مهرداد بذرباش در مراسم رونمایی از کتاب «ایرانراه» و «مسکن مردم» در غرفه شهید رئیسی گفت: دولت سیزدهم با ابتکار "ایرانراه"، رکورد ترانزیت را شکست و با توسعه کریدورها و پروژههای مسکن، به دنبال نقش فعال و ابتکاری در منطقه و بهبود وضعیت مسکن مردم بود.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مهرداد بذرباش، وزیر سابق راه و شهرسازی، در مراسم رونمایی از دو کتاب «ایرانراه» و «مسکن مردم» که در غرفه بنیاد شهید رئیسی در نمایشگاه کتاب برگزار شد، به معرفی کتاب اول پرداخت.
بذرباش با اشاره به تلاش همکاران خود در تدوین این کتابها گفت: «این کتابها مجموعهای از رویههای بینالمللی و داخلی است که تجارب مختلفی در بخش کریدورها و سوابق کریدورهای موجود را شامل میشود. همچنین، مدلهای متعددی که در دنیا، منطقه و ایران در دستور کار توسعه کریدورهای شرقی-غربی، شمالی-جنوبی بوده و نقش ایران در این توسعه شبکه کریدورها مورد بررسی قرار گرفته است.»
وی با تشریح نقشهای مختلف ایران در شبکه کریدورها افزود: «ما به دنبال این نیستیم که شرایط ایران در شبکه کریدورها به صورت حذفشده یا منفعل باشد. بلکه نقش فعال و مبتکرانه ایران در توسعه شبکه کریدوری کشور مد نظر است. به طوری که حتی کریدورها با ابتکار ایران ایجاد شده و در دستور کار کشورهای منطقه و بینالملل قرار گیرد و دیگران را به مشارکت دعوت کند.»
بذرباش با تاکید بر اهمیت ابتکار «ایرانراه» در دولت سیزدهم گفت: «در دولت شهید رئیسی، هیچ مذاکره بینالمللی و منطقهای نبود که شبکه مسائل ما در حوزه کریدورها تبعیت نکند از نقشه ابتکار ایرانراه که همکاران در وزارت راه و شهرسازی تدوین کردند.»
وزیر سابق راه و شهرسازی در ادامه به توسعه همکاریهای منطقهای و شاخص ترانزیت اشاره کرد و گفت: «به برکت همت دولت شهید رئیسی، رکورد تاریخ ترانزیت ایران شکسته شد و 17.7 دهم میلیون تن کالا در سال 1402 از مسیر ایران ترانزیت شد. این در حالی است که این عدد قبلاً در مرز 10 میلیون تن بوده و رکورد آن مربوط به سال 93 با 13 میلیون تن بوده است.»
وی همچنین به کلان پروژههایی که با مشارکت کشورهای دارای اقتصاد بزرگ در دستور کار بوده اشاره کرد و گفت: «بندر شهید بهشتی چابهار با هند، قطعه رشت-آستارا با روسیه و فرودگاه حضرت امام با چین توافق شدهاند.»
بذرباش با اشاره به اینکه ترانزیت، نمایشگر توسعه همکاریهای منطقهای است، گفت: «به برکت همت دولت شهید رئیسی و اقداماتی که این شهید عزیز انجام داد، رکورد تاریخ ترانزیت ایران شکسته شد و 17.7 دهم میلیون تن کالا در سال 1402 از مسیر ایران ترانزیت شد. این در حالی است که این عدد قبلاً در مرز 10 میلیون تن بوده و رکورد آن مربوط به سال 93 با 13 میلیون تن بوده است. در پنج ماهه اول سال 1403 نیز این روند رو به رشد ادامه داشته است.»
وی افزود: «این شاخص نشان میدهد که حجم توافقات خوب و اثربخش در حوزه ترانزیت به نتیجه رسیده است.»
وزیر سابق راه و شهرسازی با اشاره به تأکید شهید رئیسی بر مشارکت با کشورهای دارای اقتصاد بزرگ در پروژههای کریدوری و ترانزیتی گفت: «به همین دلیل بندر شهید بهشتی چابهار با هند، قطعه رشت-آستارا با روسیه و فرودگاه حضرت امام با چین توافق شدهاند. چین، هند و روسیه سه کشور اقتصادی بزرگ و صاحب بار هستند و مشارکت آنها در توسعه کریدورهای ریلی، جادهای و هوایی، بار انتقالی از این شبکهها را تضمین میکند.»
بذرباش با تاکید بر اینکه هدف از توسعه کریدورها، تولید ثروت و ایجاد امنیت برای کشور است، گفت: «طرح توسعه فرودگاه حضرت امام فاز دو که خود یک فرودگاه جدید 35 میلیونی است، در همین راستا بود.»
وی همچنین به آغاز عملیات اجرایی قطعه شلمچه-بصره پس از 50 سال، قطعه 160 کیلومتری رشت-کاسپین با توافق روسیه و قطعه راهبردی چابهار-زاهدان که تا پایان 1403 به بهرهبرداری میرسد، اشاره کرد.
بذرباش از بهرهبرداری از قطعه ریلی رشت-کاسپین که دریای شمال را به دریای جنوب متصل میکند، به عنوان یکی دیگر از دستاوردهای دولت سیزدهم یاد کرد و افزود: «خط ریلی شیراز به بوشهر و اتصال آن به منطقه عسلویه، قلب اقتصاد نفت کشور، نیز در همین راستا بوده است.»
وزیر سابق راه و شهرسازی در پایان به اتمام پروژههای نیمهتمام مانند آزادراه اصفهان-شیراز و بزرگراه پاتاوه-دهدشت، بهرهبرداری از قطعه ریلی همدان-سنندج و خاوران-تبریز، توسعه بندر امیرآباد و انعقاد دو قرارداد با ترکمنستان و ارمنستان برای احداث قطعات جادهای شمال به جنوب اشاره کرد.
وزیر سابق راه و شهرسازی در ادامه سخنان خود سایر پروژههای کلان در دست اقدام در دولت سیزدهم را به شرح زیر اعلام کرد:
* آغاز عملیات اجرایی قطعه شلمچه-بصره پس از 50 سال
* قطعه 160 کیلومتری رشت-کاسپین با توافق روسیه
* قطعه راهبردی چابهار-زاهدان (بهرهبرداری تا پایان 1403)
* قطعه زاهدان-بیرجند (آغاز عملیات اجرایی در بیرجند)
* بهرهبرداری از قطعه ریلی رشت-کاسپین (اتصال دریای شمال به دریای جنوب)
* قطعه ریلی شیراز-بوشهر (اتصال به منطقه عسلویه)
* اتمام پروژههای نیمهتمام مانند آزادراه اصفهان-شیراز و بزرگراه پاتاوه-دهدشت
* بهرهبرداری از قطعه ریلی همدان-سنندج و خاوران-تبریز
* توسعه بندر امیرآباد
بذرباش همچنین به انعقاد دو قرارداد با ترکمنستان و ارمنستان به ارزش تقریبی 500 و 200 میلیون دلار برای احداث قطعات جادهای شمال به جنوب توسط شرکتهای ایرانی اشاره کرد و گفت: «سفیر ایران در ارمنستان، شهید رئیسی را برای شرکت در مراسم آغاز عملیات اجرایی قطعهای در منطقه کاجران دعوت کرده بود که متاسفانه این سفر انجام نشد.»
وزیر سابق راه و شهرسازی با بیان اینکه کتاب «ایرانراه» حاصل تجارب مختلف در حوزه کریدورها است، به معرفی کتاب «مسکن مردم» پرداخت و گفت: «در وزارت راه و شهرسازی، پروژه کلان مسکن مردم نیز در دستور کار بود که تجارب مختلف دنیا در حوزه مداخله دولت در بازار مسکن، تولید، عرضه و مدیریت بازار در این کتاب ارائه شده است.»
وی با انتقاد از تئوریپردازیهای غلط در حوزه مسکن گفت: «متاسفانه تحلیلهای غلط در بسیاری از بخشها به خورد سیاستگذار و تصمیمگیران داده میشود و به اقدامات نادرستی منجر میشود. به عنوان مثال، عدهای تئوریپردازی میکنند که زمین نباید عرضه شود و به بهانههای مختلف مانند کمبود آب، محدوده های شهری را به حداقل میرسانند و روستاها را در فشار قرار میدهند.»
بذرباش با تاکید بر ضرورت مداخله دولت در بازار مسکن گفت: «دولت باید مسئلهحلکن باشد، نه اینکه مسئله را پاک کند و بگوید مسئلهای وجود ندارد. دولت باید مداخله هوشمندانه داشته باشد تا هم تولید مسکن مختل نشود، هم عرضه حداکثری شود و هم قیمتها کنترل شود.»
وزیر سابق راه و شهرسازی با اشاره به توهینهایی که به شهید رئیسی در حوزه مسکن شد، گفت: «دولت سیزدهم در 14 زیرفصل، پروژههای مختلفی در حوزه مسکن مردم تعریف کرده بود. در حوزه بازآفرینی رکوردهایی زده شد، مسکنهای مهر به اتمام رسید و در حوزه روستایی بیش از 600 هزار مسکن روستایی نوسازی شد.»
وی تاکید کرد که کتاب «مسکن مردم» شامل تجارب دنیا، تجارب داخلی و سیاستهای دولت در سالهای مختلف است و قابلیت تدریس در دانشگاههای کشور را دارد.
بذرپاش در ادامه، با اشاره به اهمیت مداخله دولت در بازار مسکن، گفت: «متاسفانه عدهای تئوریپردازی میکنند که دولت نباید در بازار مسکن مداخله کند. اما از قضا، دولت باید مداخله کند؛ مداخله هوشمندانه که به نفع مردم باشد. مداخلهای که هم تولید را مختل نکند، هم عرضه را حداکثری کند، هم تولید متوقف نشود و هم قیمتها را بتواند کنترل کند.»
وی افزود: «یکی از افتخارات دولت سیزدهم در بخش مسکن، علیرغم توهینهایی که به این شهید عزیز شد، تعریف پروژههای مختلف در 14 زیرفصل در ذیل برنامه مسکن مردم بود.»
وزیر سابق راه و شهرسازی با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه بازآفرینی شهری گفت: «در حوزه بازآفرینی، برنامههای مفصلی داشتیم و رکوردهایی زده شد. همچنین، در حوزه اتمام مسکنهای مهر، با تهاتر توانستیم حدود 144 هزار واحد را در اختیار مردم قرار دهیم.»
بذرپاش با تاکید بر اهمیت توجه به توسعه روستایی گفت: «در حوزه روستایی، بیش از 600 هزار مسکن روستایی نوسازی شد.»
انتهای پیام/