اکونومیک 24
15 مهر 1402 - 19:35

ایجاد 872 هزار شغل مطلق در یک سال گذشته

مدیرعامل صندوق کار‌آفرینی امید از ایجاد 872 هزار شغل جدید مطلق در بهار سال جاری نسبت به بهار سال گذشته خبر داد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، نعمت‌الله رضایی امروز در حاشیه بازدید از نمایشگاه روستا آباد به مناسبت روز ملی روستا در جمع خبرنگاران اعلام کرد: براساس سرشماری سال ۹۵ حدود ۲۶ درصد جمعیت کشور در روستاها ساکن هستند. سهم روستاییان در اقتصاد کشور طی سال‌های ۹۰ تا ۹۸ براساس گزارش پژوهشکده آمار از نظر ارزش افزوده و هزینه‌ انجام شده بین 25 تا 27.5 درصد از تولید ناخالص داخلی کشور است.

وی افزود: یعنی جمعیت روستایی نسبت به سهم خود نقش بیشتری در تولید ناخالص داخلی کشور دارد. 

مدیرعامل صندوق کار‌آفرینی امید اظهار داشت: همچنین از 24 میلیون شاغل در کشور طبق آمارگیری در بهار سال جاری شاغلان روستایی 5.95 میلیون نفر بودند که سهم روستاییان از اشتغال 26 درصد اما سهم آنها از تولید کشور 27.5 درصد است. نرخ بیکاری در همه جای دنیا براساس آمار دستگاه‌های تخصصی دارای شبهه است، اما آنچه از نرخ بیکاری اعلام می‌شود، براساس مشاهدات مرکز آمار ایران و آمارهای فصلی استان‌ها طی سال‌های 87 تا 88 انجام می‌شود.

رضایی گفت: براساس آمار نمونه‌گیری مرکز آمار خالص شغل ایجاد شده در بهار سال 1402 نسبت به بهار سال قبل 872 هزار شغل مطلق در کشور ایجاد شده که البته آماری که دولت اعلام کرده که میلیون شغل ایجاد شده است، تعداد مطلق شاغلان عدد بیشتری نسبت به کل شاغلان را نشان می‌دهد.

وی همچنین ادامه داد: در حالی که نرخ بیکاری کشور 8.2 درصد است، اما این نرخ در روستاها 5.6 درصد است که اگر نرخ بیکاری به 5 درصد برسد، عادی‌ترین نرخ بیکاری در اقتصاد خواهد بود.

مدیرعامل صندوق کار‌آفرینی امید تعداد مطلق بیکاران را در بهار سال گذشته 405 هزار نفر و در بهار امسال 353 هزار نفر اعلام و عنوان کرد: یعنی 51 هزار نفر مطلق بیکار در روستاها کم شده است.

رضایی گفت: نرخ تورم در شهریور سال جاری در 12 ماهه در جامعه شهری بیشتر شده است. نرخ رشد اقتصادی در سه ماه اول امسال بدون نفت 6.1 درصد و با نفت 7.9 درصد بوده است.

وی افزود: 45 درصد شاغلان روستایی در بخش کشاورزی و بقیه در بخش صنعت و خدمات مشمول بوده‌اند. سهم روستاییان از صنعت کشور 30 درصد است. شکاف درآمدی بین شهرنشینان و روستاییان 40 درصد است، یعنی درآمد شهری‌ها بیشتر از روستاییان است و به این مفهوم است که ارزش افزوده تولید به روستاییان نمی‌رسد.

مدیرعامل صندوق کار‌آفرینی امید اظهار داشت: این صندوق برای حمایت از طرح‌های روستایی و مناطق محروم ایجاد شده است در دو سال گذشته 95 درصد منابع صندوق به طرح‌های ا شتغالزا اختصاص یافت، در حالی که این رقم قبلاً 68 درصد بوده است.

رضایی گفت: در 2 سال گذشته 70 هزار طرح در کشور اجرا شده است که 65 درصد آن در روستاها بوده و طرح‌هایی که با منابع صندوق کارآفرینی امید اجرا شده به میزان 11 هزار میلیارد تومان تسهیلات گرفته و 200 هزار فرصت شغلی از این طریق ایجاد و یا تثبیت شده است.

وی ادامه داد: صندوق امید یک ریال از بودجه دولت نمی‌گیرد، بلکه به شکل درآمد هزینه‌ای و کارمزدی اداره می‌شود و اختیار مدیران استانی 6 برابر شده و 2 رده ستادی و استانی حذف شده و صندوق چابک‌تر شده است.

مدیرعامل صندوق کار‌آفرینی امید بیان داشت: فعالیت اقتصادی برای مردان 63 درصد و برای زنان 13 درصد بوده است. همچنین 32 درصد از کارآفرینان که تسهیلات دریافت کرده‌اند، مربوط به بانوان بوده است و 43 درصد شاغلان از این طرح‌ها خانم‌ها بوده‌اند.

به گفته رضایی منابعی که دولت در تبصره‌های بودجه 16 و 18 اختصاص می‌دهند منابع تبصره 16 قرض‌الحسنه و مربوط به نظام بانکی است که از سپرده‌های مردمی مبلغ 100 هزار تومان تسهیلات پرداخت می‌شود اما چون صندوق امید سپرده مردمی ندارد بنابراین منابعی هم در این زمینه در اختیار ندارد.

وی در مورد تبصره 18 توضیح داد: در سال جاری تاکنون 17 هزار میلیارد تومان تفاهم‌نامه در این تبصره با جهاد کشاورزی، صمت، میراث فرهنگی، کمیته امداد و سازمان بهزیستی امضا کرده‌ایم.

مدیرعامل صندوق کار‌آفرینی امید اظهار داشت: تا 30 شهریورماه منابع تبصره 18 مربوط به قانون بودجه سال گذشته اختصاص پیدا می‌کرد و هنوز هیچ منابعی از تبصره 18 امسال هیچ دستگاهی دریافت نکرده است.

رضایی گفت: ویژگی طرح‌های استفاده‌کننده از تسهیلات کوچک و خرد و متوسط است و زودبازده هستند. همچنین 98 درصد وام‌های صندوق برمی‌گردد و نرخ تأخیر و تسهیلات معوق 1.9 درصد است و این تسهیلات با نرخ‌های 6، 8، 10 و 12 درصد به متقاضیان  پرداخت می‌شود.

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1530987

مهمترین اخبار اقتصادی: