در بحث معماری و عمران جهت ساخت سازه¬های مختلف، استفاده از انواع بلوک سبک داغ شده است. این دست بلوک¬ها جایگزین مصالح سنگین و سنتی شده است که هر کدام بسته به ویژگی¬هایی که دارند، دارای قیمت متنوعی هستند.
دو مدل از بلوکهایی که در ساخت دیوارهای پیرامونی سازه استفاده می شود، بلوک بتن گازی و بلوک سبک سیمانی میباشد. نام دیگر بلوکهای گازی ، AAC است. طریقه ساخت بلوک گازی ، ترکیب مواد اولیه آهک ، سیمان به اضافه پودر آلومینیوم اکتیو میباشد. همین امر سبب کاهش زیاد وزن بلوک شده و موجب تخلخل بالای آن میگردد. در نهایت استفاده از بلوک گازی درصد زیادی از بار مرده سازه را کاهش میدهد. همچنین میتواند تبدیل به یک عایق صوتی و حرارتی قوی در سازه گردد.
شاید استفاده از محصولات بتن گازی به اندازه بلوک سیمانی رایج نباشد، اما کسانی که به دنبال کاهش فولاد و بتن سازه هستند، میتوانند با استفاده از این محصول طراحی سازه را به مراتب بهینهتر کرده و وزن ساختمان را کاهش دهند.
بلوک سیمانی و تفاوت آن با محصولات بتن گازی
اصلی ترین و رایج ترین عنصری که در ساخت پروژه های عمرانی از آن جهت تیغه چینی استفاده می شود، بلوک سبک سیمانی میباشد. این بلوک از ویژگی های ارزشمندی برخوردار است که سبب میشود، تمامی اهداف مهندسین جهت برپایی یک سازه ایمن تامین شود. بلوک سبک باید جهت کاهش وزن ساختمان، طبق فرمول های خاص با مقاومت بالا تولید شوند. در غیر اینصورت ایمنی و استاندارد لازم را نخواهند داشت. برای مثال بلوک سیمانی زمانی میتواند موجب کاهش بار مرده سازه شود که چگالی آن از 1700 کیلوگرم بر متر مکعب کمتر بوده و در عین حال مقاومت فشاری آن از 25 کیلوگرم بر سانتی متر مربع بیشتر باشد. بلوک های سیمانی بر خلاف بلوک های بتن گازی، تو خالی بوده و همین عامل سبب میشود، بهتر در دیوار چینی استفاده شوند.
تفاوت ترکیبات بلوک سیمانی و گازی ( AAC )
تفاوت بلوک سیمانی و گازی
در وهله اول برای تعریف بلوک سبک سیمانی لازم است ترکیبات این بلوک را بدانید. از ترکیب انواع پوکه ها ، سیمان پرتلند، آب و افزونی های مختلف، بتنی سبک حاصل میشود که از آن در ساخت بلوک ساختمانی استفاده می شود. بلوک سبک غیر باربر بوده و جهت حفظ انرژی، خاصیت ضد حریق، سرعت بالای کار ساخت و هزینه مناسب در اجرای پروژه ها استفاده میشود.
موردی که در ترکیبات بلوک گازی جلب توجه میکند، استفاده از پودر آلومینیوم در فرمول آن میباشد. سبکدانه ها به همراه آهک و سیمان به نسبت مناسب با هم ترکیب شده و در نهایت پودر آلومینیوم با آب به آن اضافه میگردد. ترکیب مذکور با آلومینیوم واکنش شیمیایی نشان داده و گاز هیدروژن به صورت حباب در ملات، ایجاد تخلخل میکند. سپس ملات حاصل در قالب های مخصوص ریخته شده و تحت حرارت 40 درجه سانتیگراد قرار میگیرد. حجم آن افزایش یافته و طی عملیاتی تخلخل بیشتری وارد آن میشود.
بلوک سبک از نوع بتن گازی قیمت بالاتری نسبت به بلوک های سیمانی دارد و اگر چه از مزیت های زیادی برخوردار است اما معایبی نیز دارا میباشد، که با آگاهی از آن میتوان به انتخاب صحیح تر دست یافت.
تفاوت های اساسی بین بلوک AAC و سیمانی
یکی از مهمترین آیتم های ساختمان سازی، بخش دیوار چینی آن است.،که قسمت اعظمی از پروژه را به خود اختصاص میدهد. انتخاب بلوک سبک به جای مصالح سنتی سبب ایمن سازی بسیاری از پروژه ها شده است. همانطور که میدانید، مساحتی که در سازه به بلوک چینی اختصاص دارد بسیار گسترده میباشد. پس انتخاب بلوک مناسب برای تیغه چینی از موارد مهمی است که در محاسبات دقیق عمرانی تاثیر گذار است. در این بخش به صورت اختصاصی دو بلوک سیمانی و بلوک AAC (بتن گازی) مقایسه میشوند.
1- از لحاظ قیمت و هزینه تولید هر واحد بلوک AAC با هزینه ی بالاتری نسبت به بلوک سبک سیمانی تولید میشود. کارفرما یا پیمانکار بسته به بودجه ای که در نظر دارد میتواند از بین این دو، بلوک مناسب سازه خود را انتخاب نماید.
2- بلوک سیمانی، در دسترس ترین بلوک ساختمانی است در حالی که تعداد سازندگان بلوک AAC محدود میباشد. برای سفارش بلوک AAC از محل تولید تا محل مصرف، باید هزینه ای مضاعف جهت انتقال محصولات در نظر گرفته شود. بلوک های سیمانی در کارگاه های متعددی در سراسر کشور تولید میشود. با توجه به مواد مورد استفاده در ساخت ملات آن، به راحتی تولید شده و در سراسر کشور توزیع میگردد. یکی از بهترین مراکز تولید بلوک سبک از نوع سیمانی با آزمایشات استاندارد مناسب، شرکت تک سامان میباشد.
3- بلوک سیمانی در برابر رطوبت بسیار مقاوم تر از بلوک هبلکس یا گازی عمل میکند. در صورت قرار گیری بلوک های AAC در مجاورت با رطوبت به صورت طولانی مدت، بلوک ها خاصیت عایق حرارتی خود را از دست میدهند .
تخلخل بالای بلوک AAC و تاثیرات آن در بلوک
تفاوت های بلوک سیمانی و گازی
4- از آنجایی که تخلخل بلوک سبک گازی بسیار زیاد است، جذب آب و نگهداری آب در آن زیاد است. میلیون ها منفذ در بلوک AAC وجود دارد که در صورت بروز انبساط آب باقی مانده در بلوک، ترک های اساسی در ساختار بلوک ایجاد میشود که به مرور زمان موجب کاهش استقامت دیوار میگردد.
5- مورد دیگر که در اثر نفوذ آب به ساختار بلوک اتفاق می افتد، هوازدگی بلوک است که تاثیر مخرب آن روی نماهای تزیینی درونی و بیرونی سازه میباشد. شکفتن آهک موجود در آن سبب بروز خسارت به نمای سازه میگردد.
6- چیدمان دیوار سازه با بلوک سبک سیمانی، به دلیل سوراخ هایی که در ساخت آن در نظر گرفته میشود بسیار مقاوم تر است. زیرا میتوان میلگردهای فولادی را از حفرات عبور داده و آن را به قاب اطراف بلوک جوش داده و به پایه متصل نمود. در این صورت دیواره های سازه به صورت یکپارچه با ستونها و اعضای باربر عمل کرده و در صورت بروز تکان های ناگهانی دچار فروپاشی نمیشود. در حالیکه امکان عبور میلگرد در مصالح برای بلوک های توپر AAC وجود ندارد.
7- از مزیت های بلوک سبک سیمانی و AAC ، مقاومت این دو در برابر آتش و امواج صوتی و انرژی های حرارتی میباشد. اما چیزی که سبب جلوگیری از امواج صوتی می شود، تفاوت اجرام به کار رفته در ساخت بلوک میباشد. وجود سوراخ های هوا در کنار سبکدانه ها، سیمان و تخلخل های درونی بلوک سیمانی، موجب شکسته شدن امواج صوتی و جذب بیشتر این آلاینده ها میشود. اگر چه بلوک هبلکس نیز تخلخل فراوانی دارد اما به دلیل یکدست بودن تمامیت بلوک، به اندازه بلوک سیمانی عایق صوتی نمیباشد.
استفاده از دو نوع بلوک سبک سیمانی و بلوک سبک گازی، در کشور و کل دنیا رایج است. اما چیزی که در تمامی اقلیم ها و شرایط آب و هوایی توجه کارفرمایان و پیمانکاران را به خود جلب کرده، سازگاری بلوک های سیمانی با اکثر شرایط اقلیمی میباشد. این امر به دلیل مواد افزودنی است که در ساخت ملات بلوک سیمانی یا بتنی استفاده میشود. متناسب با شرایط آب و هوایی از نوعی خاص از مواد افزودنی استفاده میشود که بلوک را در برابر عوامل تهدید کننده جوی در طول سالیان بهره برداری، ایمن میکند.
شناسه خبر: 392059