رئیس کمیته علمی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت وزارت جهاد کشاورزی گفت: طبق برآوردهای صورت گرفته با وجود داشتن بخشی از امکانات اجرای این طرح به حداقل ۱۸ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
به گزارش خبرگزاری مهر، علی علیزاده علیآبادی رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در نشست خبری درباره فواید و مشکلات کاشت یک میلیارد درخت در کشور افزود: قرار است پول اجرای این طرح از طریق مشارکتهای مردمی، بخش خصوصی و شرکتها تأمین شود، البته ردیف بودجه اندکی برای آن تصویب شده است.
وی اظهار داشت: از سال ۱۴۰۱ با پیشنهاد سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری و وزیر جهاد کشاورزی این طرح ملی کلید خورد و مورد موافقت حاکمیت و نظام قرار گرفت و در سال ۱۴۰۲ در دست اجرا قرار گرفت. در این طرح مقرر شد ظرف مدت چهار سال یک میلیارد درخت کاشته شود بنابراین مؤسسه تحقیقات جنگلها از هر طرح احیا و توسعه جنگلها که میتواند منجر به زراعت چوب شود و از قاچاق چوب جلوگیری کند، حمایت میکند.
رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور با اشاره به این که قاچاق چوب را نمیتوانیم نادیده بگیریم، اضافه کرد: در واقع بخشی از طرح کاشت یک میلیارد درخت به منظور زراعت چوب است تا به تولید چوب مورد نیاز کشور کمک شود.
وی افزود: این طرح با جلب حمایت مقامات عالی رتبه کشور آغاز شده و قرار است با استفاده از ظرفیتهای دستگاههای دولتی، بخش خصوصی و مشارکت مردمی انجام شود تا توجه مردم به منابع طبیعی بیش از پیش جلب شود.
علیزاده وظیفه مؤسسه تحقیقات جنگلها را حمایت و حفاظت از توسعه جنگلهای کشور دانست و گفت: این مؤسسه از کلیات این طرح حمایت میکند اما ایراداتی بر اجرای آن وارد است که میتواند با توصیههای کارشناسی انجام شود و همه دستگاهها و مردم ملزم به رعایت دستورالعملهای علمی اجرای این طرح هستند تا با موفقیت اجرایی شود.
وی تصریح کرد: کاشت یک میلیارد درخت طی مدت زمان چهار سال عملی و قابل اجرا است در کشور ما به اندازه کافی ظرفیت مکانی لازم برای اجرای این طرح وجود دارد به طوری که اکنون دو میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار ظرفیت توسعه جنگل در کشور و ظرفیتهای فراوانی برای احیا جنگلها داریم، بنابراین میتوانیم به راحتی طرح کاشت یک میلیارد درخت را در کشور با رعایت ضوابط علمی اجرا کنیم هر چند که با توجه به برخی محدودیتهای ممکن است مدت زمان اجرا افزایش یابد.
این مسؤول اظهار داشت: نهالها باید متناسب با شرایط زیستمحیطی مناطق مختلف کشور باشد به طوری که در غرب کشور به طور عمده بلوط، زالزالک و بنه، در شمال کشور انواع بلوط، ممرز، راش و برخی برگ سوزنیها، در مناطق مرکزی کشور زیتون تلخ، زبان گنجشک و اقاقیا و در جنوب کشور درختان حراء، مانگرو، اکالیپتوس، کنار و کهور کاشته خواهد شد.
رئیس کمیته علمی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت گفت: اکنون اولویت وزارت جهاد کشاورزی برای اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت شاید نسبت به تولید کالاهای اساسی و ضروری کشاورزی منطقی نباشد اما باید بدانیم که برای داشتن تولید پایدار محصولات کشاورزی باید منابع طبیعی خوبی داشته باشیم.
وی با بیان این که کاشت یک میلیارد درخت در کشور میتواند از بروز گرد و غبار و ریزگردها جلوگیری کرده و هوا را تلطیف کند، ادامه داد: منابع طبیعی کشور ما شامل ۱۴ میلیون هکتار جنگل، ۸۳ میلیون هکتار مرتع و ۳۲ میلیون هکتار بیابان است که باید از هر کدام در جای خود محافظت و مراقبت شود تا خاک و آب را بتوانیم حفظ کنیم.
لزوم خروج واحدهای دامی از جنگلها و مراتع کشور
علیزاده یکی از مشکلات عمده حفظ جنگلها و مراتع را وجود واحدهای دامی در این منابع طبیعی دانست و گفت: اکنون بیش از سه میلیون واحد دامی در جنگلها فعالیت دارند که روزانه بخش عمدهای نهالهای خودرو در جنگلها را از بین میبرند.
وی ادامه داد: در صورتی که از ورود دام به این مناطق جلوگیری نشود، نهالهای جدید از بین خواهند رفت زیرا نهالها علوفه مناسبی برای دامها هستند.
این مسؤول افزود: بنابراین اگر دام را از جنگلها خارج کنیم میتوانیم میلیاردها نهال را نجات بدهیم.
رئیس کمیته علمی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت با تاکید بر این که تمامی دستگاههای دولتی و بخش خصوصی در این طرح نقش باید داشته باشند اظهار داشت: برخی دستگاهها و صنایع و معادن در اجرای این طرح ذینفع هستند به طور مثال وزارت راه و شهرسازی در قبل ایجاد راه و جاده سازی مکلف به کاشت درخت در حاشیه جادهها و اتوبانها است و یا صاحبان معادن که اقدام به تخریب محیط زیست میکنند موظف هستند در اطراف خود فضای سبز ایجاد کنند.
به گفته وی در این طرح وزارت نیرو، شهرداریها، آموزش و پرورش، بسیج و هلال احمر نیز نقش بسزایی خواهند داشت که باید از این ظرفیتها استفاده شود.
علیزاده، متولی افزایش سرانه مصرف فضای سبز هر ایرانی را شهرداریها دانست و گفت: اکنون سرانه مصرف فضای سبز به ازای هر ایرانی ۲۰ مترمربع باید باشد اما اکنون به ازای هر ایرانی ۵ متر مربع است که شهرداریها باید برای آن چارهای بیندیشند.
این مقام مسؤول، نقش حفاظت و مراقبت را در اجرای این طرح مؤثر دانست و افزود: سابقه نشان داده که اگر از نهالهای کاشته شده، مراقبت و محافظت نشود احتمال از بین رفتن آنها وجود دارد به طور حتم انرژی و اعتباری که برای مراقبت از نهالهای کاشته شده مورد نیاز است به مراتب از هزینه کاشت آنها بیشتر است.
وی اضافه کرد: بنابراین لازم است که اعتبارات مناسبی برای حفاظت و مراقبت از نهالهای کاشته شده در نظر گرفته شود.
طرح کاشت درخت برای تغییر اکوسیستم نیست
رئیس کمیته علمی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت وزارت جهاد کشاورزی گفت: در اجرای این طرح به اکوسیستم مناطق توجه شده است و تغییری در اکوسیستم مناطق ایجاد نخواهد شد، به طوری که در بیابانها درخت کاشت نمیشود مگر اینکه به منظور جلوگیری از ریزدگردها و گرد و غبار باشد.
وی اضافه کرد: همچنین در مناطق مرتعی که خود پوشش گیاهی دارد به پوشش گیاهی آن مناطق با حفر گودال برای کاشت درخت دست زده نمیشود.
علیزاده ادامه داد: در طرح کاشت یک میلیارد درخت، کاشت ۳۰۰ میلیون درخت برعهده دستگاههای دولتی است و مابقی توسط مشارکت مردمی و بخش خصوصی انجام میشود بنابراین دستگاههای دولتی باید برای حفاظت از درختهای کاشته شده اقداماتی انجام دهند.
استفاده از آبهای دریا و غیرمتعارف برای کاشت یک میلیارد درخت
وی افزود: تأمین آب طرح کاشت یک میلیارد درخت قرار است از طریق آب دریا برای درختان مانگرو، آبهای غیرمتعارف و آب سبز خواهد بود بنابراین برای تأمین آب این بخش هیچ مشکلی نداریم و قرار نیست از آب شرب یا بخش کشاورزی در این بخش استفاده شود.
برنامه تولید بذور گواهی شده جنگلی برای تهیه نهال
رئیس کمیته علمی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: اکنون بخشی از بذور بخش کشاورزی گواهی شده است که تلاش داریم برای تولید نهال این طرح از بذور جنگلی گواهی شده استفاده کنیم.