اکونومیک 24
03 اردیبهشت 1404 - 13:46

لزوم اخذ قیمت صادراتی برق و گاز از مشترکان پرمصرف

فاز نهایی تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف‌ها باید به این شکل اجرایی شود که مشترکان کم مصرف و خانواده‌هایی که مصرف بهینه و درون الگوی بهینه دارند از یارانه انرژی بهره‌مند شوند و همه مشترکان پرمصرف باید برق و گاز را به قیمت صادراتی پرداخت کنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، سهیل محمودیان کارشناس انرژی در رابطه با ایجاد رویکرد صحیح در زمینه اصلاح یارانه‌های انرژی و جایگزین دو مدل غلط سرکوب قیمتی و آزادسازی یکباره قیمت انرژی گفت: ما جزو کشورهایی هستیم که بیشترین میزان پرداخت یارانه انرژی را در جهان داریم. بسیاری از کارشناسان همین امر را عاملی برای عدم مدیریت مصرف در کشور می‌دانند. گاز، برق و دیگر حامل‌های انرژی با قیمت گزافی تولید و یا واردات می‌شوند و با قیمت سرکوب شده در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرند. طبیعی است که وقتی هزینه واقعی این حامل‌های انرژی از مشترکان دریافت نمی‌شود، آن‌ها دلیلی برای مدیریت مصرف نمی‌بینند. از طرفی نیز مسئله اصلی در توزیع نظام یارانه‌ای صرفا آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی نیست. باید رویکرد صحیحی در زمینه اصلاح یارانه انرژی مورد استفاده قرار گیرد و آن اصل اساسی و کلیدی نیز مبتنی بر این است که باید میزان مصرف هر مشترک در میزان اخذ یارانه انرژی وی موثر باشد. بر همین اساس نیز دولت باید صرفا یارانه انرژی را به مشترکان بخش خانگی تا سقف الگوی بهینه اختصاص دهد.

وی در ادامه با اشاره به مدل و نظام تعرفه‌گذاری پلکانی موثر پرمصرف‌ها و لزوم اجرای فاز نهایی آن توسط وزارت نفت و نیرو خاطرنشان کرد: یکی از مدل‌های اصلی در جهت تحقق چنین نگرشی در حوزه تخصیص یارانه‌ها و ارائه یارانه انرژی به میزان الگوی بهینه مصرف، در روش تعرفه‌گذاری پلکانی موثر پرمصرف‌ها نهفته شده است. حتی این موضوع در برنامه هفتم پیشرفت نیز مورد تأکید و توجه قرار گرفته است. فاز نهایی تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف‌ها باید به این شکل اجرایی شود که مشترکان کم مصرف و خانواده‌هایی که مصرف بهینه و درون الگوی بهینه دارند از یارانه انرژی بهره‌مند شوند و همه مشترکان پرمصرف باید برق و گاز را به قیمت صادراتی پرداخت کنند.

این کارشناس انرژی در ادامه افزود: تعرفه‌گذاری پلکانی به این معناست که هزینه‌های مصرف خارج از الگو به موازات افزایش مصرف به شکل پلکانی و صعودی اکید بالا می‌رود. بنابراین، کسانی که داخل الگو از انرژی استفاده می‌کنند، از مشوق، یارانه‌ و بخشودگی بهره‌مند می‌شوند و کسانی که توجهی به الگوی مصرف ندارند، باید هزینه‌ی بسیار بالاتری بپردازند تا جائیکه برای پرمصرف‌ها صرفه اقتصادی دارد که خودشان بروند و پنل خورشیدی نصب کنند تا دیگر قبوض چند ده میلیونی نپردازند و از همین رو باید فاز نهایی تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف‌ها در سال 1404 توسط وزارت نفت و نیرو اجرایی شود و هیچ یارانه‌ای به مشترکان بالاتر از الگوی بهینه پرداخت نشود. یک نمونه این موضوع در زمینه قیمت گاز کشف شده در بازار بورس انرژی ایران برای گواهی‌های صرفه‌جویی انرژی است که هر مترمکعب گاز در این بازار معادل 20 هزار تومان قیمت خورده است که بیانگر قیمت واقعی و صادراتی گاز است که باید از هر مشترک پرمصرف بابت هر مترمکعب از مصرف گاز خارج از الگوی بهینه اخذ شود و به همین ترتیب برای برق نیز معادل 11 سنت یا 9 هزار تومان برای هر کیلووات ساعت برق است.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم
شناسه خبر: 1877128

مهمترین اخبار اقتصادی: