یک کارشناس حوزه اقتصاد گفت: بنیاد قیمت دلار در بازار ایران مبتنی بر ما به التفاوت نرخ تورم ایران و آمریکا است بنابراین کاهش قیمت دلار نشان دهنده افت تورم است.
به گزارش خبرنگار مهر، امروز پنجشنبه ۱۸ خرداد قیمت دلار پس از گذشت ۳ ماه وارد کانال ۴۹ هزار تومان شد. دلیل این امر چیست؟ پیمان مولوی یکی از کارشناسان حوزه اقتصاد در این باره به مهر گفت: قیمت دلار در بازار ایران زمانی که زیر ۵۰ هزار تومان یا حتی به حدود ۶۰ هزار تومان میرسد را نباید خیلی به عنوان ریزش یا افزایش بسیار در نظر گرفت چون واقعی نیست. به این موضوع باید به شکل بنیادی نگاه کرد.
وی افزود: بنیاد قیمت دلار در بازار ایران مبتنی بر ما به التفاوت نرخ تورم کشور ما و آمریکا است.
وی اظهار کرد: این مدلی است که از بین تمام مدلهای اقتصادی موجود از سال ۹۷ درباره بازار ایران جواب داده است. به عنوان مثال اگر تورم در ایران ۵۰ درصد و در آمریکا که در حال حاضر ۵ درصد است، ما به التفاوت ۴۵ درصد باشد این عدد به معنی کاهش ارزش ریال نسبت به دلار است.
وی ادامه داد: در ۳۶۵ روز سال گذشته متوسط و میانگین تفاوت ارزش ریال و دلار بین ۳۵ تا ۳۶ هزار تومان بود (ما به التفاوت نرخ تورم در ایران و آمریکا). با وجود اینکه در مقطعی قیمت دلار وارد کانال ۶۰ هزار تومان در اوج و در پایینتر سطح به کانال ۳۲ هزار تومان هم رسید.
مولوی در توضیح بیشتر عنوان کرد: اگر تورم در ایران به عنوان مثال ۴۵ درصد باشد ما به التفاوت آن با آمریکا که ۵ درصد است تقریباً حدود ۴۰ درصد خواهد بود که کاهش ارزش ریال را نشان میدهد.
وی پیش بینی کرد: اگر نرخ تورم در کشور همین عدد باقی بماند میانگین تفاوت بین ۴۰ تا ۴۵ درصد خواهد بود.
قیمت دلار چه زمانی واقعی میشود؟
مولوی با بیان اینکه هنگامی که قیمت دلار بیش از ۵۰ هزار تومان یا کمتر از آن میشود خیلی دوام نخواهد داشت، گفت: اگر نرخ تورم در کشور کنترل شود تغییر قیمت دلار واقعی خواهد بود. به این ترتیب کاهش ارزش ریال متوقف شده و نرخ تورم در ایران و آمریکا در سطحی برابر قرار خواهند گرفت. در نتیجه قیمت دلار کاهش واقعی خواهد داشت. در ادامه هم شاهد نوسان قیمت در هیچ یک از بازارهای داخلی چه دلار و طلا و چه مسکن و خودرو نخواهیم بود.
این کارشناس حوزه اقتصادی با اشاره به ورود پولهای بلوکه شده به کشور، بیان کرد: برگشت پولهای بلوکه شده بی تأثیر نیست اما اثر آن مقطعی است. به عنوان مثال اگر امروز ۷ میلیارد دلار آزاد شود و دولت تمام این پول را به بازار تزریق کند فقط مدتی میتواند قیمت دلار را کنترل کند در ادامه دوباره شاهد نوسان قیمتی در بازارهای مختلف خواهیم بود.
وی تاکید کرد: بسیاری از مسائل در ایران ناشی از جو روانی بوده و محلی از اعراب ندارد. به عنوان مثال در دولت قبل هنگامی که مذاکرات برجام در حال انجام بود قیمت دلار تا ۲۱ هزار تومان هم کاهش یافت. در واقع نرخ تورم هر عددی باشد کاهش ارزش پول ملی اجتناب ناپذیر است.
وی یادآور شد: توجه داشته باشیم نرخ دلار ثابت است و در بازار جهانی کمترین نوسان را دارد اما این ارزش ریال است که تغییرات زیادی را تجربه میکند و آب میرود و این موضوع چالش اصلی اقتصاد کشور است.
مولوی گفت: اگر نرخ تورم آمریکا تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی به حدود ۳.۵ درصد برسد قیمت دلار در ایران همان قدر افزایش مییابد زیرا با فرض تثبیت نرخ تورم در ایران ما به التفاوت بیشتر خواهد شد. حتی اگر بانک مرکزی ورود کند و پول پاشی کند حفظ تصنعی ارزش ریال بوده و مقطعی اثر دارد.
این کارشناس حوزه اقتصاد با بیان اینکه کاهش ارزش ریال با نرخ تورم حتمی است، گفت: تجربهای که در ترکیه هم شاهد هستیم. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری فعلی ترکیه بیش از انتخابات ۳۰ میلیارد دلار پول بانک مرکزی به بازار تزریق کرد تا فاصله بین لیر و دلار را روی عدد ۱۵ حفظ کند. امروز پس از انتخابات این فاصله ۲۵ هزار لیر شده است. چون آن پولها نیست اما تورم پابرجا است. این موضوع امری جهان شمول و مربوط به اقتصاد کلان است.