مدیرکل ترانزیت و توافقنامههای بینالمللی سازمان بنادر با بیان اینکه آماده جذب سرمایهگذار داخلی و خارجی برای فازهای بعدی بندر چابهار هستیم، گفت: در حال حاضر ۳ تریلیون دلار سرمایهگذاری جدید دریایی در کل دنیا در حال انجام است، یک دلار سرمایهگذاری در اقتصاد دریا ۵ دلار برگشت سرمایه دارد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، خسرو سرایی، مدیرکل ترانزیت و توافقنامههای بینالمللی سازمان بنادر و دریانوردی امروز در جمع خبرنگاران با اشاره به ابلاغیه 9 بندی رهبر معظم انقلاب در موضوع توسعه دریامحور، اظهار داشت: در ماههای گذشته سازمان بنادر و دریانوردی در تدوین این سند نقش ایفا کرد و ابلاغیههایی هوایی مدیرعامل سازمان بنادر آمده است که توجه شود.
* ضرورت یکپارچهسازی نهادهای متولی دریا
وی در پاسخ به سؤال فارس مبنی بر اینکه با توجه به وجود 15 الی 16 نهاد و سازمان دریایی و جزیرهای عملکردن آنها، سازمان بنادر به عنوان حاکمیت بخش دریایی تجاری کشور و بخش خصوصی چه برنامههای برای ایجاد «فرماندهی واحد» در موضوع توسعه دریامحور ایفا خواهند کرد؟ گفت: در بند یک سیاستهای کلی ابلاغی توسعه دریامحور، به سیاستگذاری یکپارچه اشاره شده است، مدیریت چابک، یکپارچهسازی و واکنش سریع در این موضوع مهم است که در بند یک سیاستهای ابلاغی رهبر انقلاب به این موضوع اشاره دارد.
* ۷۰ فعالیت اقتصادی با دریا و بندر مرتبط است
مدیرکل ترانزیت و توافقنامههای بین المللی سازمان بنادر و دریانوردی ادامه داد: ۷۰ فعالیت اقتصادی با دریا و بندر مرتبط است که حمل و نقل و کشتیرانی فقط یکی از آنهاست، کشورهای دریایی در آبهای سرزمینی خود متوقف نشدهاند و در اقیانوسها مشغول استخراج کانیها خارج از ۲۰۰ مایلِ حریمِ خود هستند. آبزیپروری، گردشگری دریایی، انرژیهای تجدید پذیر و پاک، شیرینسازی آب دریا و نمکزدایی، کشتی سازی و غیره بخشی از موارد مرتباط با اقتصاد دریامحور است.
* یک دلار سرمایهگذاری در اقتصاد دریا ۵ دلار برگشت سرمایه دارد
سرایی با تأکید بر اینکه یک دلار سرمایهگذاری در اقتصاد دریا ۵ دلار برگشت سرمایه دارد، گفت: آنکتاد مشخص کرده است در اقتصاد، اقتصاد دریا به اقتصاد ملی و پایایی اقتصاد کمک میکند، در کل جهان ۳ تریلیون دلار سرمایهگذاری جدید دریایی داریم.
* آماده جذب سرمایهگذار برای فازهای بعدی بندر چابهار هستیم
وی با بیان اینکه سازمان بنادر و دریانوردی در حوزه راهبردی بندر چابهار نقش اساسی داشته است،گفت: تعرفهها در چابهار رقابتی است و بیش از سهم سال گذشته در این بندر، فعالیت دریانوردی داریم.
وی با بیان اینکه مذاکرات برای جذب سرمایهگذاری در بنادر ایران در حال انجام است، اضافه کرد: هندی ها در فاز یک بندر چابهار حضور دارند اما این مانع حضور بقیه شرکتها و کشورهای در فازهای بعدی سرمایهگذاری چابهار نیست و آماده جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی هستیم.
مدیرکل ترانزیت و توافقنامههای بین المللی سازمان بنادر و دریانوردی افزود: نقش فعال هند و روسیه در کریدور شمال-جنوب به تسهیلاتی که ما برای آنها فراهم میکنیم، مرتبط است. هر چه تسهیلات در کریدور شمال جنوب فراهم کنیم، کشورهای ذینفع ترجیح بیشتری برای استفاده از مسیر دارند.
سرایی اظهار داشت: ما در داخل کشور حمل و نقل چندوجهی داریم، به هر حال موضوع ترانزیت بحثی چندوجهی و نیازمند هماهنگی گسترده است، در حمل و نقل باید دادهها و اسناد به صورت تبادل الکترونیک جابهجا شود و قطعا اگر نگاه لجستیکی در کشور جا بیفتد، توسعه در این بخش به سرعت خواهد بود.
* مطالبه تسهیلگری در قوانین دریایی از سوی بخش خصوصی
در ادامه این جلسه، مسعود پلمه، دبیرکل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران با اشاره به ابلاغ سیاستهای کلی توسعه دریامحور از سوی مقام معظم رهبری، اظهار داشت: همان طور که پیش از این هم اعلام کردیم، ابلاغ این سند راهبردی میتواند بسیاری از مشکلات و خلاءهای موجود در حوزه دریا که موانع اصلی پیشبرد اهداف اقتصادی کشور هستند را برطرف کند.
وی با بیان اینکه چهارمین همایش بین المللی «اقتصاد دریامحور ایران، کریدور شمال-جنوب» روزهای ۳ و ۴ بهمن ۱۴۰۲ با همکاری انجمن کشتیرانی، سازمان بنادر و دریانوردی و سازمان توسعه تجارت ایران برگزار میشود، افزود: این چهارمین دوره از همایش اقتصاد دریامحور است، انجمن به عنوان بخش خصوصی متولی بندر و دریا، سال ۹۴ همین همایش را آغاز کرد و با زیرفصلهای مختلف تا پیش از شیوع کرونا سالانه برگزار شد.
دبیرکل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران گفت: با توجه با معنویات رهبر انقلاب در توسعه دریامحور، احتمالا سال آینده نام این همایش از اقتصاد دریامحور به همایش توسعه دریامحور تغییر میکند، برای حضور در این همایش، سازمان های مرتبط با حوزه تجارت در برخی کشورهای جنوب خلیج فارس و دیگر کشورها اعلام آمادگی کردهاند همچنین تعدادی از سفرای کشورهای خارجی مقیم ایران در این همایش حضور مییابند.
پلمه اضافه کرد: ما به عنوان مجموعه مردمنهاد تلاش کردهایم بدون نیاز به کمک مالی دولت و با توانمندی بخش خصوصی، صرفا از دولت تسهیلگری در قوانین را مطالبه کنیم.
پایان پیام/