به گفته کارشناس بودجه و مالی منابع حاصل از فروش و واگذاری انواع اوراق مالی اسلامی در۱۴۰۳ با رشد ۳۶ درصدی، 254.6 هزار میلیارد تومان مصوب شده است؛ طبق اعلام خزانهداری کل کشور مانده تعهدات اوراق مالی اسلامی دولت (جمع اصل و فرع آن) در ۱۴۰۳، مبلغ ۲۷۳ همت است.
گروه اقتصادی خبرگزاری فارس؛ حجت بینآبادی کارشناس بودجه و مالی در یادداشتی نوشت: این روز ها که بحثهای ارزیابی بودجه۱۴۰۳ و تاثیرات اقتصادی، اجتماعی ،سیاسی و غیره آن داغ است، نکاتی مهم درباره وضعیت انتشار اوراق بهادار اسلامی توسط دولت و بهتبع پایداری بدهیاش (Debt Sustainability) برای طرح ضرورت دارد.
طبق جدول پایین (جدول شماره ۴) همانطور که مشاهده میشود اصلاحیه لایحه بودجه ۱۴۰۳، منابع حاصل از فروش و واگذاری انواع اوراق مالی اسلامی در سال۱۴۰۳ با یک رشد ۳۶درصدی، ۲۵۴/۶ هزار میلیارد تومان (همت) مصوب شده است؛ این در حالی است که طبق اعلام خزانهداری کل کشور مانده تعهدات اوراق مالی اسلامی دولت (جمع اصل و فرع آن) در همین سال۱۴۰۳، مبلغ ۲۷۳ همت است.
معنای این دو گزاره بدان معناست که با فرض تحقق ۱۰۰ درصدی میزان فروش اوراق دولتی، اگر در سال۱۴۰۳ دولت همه وجوه پیشبینی شده حاصل از فروش اوراق دولتی را صرف بازپرداخت اصل و فرع اوراق سررسیدشده سنوات گذشته کند، باز حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان کم میآورد که طبق تجربه گذشته و باتوجه به کسری عملیاتی قابل توجه سال مذکور، به احتمال زیاد این کسری۲۰ همتی از منابع تورم زا تامین خواهد شد.
خالص تامین مالی دولت به وسیله انتشار و تسویه اوراق بهادار دولتی از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان هفته اول دی تقریباً منفی ۷۸ هزار میلیارد تومان بوده است، با وجود چنین شرایطی سوال اصلی این است که چند درصد از این کسریها از منابع تورم زا تامین شده و یا خواهد شد.
پایان پیام/