بسیاری از کارشناسان اقتصادی از عملکرد ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز انتقاد کردهاند؛ به عبارتی میتوان چنین گفت که در حال حاضر حتی آماری قابلاتکا از میزان قاچاق کالا و ارز وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری مهر، باگذشت بیش از دو دهه از تأسیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اما با زدن گشتی ساده در بازارها با حجم قابلتوجهی از اجناس قاچاق روبهرو میشویم که همین مسئله با کاهش میزان تولیدات داخلی باعث گلهمندی اصناف گوناگون از عملکرد ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز شده است.
با وجود هشدارها و تذکرات متخصصان و صاحبنظران اقتصادی در خصوص ضرورت مقابله با کالای قاچاق در تمام زنجیره تأمین و توزیع و همچنین تحقق رشد تولید بهعنوان شعار سال اما متأسفانه هنوز شاهد برخورد مستمر و جدی از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیستیم و پدیده شوم قاچاق همچنان به قوت قبل پابرجا است.
رشد میزان قاچاق کالا هرسال بدتر از پارسال
ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در تیرماه سال ۱۳۸۱ با فرمان مقام معظم رهبری بهمنظور برنامهریزی، هدایت، سیاستگذاری، هماهنگی و نظارت در حوزه امور اجرایی مبارزه با قاچاق کالا و ارز تأسیس شده است؛ اما باگذشت مدتزمان زیادی از تأسیس آن ضمن آنکه هنوز روند روبهرشد قاچاق کنترل نشده؛ حتی میتوان گفت که قاچاق کالا هر ساله شرایط بدتری را برای اقتصاد کشور ایجاد کرده است.
آخرین آمار رسمی قاچاق کالا مربوط به ۵ سال قبل است!
بنا بر نظر کارشناسان، ارائه اطلاعات صحیح از حجم و ابعاد قاچاق کالا از جنبههای گوناگون اقتصادی نظیر اثربخشی سیاستهای پولی و مالی، رشد اقتصادی و جلوگیری از فرار مالیاتی و غیره اهمیت فراوانی دارد. بااینوجود ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تنها مرجعی است که آمار رسمی قاچاق کشور را اعلام میکند؛ اما آخرین گزارش ستاد در خصوص میزان قاچاق کشور مربوط به سال ۱۳۹۷ یعنی ۵ سال قبل است.
در همین زمینه بسیاری از کارشناسان اقتصادی از عملکرد ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز انتقاد کردهاند؛ به عبارتی میتوان چنین گفت که در حال حاضر حتی آماری قابلاتکا از میزان قاچاق کالا و ارز در کشور وجود ندارد و حجم قاچاق اعلامی نوسانی بین ۱۲-۲۵ میلیارد دلاری دارد.
به گفته حسین گودرزی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد از مبادلات اقتصادی کشور از طریق قاچاق انجام میشود و همین مسئله تأثیر بسزایی بر تولیدات ملی دارد.
از طرف دیگر، رئیسجمهور، قاچاق را مانند خنجری به قلب تولید و اشتغال کشور خوانده و گفته بود: اگر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بتواند نقش خود را به طور کامل و بهدرستی ایفا کند، بدون تردید شاهد رونق تولید، ایجاد اشتغال و شکوفایی اقتصادی در کشور خواهیم بود.
اما به دلیل سود بسیار زیاد واردات و فروش کالاهای قاچاق در بازارهای داخلی علاوه بر اینکه روند رشد این پدیده مخرب اقتصادی را به میزان لازم کاهش نداده حتی باعث نابودی کسبوکار بسیاری از تولیدکنندگان کالا در بازارهای مختلف از جمله پوشاک، نساجی و غیره نیز شده است.
عملکرد ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز قابلدفاع نیست
در همین راستا، جعفر قادری نماینده مردم شیراز و عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری مهر، با اشاره بهوفور اجناس قاچاق در بازارهای کشور بیان کرد: همین مسئله نشاندهنده وجود ایراد در زنجیره مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور است و بهعبارتدیگر میتوان گفت عملکرد ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز قابلدفاع نیست.
این عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: متأسفانه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز یا دستگاههای زیرمجموعه آن نتوانستند هماهنگیهای لازم را برای کاهش کالاهای قاچاق انجام دهند البته این احتمال هم وجود دارد که چارچوبهای مقرراتی در حوزه مبارزه با قاچاق کالا پاسخگو نبوده و نیاز به اصلاح داشته باشند.
ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز انتظار فعالان اقتصادی را برآورده نکرده است
نماینده مردم شیراز در پایان گفت: طبق قانون عملکرد اجرایی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بهگونهای نیست که انتظارات فعالان اقتصادی را در خصوص کاهش میزان کالای قاچاق را برآورده کرده و بتواند جلوی قاچاق کالا به کشور را بگیرد از همین رو نیاز است تا برخوردهای بیشتری برای مقابله با کالای قاچاق صورت گیرد.