در حالی مقام مسئول وزارت کار از برنامه ساخت ۴۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن توسط تعاونیها خبر داده که تعاونیهای مسکن سابقه چندان موفقی در طرح مسکن مهر ندارند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، به تازگی موسی نجفی, مدیرکل نظارت و ارزیابی بخش تعاون وزارت کار از ساخت 400 هزار واحد نهضت ملی مسکن با مشارکت تعاونیها خبر داده و با بیان اینکه با شنیدن نام تعاونیها، ناخودآگاه همیاری و کمک در ذهن تداعی میشود، گفته است: هزینههای ساخت واحدهای مسکونی توسط این بخش بسیار کمتر از سایر بخشها برآورد شده است.
وی تاکید کرد: واحدهای ساخته شده توسط تعاونیها مطابق صورتهای مالی تعاونی بوده و سودی از خریداران دریافت نمیشود، از اینرو مسکن ارزانقیمت و باکیفیت در اختیار جامعه هدف قرار میگیرد.
رئیس کانون سراسری انبوهسازان با یادآوری اینکه در اوایل اجرای طرح مسکن مهر ساخت واحدها به تعاونیهای مسکن واگذار شد به تسنیم میگوید: تجربههای مسکن مهر نشان میدهد که همان ابتدا تعاونیها در این پروژه بزرگ شرکت کردند، اما موفقیتهای قابل دفاعی نداشتند.
سیدمحمد مرتضوی درباره این عدم موفقیت افزود: اساسا در ساز و کار تعاونیها، مدیران تعاونی الزامی به اینکه از تخصص و مدارک شغلی مرتبط با حوزه ساخت و ساز بهرهمند باشند،نداشتند. جمعی از مدیران تعاونیها علاقهمند به ساخت مسکن هستند و میخواهد مشکل مسکن را حل کنند اما این علاقه بدون توجه به صلاحیتها و تخصص در حوزه ساخت و ساز است.
وی با تاکید بر اینکه تامین مالی پروژهها به واسطه ابعاد بزرگ آنها تخصص میخواهد که تعاونیها این دانش را ندارند، تصریح کرد: در ساختوساز باید ملاحظات کیفی هم در نظر گرفته میشد؛ در زمان مسکن مهر تعاونیها ادعا میکردند در یک دوره ساخت خیلی کوتاه و با کیفیت مطلوب واحدها را میسازند، این در حالی بود که برای تحقق این وعده مدیران تعاونی باید نگرش جامع، نگاه کیفیتی و کمیتی را دارا میبودند.
وی تاکید کرد: اگر این مولفههای مهم رعایت میشد، پروژههای مسکن مهر واگذار شده به تعاونیها بعد از 16 سال همچنان نیمهتمام و دارای مشکل باقی نمیماندند.
رئیس کانون سراسری انبوهسازان با بیان اینکه برای ساخت مسکن توسط تعاونیها لازم است تغییراتی در ساختارها تعاونیها در راستای داشتن تخصص و تجربه ساخت و ساز فضای لازم برای عهدهدار کارها هم از تخصص و هم اینکه تجربه کار را داشته باشند.
مرتضوی با اشاره به اینکه نهضت ملی مسکن پروژههای کوچکی نیست که مثلاً چند واحد باشد که با یک سرپرست کارگاه هم بتوان آنرا ساخت، اضافه کرد: در این پروژه باید مدیران تعاونی علاوه بر داشتن صلاحیت، تجربههای کافی در اندازه پروژههای بزرگ مقیاس را داشته باشند.
وی گفت: همچنین باید در نظر داشت ملاحظات قیمتی در پروژهها بهشدت لازم است؛ در صورت سکته و کوتاهی در انجام برخی کارها به دلیل آشنا نبودن به فضای ساخت و ساز، کُند شدن کارها موجب تورمهای پیاپی برای پروژهها میشود.
وی یادآور شد: برخی پروژههای مسکن مهر تعاونیساز به دلیل عدم اشراف مدیران تعاونی و عدم نظارت دستگاههای تخصصی بعضا متوقف شد و تورمهای متوالی هزینههای ساخت را به شدت افزایش داد.
وی در خصوص ارزانسازی مسکن توسط تعاونیها نیز افزود: این نگاه که میخواهند ارزان بسازند قابل تقدیر است، اما دقیقا برعکس چنین نتیجهای حاصل میشود که دلیل آن نداشتن حداقلهاست.
مرتضوی با تاکید بر اینکه عدم تصمیمگیری در لحظات حساس و حیاتی پروژهها باعث توقف کار میشود، اظهار کرد:بهطور کلی مسکن را باید افرادی بسازند که هم دانش دارند، هم تجربه و هم پروانه صلاحیت. گروههایی هستند که در وزارت راه و شهرسازی به عنوان انبوهساز شناخته می شوند و دارای پروانه صلاحیت هستند . بنابراین ساخت مسکن در چه در پروژههای عظیم حمایتی و شهری قطعا باید توسعهگر واگذار شود.
رئیس کانون سراسری انبوهسازان با اشاره به نیت خیر تعاونیها در ساخت و ساز مسکن، افزود: با توجه به نبود تجربه و مدیریت، تعاونیها به ساخت و ساز نهضت ملی مسکن آسیب میزنند. ما نباید خلاف جریان آب شنا کرده و سرمایه و عمر خود را تلف کینم.
به گزارش تسنیم، اواسط اسفندماه سال گذشته مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی در حاشیه مراسم بهرهبرداری از پروژههای مسکن مهر هشتگرد با انتقاد از عملکرد تعاونیهای مسکن گفته بود: تعدادی از تعاونی ها که در آن مردم آورده خود را کامل پرداخت کرده اند اما تعاونی واحدها را تکمیل نکرده و متقاضیان به مسکن خود نرسیده اند.
وی با بیان اینکه سیاست ما تکمیل پروژههای نیمه تمامی است که از سالهای گذشته باقیمانده است، گفت: برخی در دولت توصیه میکنند وزارت راه و شهرسازی به جای تکمیل پروژه های باقیمانده پروژههای خود را آغاز کنید و تکمیل این پروژه به نام افراد دیگر تمام میشود.
وی با تاکید بر این که موضوع مهم تکمیل پروژه است و اینکه به هر نامی که تمام شود برای وزارت راه و شهرسازی مهم نیست، افزود: در هشتگرد بعضاً 13 سال است که متقاضیان مسکن مهر منتظر تحویل واحدهایی خود هستند، این متقاضیان آورده خود را سالهاست پرداخت کرده اند اما هنوز واحد را تحویل نگرفته اند.
بذرپاش با تاکید بر اینکه نباید شرمنده شهدا شویم، گفت: مردم گناهی نکرده اند به دولت اعتماد کرده اند. متاسفانه انباشت پروژه ها تنها برای متقاضیان ایجاد مشکل نکرده است. در واقع سایر بخش های دولت معطل شده اند امروز مجبوریم پروژه های نیمه تمام را تکمیل کنیم.
وی یادآور شد: در شهر هشتگرد تعاونی های مسکن به عهد خود وفا نکردند. مردم درحالی تمام آورده خود را پرداخت کرده اند. اما هنوز واحد را تحویل نگرفته اند. برخی از مدیران تعاونیها متواری هستند که البته پیگیر حل این مشکل هستیم.
انتهای پیام/