سرپرست مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس با بیان اینکه دستورالعمل حاکمیت شرکتی در بورس به تازگی اصلاح شده است، گفت: میانگین تأخیر ناشران در افشای اطلاعات از 24 روز در سال 95 به 16 ساعت کاهش یافته است.
به گزارش خبرنگار اقتصاد خبرگزاری فارس، ولیالله جعفری، سرپرست مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس، امروز در جمع خبرنگاران، اظهار داشت: مدیریت نظارت بر ناشران در مورد شرکتهایی که تقاضای پذیرش در بازار سرمایه دارند، در همه مراحل نظارت میکند و حتی به عنوان عضو ناظر در جلسات هیات پذیرش بورس و فرابورس هم حاضر میشود و بعد از اینکه یک شرکت در سازمان بورس ثبت شد، طبق مقررات باید اطلاعات مالی خود را افشا کند و بر روی گزارش ارزشگذاری شرکت هم نظات میشود.
وی گفت: شرکتهایی که در بورس پذیرش میگیرند باید اطلاعات ماهانه، سه ماهه، 6 ماهه، و 12 ماهه حسابرسی شده یا حسابرسینشده را در سامانه کدال افشا کنند.
سرپرست مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس اظهار داشت: یکی دیگر از موارد نظارتی ما نظارت در مورد زمان پرداخت سود شرکتهاست که در مجامع عمومی آنها تصویب میشود که این زمان نباید از 8 ماه اعلامشده قانون بعد از مجمع بیشتر باشد.
جعفری البته این نکته را هم یادآور شد: پیشنهادی در قالب لایحه اصلاح قانون بازار سرمایه به مجلس ارائه میشود که مدت زمان پرداخت سود بعد از مجمع از 8 ماه به 3 ماه کاهش پیدا کند، در آن صورت باید به هیات مدیره شرکتها سودی را مصوب کنند که امکان پرداخت به سهامداران وجود دارد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر 385 ناشر (شرکت) در بورس، 167 شرکت در فرابورس و 202 ناشر در بازار پایه فرابورس درج شدهاند که البته شرکتهای بازار پایه در بازارهای اصلی پذیرش نشدهاند و بنابراین از معافیت مالیاتی هم برخوردار نمیشوند و 41 شرکت نیز صرفا نزد سازمان بورس ثبت شدهاند که حتی در بازار پایه فرابورس هم حضور ندارند.
سرپرست مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس اظهار داشت: در مجموع مدیریت نظارت بر ناشران بر 820 شرکت سهامی عام تحت نظارت بورس، نظارت دارند و با توجه به شرکتهای فرعی و زیر مجموعه این شرکتها در بیش از 3645 شرکت تحت کنترل نظارت دارند که اطلاعات آنها حداقل سالی دو بار گزارشهای 6 ماهه و پایان سال مالی افشا میشود.
جعفری گفت: از سال 96، شرکتهای بورسی و فرابورسی را از نظر افشای اطلاعات رتبهبندی میکنیم که البته این رتبهبندی که شرکتها برای تامین مالی انجام میدهند متفاوت است و در اینجا فقط موضوع شفافیت اطلاعات مدنظر است.
وی تأکید کرد: اداره نظارت بر حسابرسان معتمد و گزارشگران مالی که بازوی اجرایی سازمان هستند، از بین 220 موسسه حسابرسی که از جامعه حسابرسان مجوز دریافت کردهاند، 55 موسسه الزامات را فراهم کرده و به عنوان حسابرس معتمد بورس معرفی شدهاند و این 55 موسسه حسابرسی تعداد 820 ناشر و 3645 شرکت تحت مدیریت را نظارت میکند.
سرپرست مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس همچنین در مورد توقف و بازگشایی نمادهای بورسی اظهار کرد: این مسئله بر اساس دستورالعمل نحوه معاملات در بازار بورس و فرابورس انجام میشود، اگر برخی نمادها به ظن دستکاری در بازار بسته شوند، در یک روز بسته میشوند که از طریق بورس یا فرابورس یک روز بسته نگه داشته میشوند و غیر از آن توقف و بازگشایی نمادها توسط مدیریت نظارت انجام میشود و بر اساس دستورالعملها حداکثر زمان توقف یک نماد در بورس یا فرابورس 6 ماه است و بعد از آن اگر نماد بازگشایی نشود، شرکت لغو پذیرش شده و مانند شرکتهای آکونتور، کاشی اصفهان، کاشی نیلو و فروشگاه رفاه به بازار پایه فرابورس منتقل میشوند.
جعفری در مورد تأخیر در افشا و انتشار اطلاعات گفت: میانگین تاخیر شرکتها از 24 روز سال 95 در حال حاضر در پایان سال 1400 به 8 دهم روز یعنی 16 ساعت کاهش پیدا کرده است و شرکتهایی که اطلاعات خود را با تاخیر منتشر کنند، اسامی هیات مدیره آنها در کدال منتشر میشود.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه شرکتهای بورسی سخنگوی واحد ندارند، گفت: دستورالعمل فضای مجازی سازمان بورس که مراحل نهایی را طی میکند، هم به بحث پرداخت به موقع سود سهامداران توجه دارد و هم اینکه باید ناشران بورسی سخنگوی واحدی داشته باشد که پاسخگوی سهامداران باشند.
سرپرست مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس این نکته را هم یادآور شد: ریشه پرداخت دیرهنگام سود سهام شرکتها در این است که مبالغی از سود در مجمع توزیع میشود که شرکت توان پرداخت ندارد و برخی از شرکتها میخواهند از محل سود کسبشده به افزایش سرمایه شرکت بپردازند. یا برخی از هزینههای شرکت مانند هزینه مالیاتی که در هنگام محاسبه سود در نظر گرفته نشده، به عنوان مثال هزینه مالیاتی باید از سود کسبشده کسر شود.
جعفری در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه چرا نماد شرکتهای استانی سهام عدالت هنوز بستهاند؟ گفت: نماد شرکتهای استانی به خاطر ابهامات در آییننامه اجرایی معاملات بسته مانده است و قرار است از مراجع بالاتر استفساریه گرفته شود و ما هر هفته جلسهای برای آن داریم که اگر ابهامات برطرف شود، ما هم استقبال میکنیم که نمادها باز شوند. یکی از این ابهامات عدم برگزاری مجامع شرکتهای استانی است که باید طبق قانون تجارت، مجامع برگزار شود و سهامداران، مدیران شرکتها را انتخاب کنند.
وی همچنین در مورد نمادهایی که بیشترین زمان توقف را دارند گفت: نمادهای بازار پایه بیشترین توقف نماد را دارند، اما در بازارهای اصلی بورس و فرابورس نمیتوانند بیشتر از 6 ماه بسته نگه داشته شوند و اگر بیش از این مدت باشد به بازار پایه منتقل میشوند.
سرپرست مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس اظهار داشت: طبق آییننامه گزارشگری مالی IFRS باید شرکتهای بورسی گزارشهای مالی به زبان انگلیسی هم داشته باشند تا سرمایهگذاران خارجی هم بتوانند از آن مطلع شوند.
جعفری در پاسخ به این پرسش که چه تفاوتی بین یک شرکت بورسی و شرکت خارج از بورس در زمینه حاکمیت شرکتی وجود دارد؟ گفت: شرکتی که در بازار سرمایه نیست، عمدتا سهامی خاص است و جیب مالک و شرکت از هم جدا نیست، مالک مراودات مستمر با شرکت دارد و اصطلاحا مالکیت و مدیریت یکی است. اما وقتی یک شرکت سهامی عام شد، تفکیک شخصیتها و وظایف به وجود میآید و یک بندی که مکرر در نظر میگیریم باید مدیران شرکت تعهد بدهند که الزامات حاکمیت شرکتی را بعد از بورسی شدن رعایت کنند؛ بنابراین اگر شرکتی سهامی عام شد، روابط مالی شفاف میشود.
وی در مورد ضمانت اجرایی نظارت بر شرکتها گفت: اگر شرکتها به افشای اطلاعات به موقع نپردازند، از جریمه و اخطار برای شرکتها تا استفاده از ظرفیت ماده 15 قانون توسعه ابزارها و شکایت به هیات داوری سازمان بورس و برداشت از حسابهای شرکت منجر میشود و هر تصمیمی که بر اساس ماده 15 گرفته شود، قابل اجرا خواهد بود.
سرپرست مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس همچنین در مورد شنیده شدن صدای سهامداران خُرد، گفت: قرار است پیشنهادی ارائه کنیم که ناشران بعد از افشای 6 ماهه صورتهای مالی، کنفرانس پرسش و پاسخ برگزار کنند که فرق آن با مجمع این است که رای گیری نمیشود و فقط پاسخ سوالات سهامداران خرد داده میشود و این طرح ابتدا در 50 شرکت برتر طی چند روز آینده اجرا میشود و دستورالعمل آن بر روی سایت سازمان بورس برای نظرخواهی قرار میگیرد.
پایان پیام/