تقریظ کوتاه دکتر حسن سبحانی، استاد اقتصاد دانشگاه تهران بر کتاب «جعبهسیاه تضعیف ریال» حاوی نکاتی مهم و کلیدی دربارۀ سیاستگذاری ارزی در ایران است.
خبرگزاری تسنیم؛ پرونده "باجِ باجه"؛ بخش 182
این کتاب، در سال 1398 توسط انتشارات خبرگزاری تسنیم به زیور طبع آراسته شده، و اکنون، که پیامدهای ناگوار ضعف سیاستگذاری ارزی طی سالیان متمادی، اثراتش را بر اقتصاد ایران نمایان کرده، بیش از پیش در کانون توجه و پیگیری دانشمندان و صاحبنظران و سیاستگذاران حوزۀ ارز قرار گرفته است. حسین صمصامی در این کتاب جهتساز، با آسیبشناسی مبانی جریانهای فکری موجود در کشور در حوزۀ «نرخ برابری ارزها»، بخصوص نظریۀ رایج «برابری قدرت خرید» (Purchasing power parity) را با ذکر 16 استدلال به چالش کشیده، که در جای خود بینظیر است.
در این زمینه بیشتر بخوانید
صمصامی که اکنون ریاست دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی را برعهده دارد، در این کتاب، ساختار و نظریۀ جایگزین را که مستظهر به آراء اندیشمندان نامدار این حوزه، ازجمله دکتر پرویز داوودی و محمدناصر شرافت جهرمی بنا شده، ارائه نموده است.
در حاشیۀ نگارش این کتاب، دکتر حسن سبحانی، نمایندۀ ادوار مجلس شورای اسلامی و استاد شناختهشدۀ اقتصاد دانشگاه تهران در تقریظی بر این کتاب مینویسد:
"در «حاشیه»ی تکرار ملالآور و طولانیمدتِ تئوریهای مرتبط با «تعیین نرخ ارز» ازسوی اقتصادخواندهها و مقامات اجرایی کشور ـ که «متنِ» مباحثی محسوب میشوند که اقتصاد ایران را دلاریزه کرده و اعتبار پول ملی را بهمحاق بیمهری کشاندهاند ـ کتاب حاضر، بحثی مبنایی و ارزشمند، و البته چالشی را در این موضوع مطرح نموده است.
انصاف حکم میکند این کتاب، بهدلیل متناسب بودن آن با شرایط اقتصادی ایران، سیاستگذاریهای ارزی دهههای اخیر در اقتصاد کشور را به «حاشیه» رانده و خود «متن» مباحثات و مذاکراتی گردد که در ارتباط با تعیین نرخ ارز مناسب برای اقتصاد جمهوری اسلامی موضوعیت دارد؛ تعیین منعطف نرخی که تولید را مشوق و پشتیبان، افزایش اشتغال را مددکار و یاریرسان، کاهش شکاف طبقاتی را نشانهگیر و راهگشا، و سرانجام رانتجوییِ استوار بر تصمیماتِ ـ حداقل ناآگاهانه و ـ ظالمانه را عقیمکننده و بنیانکن باشد."
انتهای پیام/