اکونومیک 24
20 تیر 1403 - 21:12

سراب امتیازات انحصاری برای طرح تولید موبایل بی کیفیت

یک کارشناس تلفن همراه با هشدار نسبت شرایط به وجود آمده در بازار تلفن همراه دکمه‌ای گفت: ایجاد امتیازات انحصاری برای تولیدات بی کیفیت چالشهای حوزه تلفن همراه را تشدید خواهد کرد.

مهدی عبقری کارشناس حوزه تلفن همراه در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در خصوص شرایط بازار تلفن‌های همراه دکمه‌ای گفت: طی ماه‌های اخیر با وجود ثبات نسبی بازار ارز و اختصاص ارز نیمایی به گوشی‌های کمتر از 600 دلار که به عنوان کالای ضروری در نظر گرفته می‌شوند، شاهد افزایش قیمت در حوزه تلفن‌های همراه بوده‌ایم. اتفاق مشابهی در زمینه تلفن‌های همراه دکمه‌ای نیز رخ داده است.
وی افزود: این اتفاق در حالی رخ داده است که اخیراً بحث تولید داخل این دسته از تلفن های همراه با برند تقلبی حاشیه‌های زیادی را به وجود آورده است. باید توجه داشت که تولیدکنندگان این حوزه علاوه بر تمام مزایایی که از آن بهره‌مند می‌شوند، عوارض کمتری را نیز پرداخت می‌کنند. حتی در برخی موارد شاهد ارائه محصولات با کیفیت پایین‌تر به مصرف‌کننده نهایی بودیم با این وجود قیمت‌ها در این حوزه همچنان افزایشی است.

تلاش برای انحصار سازی در بازار تلفن‌های همراه دکمه‌ای

عبقری ادامه داد: مجموعه اتفاقاتی که طی مدت اخیر در حوزه تلفن‌های همراه دکمه‌ای رخ داده است این احتمال قابل تامل را مطرح می‌کند که ممکن است برخی با سو استفاده از عنوان تولید به دنبال انحصار سازی در حوزه تلفن همراه هستند. در حقیقت سعی می‌کنند تا با اسم تولید مسیر واردات را باز کنند و در این راه از مزایای ارزی و بانکی نیز بهره ببرند.

وی با اشاره به اینکه با تحقق این شرایط می‌توانند انحصار در واردات و عرضه را رقم بزنند، گفت: اگر چنین اتفاقی رخ دهد عملا قیمت به صورت انحصاری تعیین خواهد شد و تجربیات مشابه نشان می‌دهد که در این شرایط مصرف‌کننده نهایی بیش از همه زیان خواهد کرد.

تجربه منفی انحصار در صنایع دیگر

عبقری با بیان اینکه شاید بتوان گفت که نمونه به وجود آمدن انحصار را در صنعت لوازم خانگی شاهد بوده‌ایم. در این زمینه با وجود جلوگیری از واردات محصولات خارجی، شاهد عرضه کالاهای کم کیفیت با قیمت‌های بالا بودیم. تا جایی که مقامات بلند پایه کشوری به مسئله قیمت‌های بالای لوازم خانگی تولید داخل در برابر کیفیت پایین آن اشاره کردند. این انحصار هم با سو استفاده از نام تولید داخل و در شرایط محدودیت‌های ارزی کشور ایجاد شد.

باتوجه به تجربیات گذشته، لازم است مراقبت‌های لازم انجام شود تا شاهد یک رقابت سالم و منصفانه در بازار تلفن‌های همراه دکمه‌ای باشیم. تحت این شرایط است که امکان افزایش بهینه کیفیت و قیمت‌گذاری منصفانه از سوی تولیدکننده و واردکننده فراهم می‌شود. ضمن اینکه با توجه به امتیازات تولیدکننده داخلی مانند عوارض کمتر، تولیدکنندگان می‌توانند با قیمت پایین‌تر خود در بازار رقابت‌پذیری بالاتری داشته باشند.

امکان تولید با کیفیت  از طریق مدیریت رقابت

وی تاکید کرد: چالش‌های متعددی پیش روی تولید با کیفیت مطلوب وجود دارد اما این چالش‌ها رفع نخواهد شد مگر آنکه در قدم اول تولیدکنندگان به توانمندی‌های خود اعتقاد داشته باشند. تنها در صورت ارائه محصول با کیفیت است که می‌توان انتظار داشت عموم مردم به سمت خرید کالای ایرانی بیایند. اگر چنین اتفاقی رخ دهد دیگر نیازی نیست که تولیدکننده خود به دنبال واردات کالای مصرفی مانند تلفن‌ همراه دکمه‌ای باشد.

این کارشناس حوزه تلفن همراه اظهار کرد: اگر این اصل رعایت شود و تولیدکننده نتواند وارد حوزه واردات شود می‌توان انتظار داشت که مشکلاتی که در زمینه رانت واردات وجود دارد تا حد زیادی رفع خواهد شد.

لازم به ذکر است، تولید تلفن‌های همراه آن هم در شرایطی که شرکت‌های چند ملیتی بزرگ هر روز سطح جدیدی از تکنولوژی را به مصرف‌کننده ارائه می‌کنند کار بسیار پیچیده‌ای است. علاوه بر این به هزینه و سرمایه‌گذاری بسیار سنگینی نیاز دارد. با وجود این الزامات اگر تولیدی در کشور انجام شود که از حداقل‌های کیفیت و استاندارد مورد نیاز برخوردار باشد، قطعا باید از حمایت‌های کافی برخوردار شود.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم
شناسه خبر: 1741543

مهمترین اخبار اقتصادی: