به اعتقاد کارشناسان جلسه امروز شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی و خرید تضمینی گندم، به اندازهای مهم است که میتواند سرنوشت بخش کشاورزی را برای سالهای آینده رقم بزند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، قیمت خرید تضمینی گندم قرار است امروز در جلسه شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی تعیین شود، این قیمتگذاری به حدی حساس است که میتواند خودکفایی کامل گندم را در سال آینده رقم بزند و یا خود کفایی گندم نان که امسال به دست آمد را در صورت اتخاد تصمیمات نادرست، با چالش مواجه کند.
کارشناسان معتقدند که قیمت مناسب گندم میتواند کشاورزان را به کشت این محصول اساسی ترغیب کند و یا به همان نسبت دلسرد کند، گفته میشود یکی از عوامل مهم در خودکفایی امسال گندم نان، نرخ مناسب بود.
شورای قیمتگذاری در سه جلسه قبلی درباره تعیین قیمت تضمینی گندم و 32 قلم کالای کشاورزی برای سال زراعی 1402-1403 به نتیجه نرسید و ادامه این جلسات امروز پیگیری میشود، کارشناسان این حوزه معتقدند که نرخ نهایی گندم امروز نهایی خواهد شد، تلاش اعضای شورا این است که ابتدا قیمت گندم تعیین شود و پس از آن به سراغ تعیین قیمت سایر کالاهای اساسی بروند.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران درگفتوگو با خبرنگار فارس اعلام کرد: گندم، پیشران سایر محصولات و تعیین قیمت آن در اولویت است که در ادامه تعیین سایر قیمت ها را سهلتر خواهد کرد.
هفته گذشته اعضای شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی که مرکب از وزرای وزارتخانههای مرتبط، اقتصاد و وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه و نیز تشکلهای کشاورزی، نمایندگان کشاورزی و نماینده مجلس است، قیمت گندم را بررسی کردند و به توافق نصف و نیمهای هم رسیدند، قرار است در جلسه امروز قیمت به تصویب وزرای این وزراتخانهها برسد.
قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی، نحوه تعیین نرخ خرید تضمینی را بر اساس نرخ تورم، قیمت جهانی، هزینه تولید عنوان کرده است و طبق این فرمولها نرخ خرید تضمنیی گندم در حول و حوش 22 هزار تومان میشود.
پیش از این هم نمایندگانی از وزارت جهاد کشاورزی نرخ 23 هزار تومان را برای گندم مناسب عنوان کرده بودند البته برخی هم از قیمت 25 هزار تومان گفته بودند؛ علیقلی ایمانی مدیرعامل بیناد ملی گندمکاران کشور در گفتوگو با خبرنگار فارس گفت: قیمت گندم به هیچ عنوان کمتر از 20 هزار تومان نخواهد شد اما امیدواریم که بیش از 22 هزار تومان باشد.
یک مقام آگاه هم در گفتوگو با خبرنگار فارس گفت: در جلسه دوشنبه گذشته بحث های کارشناسی نرخ 22 هزار و 300 تومان را تایید کرد و از بین 7 عضو این شورا، 5 نفر این قیمت را تصویب کردند و فقط نمایندگان وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه مجلس مخالفت کردند.
انتظاری که گندمکاران از شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی دارند، تعیین قیمت مناسب است، حال باید دید که امروز این شورا چه نرخی را برای گندم تعیین میکند، آیا به نظر کارشناسی احترام میگذارد و خودکفایی گندم را برای سال آینده تضمین میکند؟
* چرا کالای اساسی برای دنیا مهم شده است
دو سال همهگیری کرونا و جنگ روسیه و اوکراین، شوکهای تغییرات آب و هوایی و گرم شدن کره زمین، معادلات غذایی جهان را به هم زده است، سیاستمداران با وضع تعرفههای سنگین برای گندم و دیگر کالاهای اساسی صادرات را محدود یا متوقف کردهاند، آنها اولویت را ابتدا به تامین داخل دادهاند و بعد انبارهای خود را به صورت حداکثری تکمیل کردهاند به طوری که نیمی از گندم صادراتی جهانی فقط در یک کشور ذخیره شده است، با این حساب گردش کالاهای اساسی بین مرزها به حداقل رسیده است.
به علاوه امروزه کشورهای سلطهگر از ابزار نان و غذا برای تسلط بر دیگران استفاده میکنند، غذا اهرم فشار آنها شده و در حالی که در ظاهر میگویند دارو و غذا جزو تحریمها نیست عملا از هر چیزی برای تحقق مطامع خود دریغ نمیکنند.
در چنین شرایطی سیاست کشورها حمایت از تولید داخلی به ویژه کالاهای اساسی است و در این زمینه سرمایهگذاریهای کلانی کردهاند، از نگاه کارشناسان خرید گندم کشاورزان به قیمت مناسب یکی از مهمترین فاکتورهای حمایت از تولید داخلی است که آنها را به ادامه تولید دلگرم تر خواهد کرد.
اکنون چشم امید گندمکاران کشور به تصمیمگیری امروز قیمت خرید گندم است، این نکته را هم نباید فراموش کرد که منفعت اقتصادی کشور هم به اتخاذ این تصمیم گره خورده است که محصول داخلی ارزان را با محصولات گران خارجی عوض نکنند و کشور مجبور نباشد با واردات، ارز مملکت را به جیب کشاورز خارجی بریزد.
پایان پیام/