بیست و هشتمین اجلاس سالانه آب و هوایی سازمان ملل در دبی تنها با اشارههایی به موضوع جنگ غزه و تهدیدهای آن برای محیط زیست و امنیت غذایی فلسطین همراه بود.
به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس، بیستوهشتمین اجلاس متعهدین کنوانسیون تغییراقلیم سازمان ملل موسوم به (کاپ ۲۸) از روز پنجشنبه در شهر دبی امارات متحده عربی آغاز شده که با حاشیههایی همراه بوده است.
دعوت از رئیس رژیم صهیونیستی برای حضور در اجلاس آب و هوایی دبی در حالی که تجاوز نظامی این رژیم احساسات میلیونها نفر در سراسر جهان را تحریک کرده است، تردیدها درباره هدف امارات از برگزاری این اجلاس با هدف ادعایی بهبود شرایط زندگی مردم و کاهش تاثیر منفی پدیدههای اقلیمی از جمله افزایش دمای کره زمین قوت بخشید.
در همین راستا در ساعات پایانی روز نخست اجلاس، «علیاکبر محرابیان»، وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران که بهعنوان رئیس هیئت اعزامی از کشورمان برای شرکت در کاپ ۲۸ به دبی سفر کرده بود، به محض مطلع شدن از سفر رئیس رژیم صهیونیستی به ابوظبی، اجلاس را ترک کرد.
محرابیان با بیان اینکه ارزیابیهای قبلی حاکی از حضور نداشن مسئولان رژیم صهیونیستی بود، گفت که هیئت اعزامی از ایران قصد داشته از فرصت حضور در اجلاس برای «تبیین شرایط، مذاکره با مقامات و هیئتهای کشورهای مختلف و دفاع از ملت مظلوم فلسطین» استفاده کند؛ اما «در روز سخنرانی سران و مقامات کشورها، اخبار منتشرشده حاکی از سفر رئیس رژیم صهیونیستی به شهر محل برگزاری کنفرانس تغییرات اقلیمی (کاپ ۲۸) و حضور در این رویداد بود.»
وزیر نیرو افزود: بر این اساس، هیئت جمهوری اسلامی ایران، حضور سیاسی، جانبدارانه و بیربط رژیم جعلی صهیونیستی در کنفرانس تغییراقلیم را که با محوریت ارزیابی عملکرد و پیشرفت جامعه جهانی در مواجهه با تغییراقلیم در سطح جهان برگزار میشود، مغایر با اهداف و راهبرهای این کنفرانس میداند و در اعتراض به آن، محل کنفرانس را ترک میکند.
موضوع قابل توجه این است که در حالی که همه نگاهها در جهان به جنگ غزه و کشتار بی رحمانه هزاران زن و کودک بی گناه فلسطینی معطوف است، رهبران و مقامات ارشد جهان که در این گردهمایی دبی حاضر بودند نخواستند یا نتوانستند ارتباطی بین موضوع اجلاس با دردناکترین تراژدی حال حاضر جهان بیابند.
عبدالله دوم، پادشاه اردن تنها مقام حاضر در این اجلاس بود که با اشاره به مساله غزه هشدار داد که جنگ غزه تهدیدهای زیست محیطی را جدیتر میکند.
پادشاه اردن در سخنرانی روز جمعه خود در این اجلاس گفت که فلسطینیها با تهدید جدی ناشی از ناامنی غذایی روبرو هستند و بیش از یک میلیون و هفتصد هزار نفر در نتیجه جنگ غزه آواره شدند.
عبدالله دوم افزود: نمیتوانیم در حالی که ویرانیهای گسترده یک جنگ بیامان در غزه مردم را تهدید میکند و پیشرفت به سمت جهانی با آینده بهتر را متوقف میکند، ایستادگی کنیم و نمیتوانیم از تغییرات اقلیمی جدا از فجایع انسانی در منطقه صحبت کنیم.
وی تاکید کرد: نسلهای کنونی و آینده همه ما را در قبال تغییرات آب و هوایی مسئول خواهند دانست، زیرا منابع کمیاب ما را تهدید میکند.
پادشاه اردن توضیح داد: «سال گذشته، ابتکاری را راهاندازی کردیم که اولویت را به تأمین مالی اقدامات اقلیمی برای کشورهای میزبان پناهندگان میدهد، بخصوص که اردن به عنوان یک پیشگام برای اقدامات اقلیمی در منطقه تبدیل شده است».
شاه اردن گفت: جوامع درگیر جنگ، پناهندگان و کشورهای در حال توسعه نباید برای مواجهه با یک مشکل جهانی تنها گذاشته شوند.
تاسیس صندوقی بلندپروازانه
از حاشیههای دیگر اجلاس اقلیمی دبی این است که محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات در حالی دیروز جمعه از ایجاد یک صندوق ۳۰ میلیارد دلاری برای راه حل های آب و هوایی در سراسر جهان خبر داد که اخبار مربوط به تصمیم اماراتیها برای انعقاد قرارهای معاملاتی نفتوگاز در حاشیه اجلاس با موج انتقاد فعالان محیط زیست همراه شده بود.
رویترز هم در گزارشی با اشاره به بلندپروازانه بودن بزرگی این صندوق گفت، امارات و آلمان قول دادهاند که هر کدام ۱۰۰ میلیوندلار به این صندوق کمک کنند. اتحادیه اروپا و آلمان به ترتیب هر کدام ۱۰۰ میلیون و ۱۴۵ میلیون دلار، انگلیس ۷۵ میلیون دلار، آمریکا ۲۴.۵ میلیون دلار و ژاپن نیز ۱۰ میلیون دلار متعهد شدند که در این صندوق سرمایهگذاری کنند؛ اما نگرانیهایی در خصوص آینده مالی صندوق و دوام آن وجود دارد.
در همین حال قضیه اینکه سلطان الجابر، رئیس شرکت ملی نفت امارات، ریاست این اجلاس اقلیمی را برعهده دارد، با انتقادها روبهرو شده است. از همین رو وی در مراسم افتتاحیه اجلاس با پرداختن به موضوع تعامل با تولیدکننگان نفت و گاز و تعهد آنها به انتشار صفر متان تا سال ۲۰۳۰ درصدد پاسخ به انتقادها برآمد.
بیست و هشتمین نشست سالانه آب و هوایی سازمان ملل متحد که دولتها در آن در مورد چگونگی محدود کردن تولید سوختهای فسیلی و آماده شدن برای تغییرات آب و هوایی بحث خواهند کرد، از پنجشنبه ۹ آذر در امارات آغاز شده و تا ۲۱ آذر ادامه دارد. بیش از ۷۰ هزار مهمان از ۱۹۸ کشور جهان از جمله رهبران ۱۸۰ کشور در این اجلاس شرکت دارند.
پایان پیام/