دبیر انجمن واردکنندگان فرآوردههای خام دامی گفت: تعیین مهلت یک ماه برای استقرار دامپزشک در کشورهای مبدای واردات گوشت قرمز کافی نیست؛ اعمال مقررات جدید اختلال جدی در روند واردات و تأمین گوشت مورد نیاز کشور ایجاد میکند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم مجتبی نوروزی رئیس سازمان دامپزشکی کشور مصوبه هیئت وزیران با موضوع استقرار ناظرین بهداشتی در کشتارگاههای خارج از کشور را ابلاغ کرد.
در این ابلاغیه آمده است: برای تسریع در ترخیص بهداشتی محموله ها از تاریخ ابلاغ این نامه حداکثر ظرف مدت یک ماه نسبت به استقرار ناظرین بهداشتی به منظور نظارت بر فرآیند انجام عملیات کشتارگاهی در کلیه کشتارگاه های خارج از کشور طرف قرارداد اقدام نمایند.
احمد شاد دبیر انجمن واردکنندگان فرآوردههای خام دامی با ارسال نامه ای به مجتبی نوروزی رئیس سازمان دامپزشکی در واکنش به ابلاغیه وی درباره اعزام دوباره ناظران بهداشتی به کشور های مبدا واردات واکنش نشان داد و اعمال آن را ظرف مدت یک ماه ممکن ندانست و اعلام کرد:«مهلت یک ماهه اشاره شده در دستورالعمل آن سازمان برای محمولههایی که طی یک ماه آینده به مبادی ورودی کشور خواهند رسید و در واقع بین چهار تا شش ماه قبل تولید شدهاند قابل اجرا نیست.» مشروح این نامه به شرح زیر است.
بازگشت به نامه شماره 403/10/25426 تاریخ 1403/3/26 آن سازمان درباره استقرار ناظرین بهداشتی در کشتارگاههای خارج از کشور نقطه نظرات انجمن واردکنندگان فرآوردههای خام دامی به شرح زیر برای استحضار تقدیم می گردد:
1- محموله های وارداتی از حوزه کشورهای آمریکای جنوبی و استرالیا از حدود دو تا چهار ماه پس از تولید به بندر جبل علی رسیده و در بعضی اوقات با تأخیر بیش از دو ماه به بنادر ایران حمل میشود که مهلت یک ماهه اشاره شده در دستورالعمل آن سازمان برای محمولههایی که طی یک ماه آینده به مبادی ورودی کشور خواهند رسید و در واقع بین چهار تا شش ماه قبل تولید شدهاند قابل اجرا نبوده و اعمال این مقررات اختلال جدی در روند واردات و تأمین گوشت مورد نیاز کشور ایجاد و زیان مضاعفی بابت تحمیل هزینه دموراژ برای واردکنندگان به دنبال خواهد داشت که در این صورت این انجمن و شرکتهای عضو حق پیگیری حقوقی و قضایی در این خصوص را برای خود محفوظ میدانند.
2- با استقرار ناظرین بهداشتی در کشورهایی نظیر هندوستان شاهد افزایش 12 تا 15 درصدی قیمت خرید برای واردکنندگان هستیم که امکان اعمال این افزایش در سقف خریدهای ارزی تخصیص یافته به وارد کنندگان و یا قیمتهای فروش ریالی اعلامی از سوی وزارت جهاد کشاورزی وجود نداشته و ادامه این روند موجب هدررفت منابع ارزی کشور و زیان واردکنندگان را به دنبال خواهد داشت.
3- دستورالعمل صادره از سوی جنابعالی با بخشنامه ی آقای دکتر مخبر سرپرست محترم ریاست جمهوری به شماره 43768 تاریخ 1403/03/12 که هرگونه اعمال آیین نامه جدید و تغییرات در رویه های اداری و سازمانی تا زمان استقرار دولت چهاردهم را ممنوع نموده، مخالفت جدی دارد.
4- به استناد ماده 3 قانون بهبود محیط کسب و کار دستگاههای اجرایی مکلفند هنگام تدوین یا اصلاح مقررات بخشنامهها و رویههای اجرایی نظر تشکلهای اقتصادی ذیربط را استعلام و مورد توجه قرار دهند و این تشکل به عنوان یک ذی نفع اقتصادی در حال حاضر با توجه به تعهدات واردکنندگان در رعایت قراردادهای تجاری مبادله شده با طرف خارجی موافق با نامه ابلاغی آن سازمان در تغییر بخشنامهها و دستورالعملهای بهداشتی برای واردات گوشت قرمز نیست.
5- با توجه به اصلاحیه الحاقی تبصره 2 ماده 7 آیین نامه اجرایی و بند ز ماده 3 و مواد 7 و 8 و 9 قانون سازمان دامپزشکی کشور طی مصوبه هیئت محترم وزیران به شماره 182803 ت 62130 هـ به تاریخ 1402/10/06 سازمان مجاز است از طریق استقرار ناظرین مقیم با اولویت افراد بومی همان کشور بر اجرای مفاد تفاهم نامههای بهداشتی فوق الذکر نظارت نموده و در صورت ضرورت، نمونه برداریهای موضوع ماده 9 این آیین نامه را در مبدأ انجام داده و پس از بازرسی ترخیص «نماید با عنایت به اینکه سازمان دامپزشکی کشور قبلاً با طی مراحل تخصصی و قانونی با کشورهای صادر کننده گوشت برزیل ،استرالیا، کشورهای عضو اتحادیه اروپا و ... پروتکل بهداشتی به صورت رسمی مبادله و اجرایی کرده است بنا بر این آن سازمان نمیتواند به طور یک طرفه پروتکلهای تخصصی را تغییر دهد و هرگونه تغییر یا اصلاح باید با اطلاع و موافقت کتبی طرف خارجی صورت پذیرد و مکاتبات این چنینی با شرکتهای وارد کننده ایرانی واجد اعتبار نخواهد بود و ضمانت اجرایی ندارد.
6- به استناد ماده 8 آیین نامه اجرایی ماده 3 و مواد 7 و 8 و 9 قانون سازمان دامپزشکی کشور سازمان موظف است هر ساله ضوابط، شرایط و شیوه نامههای مورد نیاز برای ورود و صدور اقلام موضوع مواد 6 و 7 را به روزرسانی و اعلام نماید» و این تشکل آمادگی خود را برای ارایه نقطه نظرات در راستای بررسی و به روزرسانی شیوه نامه و دستورالعملهای مورد نیاز در قالب معرفی یک تیم تخصصی بر مبنای اسناد ملی و بینالمللی اعلام مینماید.
7- این تشکل و شرکتهای وارد کننده هیچگونه تکلیف قانونی و تعهدی برای تأمین مالی اعزام و استقرار ناظرین بهداشتی برای انجام نظارتهای حاکمیتی آن سازمان ندارند.
مشکلات اعزام ناظران بهداشتی به کشور های مبدا واردات
احمد شاد دبیر انجمن واردکنندگان فرآوردههای خام دامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم اظهار داشت: با توجه به اینکه در گذشته برای واردات گوشت قرمز از کشور های مبدا واردات پروتکل امضا شده است تا بدون اعزام دامپزشک ناظر، ضوابط بهداشتی ما در کشور مبدا رعایت شود، برای اعزام دوباره نظاران بهداشتی به آن کشورها نیازمند به امضا پروتکل یا مکاتبات جدیدی میان وزاری کشاورزی دو کشور و لغو پروتکل قبلی هستیم.
وی افزود: از طرفی باید توجه داشت که شرکتهای وارد کننده ایرانی به تنهایی امکان اعزام ناظر دامپزشک به این کشورها را ندارند، زیرا نمیتوانند روادید لازم برای ناظران اخذ کنند.
دبیر انجمن واردکنندگان فرآوردههای خام دامی ادامه داد: درخواست ما این است ناظران بهداشتی در کشورهای مبدا واردات به صورت ممیزی اعزام شوند و بر نحوه اجرای پروتکل های موجود نظارت کنند.
وی تصریح کرد: برای ما مهلت یک ماه ای در نظر گرفته شده است و تا این مدت امکان ترخیص محموله های گوشت وارداتی طبق روال قبلی وجود دارد اما بعد از این مدت از ورود آنها به کشور جلوگیری به عمل آید.
شاد گفت: دامپزشکی به شرکت های وارد کننده اعلام کرده که خود آنها اقدام به استقرار ناظران دامپزشکیها در کشورهای مبدا واردات کنند که شرکتها این امکان را ندارند.
گوشتهای مانده در گمرگ مشکلی بهداشتی برای واردات ندارند
بنابراین گزارش مجتبی نوروزی رئیس سازمان دامپزشکی کشور در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم در واکنش به اظهارات وارد کنندگان درباره باقی ماندن 15 هزار تن گوشت قرمز در بنادر، اظهار داشت: از نظر ما مشکلی برای واردات این گوشت ها وجود ندارد و میتوانند مدارک خود را به گمرکات کشور ارائه دهند و بار خود را ترخیص کنند.
وی افزود: بارهای که در گمرک وجود دارد با توجه به اینکه قبلا تولید شده است مشکلی بابت واردات آنها وجود ندارد و با وجود نداشتن ناظر در کشور مبدا (به دلیل داشتن پروتکلهای بهداشتی با کشور مبدا) ایرادی به آنها گرفته نمیشود.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور ادامه اداد: فضاسازی های برای واردات این محصولات در حال انجام است و به عنوان سازمان دامپزشکی، تیک تایید خود را در سامانه میزنیم.
وی تصریح کرد: برای واردات از دیگر کشور ها از جمله برزیل مشکلی بابت اعزام ناظر بهداشتی وجود ندارد و در حال حاضر ناظران ما آنجا حضور دارند.
نوروزی گفت: برای اعزام ناظران بهداشتی به کشورها نیازی به پروتوکل جدید یا تغییر آن نداریم، به طوری که به تازگی با وزیر کشاورزی برزیل نیز دیدار داشتم.
انتهای پیام/