بررسی DNA، میتواند به عنوان یک ابزار مفید در پیش بینی خطر ابتلا به سرطان تیروئید و همچنین در انتخاب روش درمان مناسب برای بیماران مورد استفاده قرار گیرد.
به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، سرطان تیروئید یکی از سرطانهای شایع است که درنتیجه رشد غیرطبیعی سلولهای تیروئید در بدن ایجاد میشود. روشهای درمانی مختلف در صورت تشخیص سرطان تیروئید، بسته به نوع و مرحله آن، مورد استفاده قرار میگیرد. لازم به ذکر است سرطان تیروئید در بین خانمها نسبت به آقایان شایعتر است. با تشخیص زودهنگام نشانههای سرطان تیروئید، میتوان این بیماری را در مراحل اولیه تشخیص داد و درمان مؤثر را به سرعت شروع کرد. سرطان تیروئید به ۵ دسته اصلی سرطان پاپیلاری، سرطان مدولاری، سرطان فولیکولار و سرطان آناپلاستیک تقسیم میشود. سرطان پاپیلاری شایعترین نوع کانسر تیروئید است. این سرطان معمولاً افراد ۳۰ الی ۵۰ سال را درگیر میکند اما شانس درمان بالایی دارد.
اصلیترین راه درمان سرطان تیروئید
روش درمان کانسر تیروئید بسته به عواملی مانند نوع سرطان، مرحله و گسترش آن، درجه طبیعی بودن سلولها، سطح سلامتی و تناسب اندام شما و … توسط پزشک تعیین میشود. این درمان شامل جراحی تیروئید، ترکیبی از جراحی و درمان با پرتوهای رادیواکتیو میشود. تیروئیدکتومی یا جراحی تیروئید اصلیترین روش درمان سرطان تیروئید است. این عمل جراحی برای حذف بخشی از غده تیروئید یا کل آن انجام میگردد.
شانس درمان سرطان تیروئید بسته به نوع و مرحله بیماری، سن و وضعیت سلامتی بیمار و نوع درمان انتخابی، متفاوت است. درمان سرطان تیروئید در صورت تشخیص به موقع و شروع درمان سریع و صحیح، شانس بالاتری دارد. برای برخی از انواع سرطان تیروئید، شانس بهبودی و درمان بیمار بیشتر است. با این حال، باید توجه داشت که کانسر تیروئید برای بعضی بیماران، ممکن است مقاوم به درمان بوده و نیاز به درمانهای بیشتری داشته باشد. همچنین لازم به ذکر است بیماران پس از درمان همواره باید تحت نظر باشند زیرا برای برخی ممکن است پس از درمان، سرطان تیروئید دوباره بازگردد.
درمان سرطان تیروئید با بررسی ژن!
مقاله (بررسی متیلاسیون پروموتر ژن در سرطان پاپیلاری تیروئید) در سال ۲۰۲۳ توسط دکتر سید احمد فنایی و دیگر همکاران و پژوهشگران مرکز تحقیقات تیروئید به کنگره ATA (انجمن جراحان تیروئید آمریکا) ارائه شده است. این مقاله مورد پذیرش ATA قرار گرفته است. دکتر سید احمد فنایی، جراح تیروئید و پاراتیروئید از جمله جراحان فعال این انجمن بوده که در این تحقیق مشارکت داشته است.
طبق گفته دکتر سید احمد فنایی، درمان سرطان تیروئید به عنوان یکی از انواع شایع سرطانها، ممکن است در آینده به کمک بررسی DNA ژن افراد انجام شود. بررسی DNA، میتواند به عنوان یک ابزار مفید در پیش بینی خطر ابتلا به سرطان تیروئید و همچنین در انتخاب روش درمان مناسب برای بیماران مورد استفاده قرار گیرد.
دکتر فنایی در ادامه عنوان کردند که متیلاسیون رویدادی است که در ژن اتفاق میافتد. هرچقدر مقدار متیلاسیون کمتر باشد، خطر بدخیمی تومور بیشتر است. بنابراین برای درمان تومورهای تیروئید میتوان متیلاسیون ژن بیمار را از نظر بالا بودن یا پایین بودن، بررسی کرد. نتیجه این تحقیق به متحول کردن روند درمان سرطان تروئید، کمک شایانی خواهد کرد.
در ادامه بیشتر به صورت تخصصی به این مقاله میپردازیم:
۵۰ الی ۹۰ درصد کانسرهای تیروئید را سرطان پاپیلاری تشکیل میدهد. با وجود اینکه پیش آگهی بیماران مطلوب است، بخشی از آنها دچار متاستاز غدد لنفاوی، بازگشت سرطان و مقاوم به دارو میشوند. به نظر میرسد که ناهنجاریهای اپی ژنتیکی در مراحل اولیه تومورزایی، نقش اساسی در شروع و پیشرفت سرطان داشته باشند. متیلاسیون DNA به عنوان یک تغییر اپی ژنتیکی، درک مکانیسم سرطان تیروئید را بهبود بخشیده است.
تحقیق اول:
در مطالعه اول ۲۸ نمونه بافت توموری و ۲۸ نمونه بافت سالم مجاور آن (از همان فرد) مورد بررسی قرار گرفت. از تکنیک Methylation Specific PCR برای بررسی الگوی متیلاسیون پروموتور ژن LIMS2 استفاده شد.
نتیجه:
در این مطالعه کاهش متیلاسیون ژن LIMS2 در بافت توموری نسبت به بافت سالم مشاهده شد. همچنین کاهش متیلاسیون این ژن با کاهش بدخیمی سرطان پاپیلاری تیروئید PTC همراه بود. در نتیجه میتوان از این ژن به عنوان یک بیومارکر جهت پیش آگهی یا حتی درمان به عنوان یک داروی اپی ژنتیکی استفاده کرد.
همچنین، کاهش متیلاسیون با بدخیمی بیماری، جهش ژن BRAF V600E، متاستاز به غدد لنفاوی و گسترش به خارج کپسول مرتبط بوده است.
مطالعات نشان دادهاند که الگوهای متیلاسیون DNA ممکن است بهعنوان نشانگرهای بالینی برای پیشبینی نتایج و درمان سرطان پاپیلری تیروئید مورد استفاده قرار گیرند. همچنین، بررسی ژنهای خاص مانند BRAF V600E میتواند بهعنوان یک ابزار مفید در تشخیص سرطان تیروئید و همچنین بررسی اثربخشی درمانهای مختلف، مورد استفاده قرار گیرد.
تحقیق دوم:
در این مطالعه ۲۸ نمونه بافت تومور از بیماران مبتلا به سرطان پاپیلاری PTC و بافت سالم مجاور همان فرد برای بررسی وضعیت متیلاسیون پروموتر ژن p27KIP1 مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه از تکنیک PCR اختصاصی متیلاسیون استفاده شد.
نتیجه:
نتایج نشان دادند که متیلاسیون پروموتر ژن p27KIP1 با بدخیمی بیماری، افزایش اندازه تومور و کاهش سن بیمار همبستگی دارد.
با توجه به این نتایج، میتوان نتیجه گرفت که الگوهای متیلاسیون DNA میتوانند بهعنوان نشانگرهای بالینی برای پیشبینی نتایج و درمان PTC مورداستفاده قرار گیرند.
نتیجه گیری نهایی تحقیق:
نتیجه این مطالعات میتواند به درمان سرطان توسط ژن افراد در آینده کمک بسیار شایانی کند. با توجه به انجام این مطالعات میتوان بیان کرد که در آینده با بررسی متیلاسیون ژن افراد میتوان نوع بدخیمی و شدت بیماری، نوع درمان و داروی مناسب را تعیین کرد. بنابراین، بررسی DNA افراد مبتلا به سرطان تیروئید میتواند در تعیین درمان مناسب و بهبود نتایج درمان موثر باشد. با این حال، باید توجه داشت که هرگونه تصمیمگیری مربوط به درمان باید توسط پزشکان متخصص و با توجه به شرایط هر بیمار بهصورت شخصیسازی شده گرفته شود.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.