کارشناسان اقتصادی معتقدند رشد تقاضای درهم در سال نو چینی نیز از دلایل رشد قیمت دلار است، اما با اقدامات بازارساز در حوزه ضرب و عرضه سکه و همچنین فروش شمش در مرکز مبادله ارز و طلا، بدون ارزپاشی، باید منتظر آغاز کاهش قیمتها در بازار ارز و طلا باشیم.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بازار ارز وسکه این روزها به دلیل اتفاقات سیاسی منطقه دچار نوسان شده است و بسیاری از فعالان بازار به دنبال مشخصشدن روند قطعی در این بازار هستند؛ دلالان هم مشغول کار بوده و هر روز با روشی به دنبال کاهش صبحگاهی قیمتها و خرید دلار و سکه از مردم بوده و با رسیدن روز به نیمه، قیمت افزایشی میشود و خریداران تبدیل به فروشنده میشوند.
هفته گذشته شایعاتی در خصوص عدم دسترسی ایران به پولهای آزادشده در قطر مطرح شد که همین موضوع نیز موجب بروز نوسان ارزی و بالارفتن قیمت دلار شد، اما گفتههای روز جمعه وزیر امور خارجه کشورمان نشان داد این موضوع صحت نداشته است.
کارشناسان معتقدند دسترسی ایران به این وجوه ارزی، میتواد بازار ارز و سکه را در مدار کاهشی قرار دهد.
* دلایل افزایش تقاضا در بازار ارز
از جمله دلایلی که تحلیلگران برای نوسان بازار ارز عنوان میکنند، تقاضای فصلی ارز برای سال نوی چینی، به مشکل خوردن تجار در عراق به خاطر عدم دسترسی ایران به بازار دلار در این کشور و هزینههای اضافی این اتفاق است.
با تمام شدن تقاضای فصلی میتوان شاهد کاهش فشار در تقاضای درهم بود، در هفته گذشته بازار ارز از سمت درهم تحت فشاری خاصی بود و طبق شنیدهها بانک مرکزی با شرکتهای پتروشیمی جهت تزریق درهم به بازار جلسه داشته است.
اگر از سمت این شرکتها که عرضه کننده بزرگ بازار هستند، تزریقی در بازار شکل بگیرد قیمت درهم امارات میتواند کمی متعادل شود، اما اگر در بازار ارز تزریق شکل نگیرد، نوسان همچنان در بازار وجود خواهد داشت، از منظر تحلیلگران تنش در دریای سرخ نیز از جمله عوامل نوسان بوده که اگر این تنش فروکش کند، میتواند به ثبات بازار کمک کند.
* قیمت واقعی دلار چقدر است؟
تحلیلگران فنی معتقدند قیمت دلار برای نوسان باید از سد مقاومت 54 هزار و 400 تومان عبور کند و در صورت تثبیت در بالای این مرز میتواند به روند خود ادامه دهد. اما اگر دلار از این مرز عبور نکند اولین حمایت 54 هزار و حمایت مهمتر آن 53 هزار و 800 تومان است که در صورت ریزش شارپ حتی میتواند به سمت کف کانال 53 هزار تومان برود.
قیمت دلار برآوردشده از درهم، 55 هزار و 196 تومان شده است که با قیمت دلار هرات شکاف نزدیک به هزار تومانی دارد، در شرایط کنونی عدهای از فعالان بازار میگویند قیمتها به زودی کاهشی خواهد شد، به نظر می رسد از امروز باید منتظر کاهش قیمتها در بازار ارز و سکه باشیم.
* نسبت قیمت دلار هرات و تتر با بازار غیررسمی
این روزها دلار هرات در قیمت 54 هزار و 400 تومان تا 54 هزار و 600 تومان نوسان میکند، با این حال دلار فردایی هرات در کانال 54 هزار بود.
تتر نیز با افزایش بیش از یکهزار تومانی قیمت از 54 هزار و 700 تومان به 55 هزار و 800 تومان رسید ولی در عبور از این مرز ناکام ماند.
بررسی ها نشان میدهد بازارها با چاشنی هیجان ولی بینظم معامله شدند، هیجان رشتههای ارتباطی بازارها را پاره کرده و معاملات را از روند معمول خود خارج کرده است، البته آنچه که مشخص است یکی از برهم زنندگان اصلی بازار ارز در روزهای اخیر درهم بوده است.
* دست بازارساز بازتر میشود؟
حباب درهم با سقف سالانه خود فاصله معناداری دارد که نشان میدهد با پایان تقاضای تسویه درهم در آستانه سال نوی چینی، دست بازارساز برای کنترل بازار آزاد ارز بازتر خواهد شد.
بازار ارز غالبا به وسیله درهم کنترل شده است، ولی فرارسیدن سال نوی چینی و ترافیک در خطوط کشتیرانی منتهی به چین موجب افزایش تقاضای درهم و رشد قیمت درهم شده است و به همین خاطر درهم در حاشیه اتفاقات منطقهای نتوانست اهرم کاهشی بازار را در دست بگیرد؛ سال نوی چینی در تاریخ ۱۰ فوریه (۲۱ بهمن) فرا میرسد.
درهم امارات در روز سهشنبه در قیمت 14 هزار و 870 تومان آغاز به کار کرد و با افزایش 170 تومانی در 15 هزار و 40 تومان بسته شد.
بررسیها از حباب درهم نشان میدهد وضعیت بازارساز فعلا در بازار درهم بهتر از ابتدای سال است، حباب درهم در یازدهم اردیبهشت تا محدوده ۲۲۷۵ تومان رشد کرده بود ولی در حرکت افزایشی اخیر درهم تا محدوده ۸۶۱ تومان بالا رفته که نشان میدهد اگر فشار بازار ارز کمتر شود. در ادامه با پایان تقاضای تسویه درهم، دست بازارساز برای کنترل بازار ارز بازتر خواهد شد.
بیشترین سطح حباب درهم در بازه ششماهه برای درهم در هفته گذشته در محدوده ۸۶۱ تومان قرار گرفته بود که نسبت به سقف سالانه درهم کاهش ۶۲ درصدی دارد.
* افزایش چشمگیر ذخایر ارزی بانک مرکزی
به تازگی محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی به میدان آمد و اعلام کرد که چشمانداز وضعیت ارزی کشور برای پایان سال و سال آینده بسیار مثبت است، او نوسانات جاری نرخ ارز را بیشتر ناشی از تحولات منطقهای و گذرا دانست.
مرد شماره یک ساختمان میرداماد، به اجازه مقام معظم رهبری برای خرید ۲۰ درصد از منابع صندوق توسعه ملی توسط بانک مرکزی اشاره کرد و گفت با این مجوز شاهد افزایش چشمگیری در ذخایر ارزی بانک مرکزی خواهیم بود.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به توان سامانههای نظارتی بانک مرکزی گفت: امروز در بانک مرکزی این توانایی را داریم افرادی که با نرخهای غیرعادی سعی در ایجاد التهاب در بازار ارز و آسیب زدن به نظام اقتصادی کشور را دارند را رصد و شناسایی کنیم اعداد بالایی که توسط سودجویان معامله میشود به زودی شناسایی خواهد شد و واحدهای پولشویی ورود میکنند و به وظیفه خود در زمینه مسدودسازی حسابهای ریالی و ارزی آنان عمل خواهند کرد.
* چرا سکه نوسانی شد؟
در روزهای پایانی هفته قبل باوجود اینکه قیمت اونس طلا در مسیر کاهش حرکت میکرد قیمت سکه امامی در تهران نوسان صعودی را ثبت کرد؛ اما چه اتفاقی افتاد که سکه گران شد؟
در این رابطه فعالان بازار میگویند که به دنبال نوسان ناگهانی قیمت دلار در هفته گذشته، سکهبازان نیز ترغیب شدند در موقعیت خرید قرار بگیرند، بررسیها نشان میدهد که میانگین هفتگی حباب سکه کاهش پیدا کرده است، میانگین حباب سکه در هفته گذشته بالای ۲۰ درصد بود.
* افزایش عرضه شمش طلا و پیشبینی کاهش قیمتها در بازار
در حال حاضر دستهای از معامله گران در انتظار عرضه ۱۴۵ کیلو شمش طلا در مرکز مبادله ارز و طلا هستند؛ مصطفی قمریوفا، مدیر روابط عمومی بانک مرکزی از عرضه ۱۴۵ کیلوگرم شمش طلای در مرکز مبادله ارز و طلا خبر داده است.
قمریوفا، در حساب شخصی خود در فضای مجازی اعلام کرد: با توجه به درخواست و استقبال خوب تولیدکنندگان مصنوعات طلا، جهت خرید و صادرکنندگان برای رفع تعهد ارزی با استفاده از واردات شمش طلا و عرضه در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، یکشنبه 8 بهمن در سومین حراج حضوری این مرکز 145 شمش طلای یک کیلوگرمی عرضه میشود.
به نظر میرسد این عرضه شمش در مرکز مبادله، می تواند قیمت طلا و سکه را از حباب خود خالی کند و در نهایت به صورت غیرمستقیم در بازار ارز اثرگذار باشد. در صورت استقبال از عرضه شمش، میتوان از این عامل به عنوان ثباتساز یاد کرد.
* عرضه سکههای بدون تاریخ راه دیگر کنترل قیمتها در بازار طلا و سکه
برخی از تحلیگران بازار معتقدند که عرضه سکه امامی توسط بانک مرکزی میتواند تا حدودی جلوی نوسانات صعودی بازار سکه را بگیرد؛ برخی هم معتقدند اگر نرخ دلار عقب نشینی کند، احتمال عقب نشینی قیمتها وجود دارد.
از سوی دیگر، خبر عرضه سکه امامی بدون تاریخ توسط رئیس بانک مرکزی، همچنان زیر ذرهبین سکهبازان است، برخی از تحلیلگران بازار معتقدند که عرضه سکه امامی توسط بانک مرکزی میتواند تا حدودی جلوی نوسانات صعودی بازار سکه را بگیرد تا تنشهای منطقهای کمی فروکش کرده و تقاضای تسویه درهم برای سال نوی چینی آرام بگیرد.
در حال حاضر اگر بازارساز وارد میدان شود و نرخ دلار عقبنشینی کند احتمال عقبنشینی قیمتها وجود دارد؛ تکنیکالیستها میگویند سکه در حال حاضر مرز ۳۳ میلیون تومان و مرز ۳۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان را پیش روی خود دارد و در مقابل مرز ۳۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برای سکه مهم است و اگر فلز گرانبهای داخلی پایین این محدوده تثبیت دهد، احتمال عقبنشینی آن تا نیمه کانال ۳۱ میلیون تومان و همچنین پلههای پایینتر وجود دارد.
* قیمت دلار به سطوح قبلی برمیگردد؟
محمد بیات، کارشناس اقتصاد ایران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس درباره روند بازار ارز گفت: بازار ارز از ابتدای سال روند باثبات و قابل قبولی را طی کرده است اما به واسطه برخی حوادث و اتفاقات سیاسی داخلی و خارجی شاهد نوسانات در نرخ ارز هستیم، البته این قیمتها به دلیل نداشتن بنیاد اقتصادی، گذرا و موقتی است.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: نوسانات نرخ ارز در این مدت کمتر از 10 درصد بوده و نمیتوان گفت شاهد التهاب در بازار یا جهش خاصی بودهایم. بازار ارز تحت مدیریت بانک مرکزی است و بازارساز با توان و ابزارهای موثر به خوبی توانسته از جهش شدید نرخ ارز در بازار جلوگیری کند.
وی افزود: منابع ارزی کشور وضعیت خوبی دارد و عرضه و تقاضا نیز دچار خلل یا مشکلی نیست؛ بنابراین نوسانات نرخ ارز با اقدامات جدید بازارساز فروکش خواهد کرد. این در حالی است که بانک مرکزی برای نخستین بار بدون ارزپاشی و با روشهای جدید با استفاده از منابع خود بازار، مدیریت ارزی را انجام داده است.
پایان پیام/