیار رقیب اصلی گوجه در کشت های گلخانه ای

در طی سال های اخیر، بیشترین سطح زیر کشت محصولات صیفی گلخانه ای مربوط به خیار بوده است. قطب های اصلی کشت این محصول در ایران، مناطقی مانند یزد، اصفهان، ورامین و کرج هستند. کشت خیار در گلخانه معمولا با هدف عرضه به بازار تازه خوری و یا صادرات به کشورهایی مانند روسیه و کشورهای حوزه خلیج فارس انجام می شود.

این محصول بصورت بهاره و پاییزه در اکثر مناطق کشور کشت می شود. معمولا برای کشت های بهاره از بذر خیار میان گل و بذر خیار پرگل و برای کشت های پاییزه و زمستانه از بذر تک گل استفاده می شود. چند مورد از پرطرفدارترین بذرهای خیار در میان کشاورزان ایرانی عبارتند از: بذر خیار ناگین (تک گل)، بذر خیار نگین (تک گل)، بذر خیار کادیار (میان گل-پرگل)، بذر خیار سوپر سلطان (پرگل) هستند.

ایران یکی از بزرگترین تولید کننده های ملون و هندوانه در جهان

هندوانه و خربزه به عنوان یکی از محبوب ترین محصولات صیفی نزد ایرانیان هستند. میزان تولید این محصولات در ایران قابل توجه است. در طی چند سال اخیر، ایران جزو سه تولید کننده برتر هندوانه دنیا بوده است. اما متاسفانه اخیرا به دلیل بررسی های نادرست نبود الگوی کشت صحیح، وزارت کشاورزی، این محصول بعنوان یکی از آب بر ترین محصولات معرفی شده و کشت آن محدود شده است.

در ایران سه تیپ هندوانه خطی یا کرمسون سوییت، بدون خط یا چارلستون گری و شوگر بیبی کشت می شوند. خوب است بدانید که هندوانه های خط دار پرطرفدار ترند. معروف ترین ارقام هندوانه خط دار ایران عبارتند از: بذر هندوانه بی 32 (بیضی)، بذر هندوانه باراکا (بلوکی)، بذر هندوانه میکادو ساترن (گرد) هستند.

ملون و خربزه نیز سطح زیر کشت قابل توجهی دارند اما معمولا کمتر از هندوانه کشت می شوند. در کشور ما تیپ های خربزه مشهدی، ملون شارانته تایپ، ملون گالیا تایپ و ملون آناناسی بیشتر کشت می شوند. معروف ترین ارقام ملون می توان بذر ملون جانا (شارانته تایپ)، بذر ملون داکو (گالیا تایپ) را نام برد.

منبع: فارس
شناسه خبر: 1091985

مهمترین اخبار اقتصادی: