سهامداران بورسی با سرمایه کم به دلیل نبود کانون سهامداران خرد، نمیتوانند مطالبه گری از عملکرد شرکتها را پیش ببرند.
برگزاری جنجالی مجامع کرمان و بانک دی این نکته را گوشزد می کند که سهامداری که به هر دلیلی با زیان مواجه است مکانی را برای مطرح کردن اعتراضهای خود به جز مجامع ندارد و این موضوع اهمیت تشکیل کانون سهامداران خرد را دو چندان میکند.کامل ابراهیمیان تحلیلگر بازار سرمایه گفت: از ابتدای سال ۹۹ شاهد ورود سرمایههای خرد و حضور گسترده مردم به عنوان سهامدار در بازار سرمایه بودیم. سهامداران زمانی که سهام شرکتی را خریداری میکنند مالک آن میشوند.
با توجه به اینکه اعضای هیئت مدیره شرکتها توسط سهامداران عمده و به ویژه سهامداران حقوقی انتخاب میشوند سهامدارن خرد نقش کم رنگی در انتخاب اعضای هئیت مدیره و مدیران شرکت دارند.
به گفته ابراهیمیان از آنجا که انتصابات بیشتر بر مبنای مواردی از قبیل گرایش سیاسی و حزبی و ... رخ میدهد، برخی از این افراد انتخاب شده دارای کیفیت پایین از لحاظ دانش و پیشبرد اصول هستند در نتیجه عملکرد شان منجر به کاهش سود آوری بنگاهها و یا تشدید زیان شرکتها در صورتهای مالی میشود.
او می گوید: مجامع محل ارائه گزارش عملکرد مدیران، تنها مکانی است که سهامداران خرد و مطالبه گر امکان حضور دارند تا صدا و اعتراض خود را به گوش هئیت مدیره برسانند.
به گفته ابراهیمیان، اگر کانون سهامداران خرد قدرتمندی وجود داشته باشد شاهد اعمال نظر سهامداران خرد در نحوهی حکمرانی شرکتها خواهیم بود در این هنگام علاوه بر بهبود عملکرد شرکتها و رشد اقتصادی، دیگر شاهد رخ دادن چنین اتفاقاتی در مجامع نخواهیم بود.
نبود کانون سهامداران خرد عاملی برای برگزاری مجامع حاشیه ای !کوروش آسایش کارشناس بازار سرمایه گفت: یکی از مشکلات اساسی بازار ما عدم وجود کانون سهامداران خرد است. اکثر کسب و کارها یک کانون و یا اتحادیه دارند، ولی برای سهامداران اتحادیه ای وجود ندارد که از حقوق آنان دفاع کند این گونه است که خشم سهامداران برانگیخته میشود و شاهد برگزاری مجامع با حاشیه هستیم.سوال مهم این است در حال حاضر جای سهامدارن خرد در بازار کجا است ؟اصلا کسی صدای آن ها را می شنود؟
مهدی میرزایی دیگر کارشناس بازار سرمایه گفت: کانون سهامداران خرد موضوعی که بیش از یک سالی است مطرح میشود، اما تا اکنون مانند بسیاری از کارها به نتیجهای نرسیده است. وجود این کانون برای رساندن حرف سهامداران خرد لازم است.اگر چنین کانونی نباشد روال همین خواهد بود.در حال حاضر سهامداران خرد جایگاهی ویژه در بازار ندارند.
او گفت:نکته مهم این اس که حیطه عملکردی این کانون مشخص شود اگر قرار باشد یک کانون شکل گیرد که چند نفر بخواهند دور هم چای و میوه میل کنند و بروند و عملا نتوانند عملکرد منافع خرد را دنبال کنند یک کار باطل است بنابر این همان قدر که وجود این کانون لازم است مکانیزم تشکیل آن نیز مهم است. اما باید سهامداران کانونی داشته باشند تا شاهد بروز چنین اتفاقاتی نباشیم.
آذر ماه امسال محسن رضایی معاون اقتصادی دولت از تشکیل کانون سهامداران خرد به عنوان یک موضوع اساسی خبر داده بود.
عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اعلام آمادگی برای تشکیل این کانون میگوید: بخشی از این کار انجام شده، اما مشکلی که در این زمینه وجود دارد این است که اشخاصی که درخواست تشکیل کانون سهامدران حقیقی را میدهند باید سازمان بورس احراز کند که نماینده کدام بخش حقیقی هستند.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بورس
باشگاه خبرنگاران جواناقتصادیبورس
شناسه خبر: 170820