رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی گفت:باتوجه به مدلهای عددی هواشناسی پیشبینی میکنیم بارشهای زمستان ۱۴۰۳کمتر از نرمال خواهد بود.
احد وظیفه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم با یادآوری آغاز دیرهنگام بارشهای پاییزی در کشور اظهار کرد: در اکثر مناطق کشور با تاخیر در بارشهای پاییزی مواجه شدهایم، مسئلهای که شروع کشت پاییزه را به تاخیر انداخته است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر در استانهایی مان تهران، قزوین، سمنان،خراسان رضوی و ... بارندگیها طی سالهای قبل پایینتر از نرمال بوده است. امسال نیز خیلی وضعیت خوشبینانهای به واسطه بارشها در این مناطق نخواهیم داشت.
وی درباره بارشهای زمستانی در کشور گفت: بر اساس پیشبینی مدلهای عددی هواشناسی، زمستان 1403 بارندگیها کمتر از نرمال است.
وی با بیان اینکه دوره لانینا را در اقیانوس آرام داریم که بر ایران اثرگذار خواهد بود و در عین حال ممکن است دمای هوا خیلی افت نکند، افزود: شبیهسازیهایی که انجام شده نشان میدهد افت دما در اقیانوس آرام خیلی نیست، از این رو اثرات لانینا خیلی قوی نخواهد بود.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی یادآور شد: باید به پیشبینی مدل عددی که نسبتا بدبینانه است، با تردد نگاه کرد. البته نباید هرچه مدلها پیشبینی کردهاند را یقینی بدانیم و ممکن است شرایط آب و هوایی در زمستان تغییر کند.
وظیفه پیشتر در خصوص پیشبینی فصلی آبوهوای کشور (پاییز 403) به تسنیم گفته بود: سال گذشته برای کشور پیشبینی کردیم که تحتتأثیر النینو قرار میگیرد. النینو و لانینا پدیدههای تکرارشونده و نوسانی هستند.آبهای اقیانوس آرام بهخصوص در بخش حارّهای حوالی خط استوا از غرب سواحل قاره آمریکا تا استرالیا و جنوب شرق آسیا (عرض اقیانوس آرام) را در نظر بگیریم منطقه حارّهای است.
وی ادامه داد: در این منطقه طی یک فرآیندهایی دمای آب تغییر میکند یا گرمتر، سردتر میشود یا خنثی است، درواقع یا دما گرمتر از نرمال، سردتر از نرمال یا شرایط نرمالی دارد. اگر سه ماه متوسط دمای آب بالاتر از نرمال باشد بهاصطلاح میگویند؛ "شرایط النینو یا فاز گرم است."، چنانچه متوسط دمای آب سهماهه این منطقه کمتر از نرمال باشد میگویند؛ "لانینا" و اگر تغییر نکند شرایط خنثی است.
وی با طرح این پرسش که اهمیت این تغییر دما برای چیست، اضافه کرد: اقیانوس و جو با همدیگر در تعامل هستند یعنی با هم ارتباط دارند، اما میدانیم دمای آب اقیانوس بهکُندی تغییر میکند و مانند هوا نیست که افتوخیز دما سریع باشد، دمای هوا در عرض 24 ساعت 10 تا 15 درجه در یک نقطه تغییر میکند.
وظیفه تأکید کرد: تغییرات دمای آب خیلی کُند است، بهخصوص اینکه در مناطق استوایی تغییرات سالانه زیادی ندارد، بنابراین وقتی دما آب تغییر میکند روی الگوهای گردشی روی آب تأثیر میگذارد، بهاینصورت که اگر گرم شود یک الگویی خواهد داشت و اگر سرد شود الگو تغییر میکند و جهت جریانها، مقدار فشار هوا تغییر میکند، بر این اساس النینو و لانینا یا همان گرم شدن و سرد شدن دمای آب اقیانوس نسبت به نرمال، تغییراتی را در آبوهوا در اقصی نقاط کره زمین ایجاد میکند و به همین دلیل اهمیت دارد.
وی ابراز کرد: ازآنجا که تغییرات بهآرامی صورت میگیرد یک پیشنشانگر برای پیشبینی اقلیمی و فصلی است، حالا شاید بخواهیم هوای یکروزه را پیشبینی کنیم کاری به النینو یا لانینا نداریم، اما اگر بخواهیم پیشبینی فصلی ارائه کنیم النینو و لانینا مهم میشود و در مدلهای پیشبینی هواشناسی برای فصل و چند ماه آینده این دو پدیده وارد میشود.
وی با یادآوری اینکه "سال قبل، سال النینو بود."، گفت: بهطور آماری در سالهای النینو وضعیت بارندگی ایران خوب است، یعنی مشخصاً در سالهایی که النینو روی میدهد آمار نشان میدهند غالباً بارندگیهای کشور در حد نرمال و در برخی سالها بالاتر از نرمال بوده است، دمای هوا در سالهای النینو معمولاً سردتر است و شدت سرمای قابلتوجهی داریم.
وی خاطرنشان کرد: البته همیشه اینگونه نیست؛ سال قبل النینو در کشور داشتیم، اما در عین حال زمستان خیلی گرمی را تجربه کردیم، ازاینرو النینو و لانینا یک به یک ندارد، منتها در برخی از مناطق دنیا مانند استرالیا، فیلیپین، اندونزی، کشورهای جنوب شرق آسیا و... رفتار این پدیدهها مشخص است، یا مثلاً در جنوب آمریکای جنوبی کشور مکزیک بهخوبی با شرایط النینو و لانینا مچ (هماهنگ) هستند.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی تصریح کرد: بهعبارتی در مکزیک اگر سال النینو باشد میدانند سال خوبی از نظر بارندگی دارند و دمای زمستانی نیز سرد است، لانینا باشد انتظار خشکسالی را دارند.
وظیفه با اعلام اینکه "امسال سازمان ملل برای شرق آفریقا هشدار خشکسالی و قحطی صادر کرده است."، اظهار کرد: برای ایران اینگونه نیست؛ یعنی از النینو و لانینا اثر میگیریم و تنها اثر تعیینکننده نیست، بلکه عوامل دیگری در آبوهوا و اقلیم کشورمان مؤثر هستند.
وی گفت: بنابراین برای پاییز 1403 خروجی اکثر مدلها نشان میدهد فصل پاییز بهنسبت گرمتر از نرمال خواهیم داشت، همچنین بارشها نیز کمتر از نرمال خواهد بود و پاییز خوبی برای کشور پیشبینی نشده است.
انتهای پیام/