عضو هیأت رئیسه مجلس با بیان اینکه صبح امروز جلسه نمایندگان قبل از جلسه علنی برای تعیین تکلیف لایحه بودجه 1402 و لایحه برنامه هفتم برگزار میشود، گفت: بودجه باید بُرِشی از قانون برنامه توسعه باشد، نمیتوان لایحه بودجه را بدون برنامه توسعه نوشت و تصویب کرد.
حسینعلی حاجی دلیگانی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس درباره تعیینتکلیف لایحه بودجه 1402 و لایحه برنامه هفتم، اظهار داشت: روز سهشنبه در جلسه غیر علنی مجلس در این مورد صحبت شد و قرار شد صبح امروز چهارشنبه 21 دی قبل از شروع جلسه علنی مجلس، نمایندگان جلسهای داشته باشند و تبادلنظر کنند و به جمعبندی برسند که پس از آن در جلسه علنی مجلس اعلام میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در 70 روز باقی مانده از سال امکان تصویب دو لایحه برنامه هفتم و بودجه 1402 وجود دارد؟ گفت: اگر جمعبندی صورت گیرد دیگر 70 روز نخواهد بود بلکه وقت بیشتری در اختیار خواهیم داشت چون دولت باید سه لایحه به مجلس بدهد، اول لایحه برنامه هفتم توسعه، دوم لایحه بودجه 1402 و سومی لایحه چند دوازدهم بودجه؛ برابر ماده 184 قانون آییننامه داخلی مجلس، در صورتی که دولت خارج از زمان 15 آذر لایحه بودجه را بیاورد باید همراه با آن لایحه چند دوازدهم بودجه را تقدیم مجلس کند.
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: لایحهای که دولت به عنوان بودجه 1402 داده، ناقص است و در واقع تاکنون لایحهای نداده است، فقط تبصرهها و برخی احکام بودجه را آورده است در حالی که اصل بودجه در قالب پیوستها، ردیفها و جداول است که هنوز دولت آن را ارائه نکرده است.
حاجی دلیگانی گفت: لایحهای که دولت به صورت ناقص برای بودجه سال آینده داده، قابلیت اعلام وصول و رسیدگی ندارد به همین دلیل لذا اعلام وصول نشده است.
وی در مورد اینکه مقامات دولتی میگویند طبق توافقی که با مجلس انجام دادهاند قرار شد لایحه بودجه سال آینده دو مرحلهای باشد که در یک مرحله ماده واحده و تبصرهها و در مرحله بعدی جداول و پیوستها و ردیفهای بودجه باشد، عنوان کرد: اگر هم توافقی صورت گرفته از نظر قانونی امکان بررسی لایحه ناقص بودجه وجود ندارد، چون هنوز قانون تأیید نشده و اصلاح مواد 180 و 182 آییننامه داخلی مجلس که طبق آن به لایحه بودجه رسیدگی میکردیم این مواد امسال اصلاح شد و در 14 دیماه شورای نگهبان آن را تأیید کرد.
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: براساس اصلاح مواد 180 و 182 آییننامه داخلی مجلس، دولت از این پس میتواند لایحه بودجه را دو مرحلهای بدهد یعنی ابتدا احکام لازم را در قالب تبصرهها بدهد و بعد که احکام مصوب شد منابع درآمدی و هزینهای را در داخل آن قرار دهد اما چون قانون تازه تصویب شده عطف به ماسبق نمیشود و باید لایحه بودجه 1402 طبق روال قبلی باشد.
حاجیدلیگانی در پاسخ به این پرسش که لایحه بودجه 1402 براساس کدام قانون برنامه باشد؟ عنوان کرد: دقیقاً مجلس هم همین سؤال را مطرح میکند که باید بودجه بُرِشی از قانون برنامه توسعه باشد چون همه این بحثهایی که مجلس به درستی میگوید این است که نمیتوان لایحه بودجه را بدون برنامه توسعه نوشت و تصویب کرد.
وی افزود: تمدید یکساله قانون برنامه ششم برای بار دوم هم به مصحلت کشور شناخته نشده و از طرفی شاهدیم مقام معظم رهبری اواخر پاییز 1400 سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه را برای مشورت به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال کردند که بعد از 9 ماه که در مجمع طول کشید کمتر از 5 درصد از آن سیاستها تغییر کرد و آن را برای ابلاغ نهایی به مقام معظم رهبری تقدیم کردند و در نهایت در 21 شهریور 1401 سیاستهای کلی برنامه هفتم رسماً ابلاغ شد.
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی در مورد اینکه با توجه به ابلاغ دیرهنگام سیاستهای کلی آیا امکان تهیه لایحه برنامه هفتم وجود داشت؟ گفت: دولت بدنه کارشناسی قوی دارد و میتوانست از شهریور تاکنون که سه ماه گذشته به جای مصاحبه کردن لایحه برنامه هفتم را تنظیم کنند.
حاجی دلیگانی در مورد اینکه قوانین برنامه توسعه قبلی چقدر اجرا شده است؟ عنوان کرد: اصل بر این است که کشور باید برنامه داشته باشد و داشتن قانون برنامه بسیار خوب است وگرنه میزان انحراف در بودجه و تصویب لوایح بودجه سالانه بیشتر میشود و باید بودجه کشور یک خطکشی داشته باشد که براساس قانون برنامه بنویسیم و صرف داشتن سیاستهای کلان نمیتواند جایگزین قانون برنامه باشد و بودجه یکساله باید برشی از یک برنامه پنج ساله باشد.
وی ادامه داد: در مورد اینکه چرا برنامه خوب اجرا نمیشود باید پرسید زمانی که لایحه برنامه را مینوشتیم خوب نوشته و یا به خوبی تصویب شده است؛ پاسخ این است که اشکالاتی در نگارش برنامه و هم در تصویب آن وجود دارد اما اگر همین برنامهها هم نبود میزان انحراف بودجهها بیشتر میشد.
پایان پیام/