نقشه راه و برنامه های اجرایی شهرهای جدید کشور با هدف تحقق شعار سال ۱۴۰۲ «مهار تورم، رشد تولید» به تمامی شهرهای تابعه در سراسر کشور ابلاغ شد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت راه و شهرسازی از شرکت عمران شهرهای جدید نقشه راه و برنامههای اجرایی شهرهای جدید کشور با هدف تحقق شعار سال ۱۴۰۲ «مهار تورم، رشد تولید» در ۴ بخش تولید مسکن، تولید زمین و فضا، تولید خدمات و زیرساختها و تولید کسب و کار به تمامی شرکتهای وابسته در سراسر کشور ابلاغ شد.
براساس برنامههای تدوین شده و با توجه به دشواری دسترسی به مسکن برای آحاد جامعه به ویژه گروههای کم و متوسط درآمد نسبت به شاخصهای اقتصادی بازار مسکن طی دهههای اخیر، افزایش پدیده بدمسکنی و روند رو به افزایش نیاز به مسکن با توجه به هرم سنی جمعیتی کشور از سوی جوانان در سن ازدواج، ضرورت بسترسازی و تأمین مسکن در شهرهای جدید در اولویت اقدامات سال جاری قرار گرفته است.
از این رو، شرکت عمران شهرهای جدید تلاش دارد تا در نخستین مرحله اجرایی در سال جاری ضمن تکمیل و تحویل واحدهای مسکن مهر باقیمانده و واحدهای نهضت ملی مسکن شروع شده در سنوات قبلی در کمک به حل مشکل مسکن متقاضیان و رشد تولید در کشور نقش مؤثری داشته باشد.
شرکت عمران شهرهای جدید در گام دوم با انطباق با نیازهای سازمان فضایی و سکونت¬گاهی کشور در حوزه توسعه شهری، احداث شهرهای جدید نسل نو را در دستور کار قرار داده و همچنین مکان¬یابی و احداث شهرک¬های مسکونی به عنوان رکن سوم نظام سکونت¬گاهی را در دست پیگیری دارد. چراکه بدون شک تصویب شهرهای جدید و شهرکهای مسکونی منتج به پدید آمدن مفهوم شهر و سکونتگاه و تولید فضا به عنوان یکی از مؤلفههای اصلی نظام تولید اقتصادی کشور می¬شود که به تبع آن، تأثیر بسزایی در رشد تولید کشور نیز خواهد داشت.
لازم به ذکر است که مهمترین برنامههای مذکور در تحقق تولید زمین و رشد سکونتگاهی شهرهای جدید در سال جاری به شرح زیر اعلام شده است:
۱- تداوم عملیات اجرایی ۲ شهر جدید گلمان (استان آذربایجان غربی) و مهرگان (استان قزوین) و احداث هسته اولیه توسعه ۷ شهر جدید چاه¬مبارک (استان بوشهر)، تابناک (استان فارس)، کوشک و مکران (استان هرمزگان)، اکباتان (استان همدان)، خوارزمی (استان تهران) و پرنیان (استان قم)
۲- پیگیری و اتمام فرآیند بررسی و تصویب طرح امکان¬سنجی و مکانیابی ۷ شهر جدید سمنگان (استان کرمان)، پارس (استان بوشهر)، اینچه برون (استان گلستان)، خلیج فارس (استان هرمزگان)، شهر جدید پیرامون شهر خرم آباد، شهر جدید پیرامون شهر کرمانشاه و شهر جدید در جزیره قشم
۳- صدور پروانه تأسیس و آغاز عملیات اجرایی ۳۰ شهرک مسکونی دولتی در استان¬های البرز (۴ شهرک)، مازندران (۵ شهرک)، یزد (۵ شهرک)، فارس (۴ شهرک)، گلستان (۵ شهرک)، آذربایجان شرقی (۳ شهرک)، تهران (۲ شهرک)، کرمان (۱ شهرک) و کردستان (۱ شهرک) و ۳۰ شهرک مسکونی خصوصی در سطح کشور
۴- امکان سنجی، مکان یابی و آغاز عملیات اجرایی ۵ شهرک معیشتی (مسکونی کشاورزی) در سواحل جنوبی کشور در هماهنگی و همکاری با وزارت جهاد کشاورزی
یکی دیگر از مهمترین رویکردهای اساسی در توسعه و مدیریت شهرهای جدید، ارتقای کیفیت زندگی شهروندان بهمنظور بالا بردن رضایت و کیفیت زندگی در شهرهاست که به پایدارسازی جمعیت در آنها نیز منجر میشود.
در این راستا با توجه به روندهای جمعیتی فزاینده به سوی شهرهای جدید کشور، برنامه ارتقای کیفیت زندگی و رضایت شهروندان شهرهای جدید با ساخت و بهره برداری از زیرساخت¬های اجتماعی و ارتباطی برای رفع نیاز جمعیت موجود و آتی به ویژه در نواحی مسکن مهر و نهضت ملی مسکن در راستای تبدیل طرحهای توسعه مسکن از یک طرح مسکنسازی به یک طرح شهرسازی در حال پیگیری است که تأثیر بسزایی در رضایتمندی ساکنان شهرهای جدید کشور و رشد تولید خواهد داشت.
گفتنی است تکمیل و راه اندازی متروی تهران فرودگاه امام خمینی (ره) پرند، تکمیل سیگنالینگ متروی تهران هشتگرد، افزایش سرعت قطار و تحویل خط به شرکت بهره¬بردار، تکمیل و راه¬اندازی ایستگاه بین راهی ماموت، تکمیل آزادراه تبریز سهند و رفع نواقص آن، تکمیل و بهره¬برداری از شبکه ارتباطی جاده¬ای بین شهری شهر جدید علوی به صنایع غرب بندرعباس و شهر جدید صدرا شیراز از طریق جاده دوکوهک، احداث و راه اندازی متروی بهارستان اصفهان و احداث و تکمیل زیرساخت¬های اجتماعی و خدمات روبنایی با اولویت محله¬های مسکن مهر و طرح نهضت ملی مسکن در کلیه شهرهای جدید به صورت مستقیم یا در قالب مشارکت با بخش خصوصی از مهمترین برنامههای موجود در این حوزه به شمار میروند.
از سویی دیگر بیش از دو دهه است که در ادبیات توسعه شهری، مباحث کارآفرینی و تولید کسب و کار و اشتغال نیز به شکلی پر رنگ تری مطرح شده و به کارگرفته میشود. بر اساس این دیدگاه یک شهر کارآفرین میتواند به خلق ثروت پایدار بپردازد. استفاده از معیارهای کارآفرینی و تولید فضای کسب و کار در شهرهای جدید با این هدف پیگیری میشود که این شهرها به جای آنکه مکانهایی بی ثمر برای سرمایهگذاری اقتصادی یا تراکم کارگران بیکار با انبوه مشکلات اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی باشند، باید به مراکز رشد و پویایی اقتصادی و اجتماعی تبدیل شوند. در واقع مقصود آنست که شهرهای جدید باید آفرینشگر فرصتهایی ارزنده برای کارآفرینی و اشتغال زایی جمعیت ساکن در آن¬ها و حتی نواحی پیرامونی خود باشند. بر این اساس برنامه تولید فضای کسب و کار و احداث مراکز کارآفرینی و اشتغال در شهرهای جدید و جهت گیری این شهرها به سمت برپایی شهرهای کارآفرین و دائماً زاینده، به عنوان یک برنامه اصولی در راستای اقتصاد مقاومتی و تکیه بر وجه درونزا بودن، منشأ ایجاد ثروت محلی و منطقهای است که منشأ اثرات مثبت و ایجاد رضایت میان شهروندان خواهد بود.
خوشبختانه شرکت عمران شهرهای جدید در تحقق این هدف مواردی متعددی از جمله پیگیری احداث و فعال¬سازی پارک¬های علم و فناوری برای کارآفرینان و افراد خلاق، احداث و توسعه مراکز استارتاپی و نواحی نوآوری در شهرهای جدید، پیگیری و حمایت از احداث نیروگاه¬ها و مزارع تولید انرژی¬های تجدیدپذیر در شهرهای جدید، همکاری در راه¬اندازی و احداث مجموعه¬های پژوهشی کاربردی و استراتژیک و شرکت¬های دانش¬بنیان ملی در شهرهای جدید، ایجاد و افتتاح مراکز کارآفرینی و اشتغال در شهرهای جدید با همکاری نهادهای مرتبط، جذب سرمایه گذار برای زمین¬های صنعتی و مجتمع¬های کارگاهی و تولیدی با هدف اشتغالزایی در شهرهای جدید و مشارکت در احداث و بهره¬برداری از منطقه آزاد اقتصادی سیستان در حوزه شهر جدید رامشار را در دستور کار دارد که باید در برنامههای اجرایی تمامی شهرهای تابعه در سال جاری مورد توجه ویژه قرار بگیرد.