در این مطلب به بررسی و مقایسه میزان صادرات سنگ ساختمانی طی سه سال اخیر، از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ خواهیم پرداخت.
به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، ایران، به عنوان کشوری غنی از معادن و ذخایر طبیعی معدنی در جهان شناخته میشود و این ذخایر طبیعی و معدنی به عنوان نعمتی خدادادی در سراسر ایران وجود دارد. معادن سنگ، در مناطق مختلفی از ایران که انبوهی از کوهها را در خود جای دادهاند، به وفور یافت میشود. از این رو، سنگ ساختمانی جزو اقلامی است که در این کشور پهناور، به راحتی قابل دسترس بوده و معادنی از سنگهای مختلف را شامل میشود. بنابراین، ظرفیت دارایی سنگ ساختمانی کشور ایران، نسبت به متوسط جهانی بالا بوده و ایران، چهارمین کشور از نظر ذخایر غنی معادن سنگ و هفتمین کشور از نظر میزان تولید سنگ ساختمانی در جهان محسوب میشود. بدینترتیب، بازار صادرات سنگ ساختمانی ایران، میتواند بازاری پرسود باشد که اگر سایه تحریمها از سر این کشور با تاریخ کهن، برداشته شود، بیش از پیش بتوان به عنوان تولید ناخالص ملی، بر آن تکیه نمود. در این مقاله به بررسی و مقایسه میزان صادرات سنگ ساختمانی طی سه سال اخیر، از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ خواهیم پرداخت. قابل ذکر است که این آمار، از تحلیل و بررسی آمار گمرک (سایت اتاق بازرگانی، صنایع و معادن به نشانی https://tccim.ir)، به دست آمده است.
ارزش دلاری صادرات سنگهای ساختمانی
بررسی دادهها و آمار صادرات سنگ ساختمانی در سه سال گذشته، نشان از سیر صعوی صادرات دارد، به گونهای که صادرات سنگ در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰، افزایش ۸ درصدی داشته و به ۱۸۶ میلیون دلار در سال رسیده است. ارزش دلاری صادرات در سال ۱۴۰۰، نزدیک به ۱۷۰ میلیون دلار بوده که نسبت به سال ۱۳۹۹، افزایشی ۲۰ درصدی داشته است.
تغییرات در میزان صادرات سنگهای ساختمانی
به طور کلی، ایران در صادرات انواع سنگ ساختمانی در جهان، بهنام و مشهور است و خریداران متفاوتی از اقصی نقاط جهان، به خرید سنگ از ایران میپردازند. میتوان گفت بیشترین میزان صادرات را سنگ مرمر، سنگ مرمریت، سنگ تراورتن و سنگ گرانیت به خود اختصاص دادهاند. عمدتاً کشورهای همسایه ایران نظیر عراق، امارات متحده عربی، ترکمنستان، ترکیه و جمهوری آذربایجان مقصد این صادرات هستند. علاوه بر آن، کشورهای چین، هند و روسیه نیز از جمله کشورهای خریدار سنگ ایران هستند.
ارزش صادرات سنگهای مختلف، طی سالهای مذکور با نوساناتی همراه بوده است. مجموعه سنگهای تراورتن، مرمر و رخام، همواره روندی صعودی در صادرا ت داشته و طی سالهای اخیر، میزان صادرات آن، رشد بالای ۳۰ درصد را تجربه کرده است و به حدود ۸۰ میلیون دلار رسیده است. میزان خرید سنگ مرمر، توسط کشورهای دیگر، روندی ثابت داشته و هر سال، حدود ۲.۵ میلیون دلار صادرات سنگ مرمر صورت گرفته است. عمدتاً کشورهای چین و ایتالیا، از مشتریان پروپا قرص این سنگ زیبا با طرح و رنگهای متنوع میباشند. میزان صادرات سنگ تراورتن در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل از خود، با رشد ۳۰ درصدی روبرو بوده و ارزش صادراتی آن به ۳.۳ میلیون دلار رسیده است. کشورهای چین و هند، از پیشتازان در خرید سنگ تراورتن ایران در سال ۱۴۰۱ بودهاند. صادرات سنگ مرمریت، با نوسانات بیشتری روبرو بوده است، به گونهای که در سال ۱۴۰۰، رشدی ۳۸ درصدی را نسبت به سال ۹۹ تجربه کرده و ارزش دلاری صادرات آن، به ۵۷ میلیون دلار رسیده اما سال ۱۴۰۱، ناگهان، صادرات آن کاهش ۵۰ درصدی داشته ارزش صادراتی آن، ۲۸ میلیون دلار شده است. کشور چین، بیشترین خرید سنگ مرمریت از ایران را در سال ۱۴۰۱ به نام خود ثبت نموده است. در میان سنگهای ساختمانی مختلف، سنگ چینی (سنگ کریستال)، صادرات کم فروغی داشته و صادرات آن در سال ۱۴۰۱ به ۱۴۰ هزار دلار رسیده که نسبت به سال ۹۹ که ارزش صادراتی آن، ۳۷ هزار دلار بوده، رشدی حدودی ۷۵ درصدی داشته است.
نکته قابل توجه در صادرات انواع سنگهای ساختمانی در سه سال اخیر، این است که میزان صادرات سنگ گرانیت چشمگیر بوده و با افزایش ۷۰ درصدی، ارزش صادراتی آن، به ۴۳ میلیون دلار رسیده است. این بدان معناست که در سال ۱۴۰۱، نزدیک به ۲۵ درصد از کل بازار صادراتی سنگ ساختمانی ایران، مختص سنگ گرانیت است و این آمار خیرهکننده است. در این سال، ترکمنستان، با بیشترین خرید سنگ گرانیت به ارزش ۱۸ میلیون دلار، پیشتاز بوده و پس از آن، کشور عراق، مقصد دوم صادرات این سنگ بوده است.
کاهش خامفروشی سنگ؛ رونق تولید و صادرات
زمانیکه در آمار میزان صادرات سنگهای ساختمانی دقیق میشویم، یک نکته، بسیار قابل تأمل است و آن میزان خامفروشی بالای سنگهاست به گونهای که درصد قابل توجهی از این سنگها، به صورت کوپهای سنگ از کشور خارج شده تا در کشورهای دیگر، فرآوری و پرداخت شود و در ابعاد اسلب، تایل و یا ابعاد دلخواه و با قیمت بسیار بالاتر به دست مصرفکنندگان اصلی برسد. این امر، میتواند برای سیاستگذاران کلان در حوزه صادرات و صنعتگران عرصه سنگ ساختمانی، قابل توجه باشد و سعی کنند تا با سیاستگذاری مناسب در جهت ارتقا فناوری و پیشرفت تجهیزات مربوط به فرآوری و برش سنگ و افزایش کیفیت سنگهای ساختمانی، بتوانند محصولاتی با درجه کیفی با استاندارد جهانی و با قیمت بالاتر، به جهان صادر کنند.
اگر خامفروشی سنگ کاهش یابد و بتوان کارخانههای سنگبری را به آخرین تجهیزات و دانش تخصصی در زمینه سنگ، تجهیز نمود، قاعدتاً سودآوری چندجانبهای برای کشور ایران خواهد بود. از طرفی، محصولات با قیمت بالاتری صادر خواهد شد و ارزآوری بیشتری به کشور صورت میگیرد و از طرف دیگر، میزان اشتغال در کارخانههای سنگبری بیشتر شده و جوانان زیادی در این عرصه مشغول به کار و فعالیت خواهند شد. نتیجه این امر، درخشش بیش از پیش ایران در عرصه کیفیت و تنوع سنگهای ساختمانی در سراسر گیتی خواهد بود. زمانیکه آوازه ایران در حوزه صادرات سنگ ساختمانیِ باکیفیت در کشورهای گوناگون طنینانداز شود، قاعدتاً میتوان در سالهای آتی، شاهد چشمگیر افزایش میزان صادرات خواهیم بود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه خرید و صادرات انواع سنگهای ساختمانی و دریافت اطلاعات دقیقتر آمار میزان صادرات سنگ از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱، میتوانید با کارشناسان مجموعه بازرگانی سنگ کیانمهر، تماس (۰۹۱۳۱۳۳۸۱۶۴) حاصل فرمائید و یا از سایت مجموعه به نشانی www.KianMehrStone.ir بازدید نمائید.
نکته: در پایان قابل ذکر است که در این مقاله، آماری ناب از میزان صادرات سنگ ایران به اقصی نقاط جهان از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱، ارائه داده شده است که براساس بررسی چندین کد تعرفه مربوط به صادرات سنگِ سازمان گمرک ایران استخراج شده است.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.