یک چهره دانشگاهی سودان در گفتوگو با الشرق الاوسط وعدههای اقتصادی آمریکا به خارطوم را دروغین خواند و گفت سودان با ازسرگیری روابط خود با تهران به دنبال همکاریهای دوجانبه در همه زمینهها در راستای منافع دو کشور است.
گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس: « وعدههای مالی آمریکا به خارطوم طی سالهای گذشته رعد و برق بی باران بود. آمریکا سودانی بی ثبات و توسعه نیافته میخواهد تا به ثروت آن دست یابد و از موقعیت راهبردی آن بدون هیچ هزینهای سوء استفاده کند» این را روزنامه الشرق الاوسط به نقل از یک استاد سودانی آورده است.
حسن الساعوری استاد علوم سیاسی در دانشگاه النیلین در خصوص از سرگیری روابط سودان با ایران میگوید: آمریکا به ازسرگیری روابط همه جانبه سودان و ایران راضی نیست و از این اتفاق خشمگین است اما این حق سودان است که منافع خود را در هر کجا که باشد جستوجو کند.
علی الصادق، سرپرست وزارت خارجه سودان امروز دوشنبه در سفر به تهران با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار کرده است. ایران و سودان در ۱۷ مهر ۱۴۰۲ طی بیانیه مشترکی از سرگیری مجدد روابط دیپلماتیک بین تهران و خارطوم را اعلام کردند.
استاد سودانی در ادامه گفتوگو با الشرق الاوسط افزود: سودان از سوی هفت تا هشت کشور جهان تهدید میشود و آمریکا طی همه این سالها فقط با وعدههای دروغین اقتصادی با سودان تعامل داشت(قطعی ارتباط دولت عمر البشیر با تهران در سال ۲۰۱۶ تحت فشار آمریکا و به بهانههای کمکهای اقتصادی به خارطوم حاصلی نداشت)
الساعوری گفت: سودان به دنبال طرفی است که حامی آن بوده و به وعدههایش کمک کند. وعدههای آمریکا رعد و برق بدون باران بود.
این کارشناس تاکید کرد آمریکا هر چقدر هم از ارتباط ایران با سودان عصبانی باشد نمیتواند جایگزینی برای ایران ارائه دهد. آمریکا در حال حفظ منافع خود است و به فکر طرف مقابل و منافع آن نیست. آمریکا سودانی بی ثبات و توسعه نیافته میخواهد تا به ثروت آن دست یابد و از موقعیت راهبردی آن بدون هیچ هزینهای بهره مند شود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ایران در روابط خود با سودان به دنبال نفوذ فرقهای در این کشور نیست، گفت: سودان میخواهد منابع نظامی خود را نیز متنوع سازد و با کشورهایی که به آن در توسعه صنایع مختلف از جمله نظامی کمک میکنند، همکاری کند.
در سال ۲۰۱۹ «دونالد ترامپ»، رییس جمهور وقت آمریکا در راستای تلاش برای پیشبرد روند عادی سازی روابط سودان با رژیم صهیونیستی اعلام کرد که نام کشور سودان را از فهرست کشورهای حامی تروریسم خارج کرده و مسیر پیوستن خارطوم به سیستم مالی جهانی پس از سه نزدیک به سه دهه تحریم هموار شده است، اما این وعدهها عملی نشد.
سرپرست وزارت خارجه سودان همچنین سی ام دی ماه گذشته در حاشیه اجلاس سران جنبش عدم تعهد در اوگاندا درگیریهای داخلی پیش آمده در این کشور را تحت حمایتهای رژیم صهیونیستی و برخی حامیان منطقهای دانست و گفت سودان قربانی تبانی و دخالتهای خارج است و دلیل اصلی حمایت رژیم صهیونیستی از ناآرامیها و درگیریها در سودان، عدم پذیرش عادیسازی روابط با این رژیم از سوی دولت قانونی سودان بوده است.
ثروت منابع طبیعی سودان
سودان از لحاظ منابع طبیعی یک کشور غنی است. هنگام که سودان جنوبی در سال ۲۰۱۱ مستقل شد، سودان بخش قابل توجهی از منابع نفتی مهم را از دست داد، اما علاوه بر طلا در این کشور، آهن مس، کروم، سنگ آهن، ذخایر غنی اورانیوم و گاز قابل استخراج نیز وجود دارد. همچنین دارفور دارای بزرگترین منبع اورانیوم جهان از با درجه غنای بالاست.
کشاورزی مهمترین بخش اقتصادی در سودان است. این کشور قریب به ۴۵ درصد از اراضی مطلوب برای کشاورزی در جهان عرب را نیز در اختیار دارد. سودان از لحاظ منابع دامی نیز ثروتمندترین کشور عربی و آفریقایی است.
پایگاه خبری قطری العربی الجدید هم پیشتر در یادداشتی تاکید کرد که طمع بیگانگان به ثروتهای سودان عامل بروز درگیریها در این کشور است که برنامههای اقتصادی آن را با مشکل مواجه کرده و با پیامدهای منفی بر اقتصاد و شرایط زندگی در این کشور باعث هدر رفتن ثروت و منابع شده است.
جایگاه راهبردی بندر تجاری پورت سودان
در همین حال روزنامه الشرق الاوسط به نقل از بکری الجاک المدنی، استاد سیاست عمومی و مدیریت در دانشگاه لانگ آیلند در نیویورک از سرگیری روابط ایران و سودان را موجب تقویت جبهه ضد غربی دانسته و آورده است که بندر پورت سودان، بزرگ ترین بندر تجاری سودان از جایگاه مهمی در مناقشات بین المللی برای پیدا کردن جای پایی در آنجا برخوردار است، به خصوص که تحولات اخیر در دریای سرخ نیز این منطقه را برای آمریکا و اسرائیل ناامن کرده است.
پورت سودان یکی از بنادر کشور سودان است که در استان دریای سرخ، واقع در بخش شرقی این کشور قرار دارد. این بندر، بزرگترین بندر تجاری سودان محسوب میشود و در فاصله نزدیکی نسبت به شهر خارطوم در سودان قرار دارد و میزبان بازرگانان کشورهای مختلف برای ارسال بار به آفریقا است.
این بندر، اصلیترین بندر تجاری در کشور سودان است که ظرفیت ۴.۱ میلیون تن برای کالاهای غیر مایع و ۶ میلیون تن ظرفیت برای ذخیره یا جابجایی کالاهای مایع دارد. تعداد اسکلههای این بندر، ۱۱ عدد است که طولی معادل ۲۶۰۰ متر را به خود اختصاص می دهند. همچنین تعداد بندرگاه های موجود در بندر پورت سودان، ۱ تا ۷ بندر برای انواع محموله های خشک و فله و همچنین ۸ تا ۱۱ بندر برای انواع محموله های کانتینری دارد. ظرفیت دپوی کانتینری در این بندر نیز، معادل ۱۴۵۰۰ کانتینر مختلف است.
تلاشها برای توقف جنگ داخلی در سودان
کشور آفریقایی سودان از دسامبر ۲۰۲۳ (۹ ماه پیش) با درگیریهای مسلحانه داخلی بین ارتش با شبه نظامیان موسوم به پشتیبانی سریع روبهروست. در همین حال با تعلیق مذاکرات بین ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع در شهر جده عربستان حالا کشور الجزائر شروع به پادرمیانی برای آشتی دادن ارتش سودان با نیروهای پشتیبانی سریع این کشور کرده است.
در همین راستا عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای حاکمیتی سودان هفته گذشته به الجزائر رفت و با رئیس جمهور این کشور گامهای توقف جنگ و بازگشت امنیت و ثبات به سودان پس از گذشت ۹ ماه از آغاز درگیریها در این کشور را بررسی کردند.
اوضاع داخلی سودان در سایه جنگ با دشواریهایی مواجه است. از دیروز یکشنبه خدمات سه شرکت مخابراتی فعال در سودان در بیشتر مناطق این کشور کاملا مختل شده است.
وبگاه اخبار سودان اعلام کرده که دو شرکت «ام تی ان» (MTN) و «سودانی» در دو بیانیه جداگانه از قطع کامل خدمات مخابراتی و اینترنتی به دلایل فنی نامشخص خبر دادند و شرکت مخابراتی زین هم در بیشتر مناطق قطع شده است.
قطعی سراسری اینترنت در سودان
قطع خدمات ارتباطی در سودان عمده بخشهای اقتصادی و فعالیتهای اداری روزمره در این کشور را تحت تاثیر قرار داده است.
این در حالی است که در سایه جنگ و با توجه به کمبود نقدینگی مالی و بسته شدن اکثر بانکها و دستگاههای باجه خودکار در کشور سودان به ویژه در پایتخت، شهرها و مناطق مرکزی سودان اکثریت مردم برای مدیریت زندگی روزمره خود به برنامههای بانکی وابسته هستند.
سودان تریبون به نقل از برخی منابع اعلام کرد که نیروهای شبه نظامی موسوم به پشتیبانی سریع عملیات خرابکارانه شبکههای مخابرات این کشور را مختل کردند که منجر به قطع گسترده ارتباطات و اینترنت در بخشهای وسیعی از سودان شده، با این حال نیروهای پشتیبانی سریع چنین اتهامی را رد کردند.
در نتیجه جنگ بین ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع که در اواسط آوریل ۲۰۲۳ آغاز شد بسیاری از تأسیسات زیربنایی، پلها و ساختمان های عمومی در اثر حملات هوایی و زمینی تخریب شد.
بیشتر محلههای مسکونی، بازارها و تاسیسات صنعتی و همچنین شبکههای برق و آب در بیش از ۶۰ درصد مناطق خارطوم نیز بر اثر جنگ آسیب دیدند.
تبعات جنگ مورد حمایت اسرائیل در سودان
برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد جمعه گذشته اعلام کرد گزارشهایی مبنی بر مرگ مردم از گرسنگی در سودان به دلیل فاجعه انسانی ناشی از بحران درگیری بین ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع دریافت کرده است.
برنامه جهانی غذای سازمان ملل با انتشار بیانیهای تأکید کرد که در حال حاضر ۱۸ میلیون نفر در سراسر کشور سودان با سطوح شدید گرسنگی مواجه هستند.
در این بیانیه از دو طرف متخاصم در سودان خواسته شده است که تضمینهای فوری برای ارسال ایمن کمکها به غیرنظامیان نیازمند ارائه کنند و افزوده است که برای آژانسهای امدادی تقریبا غیرممکن است که از خطوط مقدم در مناطق درگیری در سودان عبور کنند.
برنامه جهانی غذای سازمان ملل تاکید کرد که طرفین درگیری در سودان باید فراتر از میدان جنگ نگاه کنند و به سازمانهای امدادی اجازه کار بدهند.
سازمانهای بینالمللی آمار و ارقام قابل توجهی از اوضاع وخیم انسانی برای میلیونها نفر در سودان گزارش دادهاند، و بر اساس گزارش سازمان مهاجرت بینالمللی، درگیریهای مسلحانه در چندین شهر سودان منجر به آواره شدن حدود ۶,۰۳۶,۱۷۶ آواره در ۹ ماه گذشته شده است.
در این گزارش آمده است که سودان تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۳ میزبان ۹,۰۵۲,۸۲۲ آواره داخلی است که بزرگترین بحران آوارگی داخلی در سراسر جهان محسوب میشود.
بر اساس گزارش مذکور ، ۲۴.۸ میلیون نفر در سال ۲۰۲۴ به کمکهای بشردوستانه فوری نیاز خواهند داشت، در حالی که حجم بودجه جهانی برای بحران از ۴۰ درصد از آنچه که طرح واکنش بشردوستانه در پایان ۲۰۲۳ خواستار آن بود فراتر نرفته است.
بر اساس اعلام سازمان ملل سودان با بحرانهای بد و پیچیدهای مواجه است که منجر به تلفات جانی شده است، نرخهای زیادی از آوارگی، گرسنگی و وبا در این کشور گزارش شده که همگی با سرعت نگران کنندهای در حال افزایش هستند. بین ۷۰ تا ۸۰ درصد از بیمارستانها در مناطق تحت تأثیر درگیری دیگر کار نمیکند از همین رو سودان به بودجه وتوجه بیشتری نیاز دارد.
این گزارش حاکی از آن است که در حال حاضر بیش از ۷.۴ میلیون سودانی آواره ناشی از درگیریهای آغاز شده از دسامبر در داخل و خارج از این کشور وجود دارد. این شامل حداقل ۱.۴ میلیون نفر میشود که از اواسط آوریل از سودان گریختهاند، اگرچه بسیاری از آنها هنوز با خطر خشونت و دسترسی محدود به خدمات اولیه در داخل سودان روبرو هستند. تقریباً شش میلیون آواره داخلی نیز در این کشور وجود دارد که سودان را به کشوری با بیشترین تعداد آوارگان داخلی در جهان تبدیل کرده است.
پایان پیام/