قرار است تا نرخ تسعیر واردات کالا در۱۴۰۴به طور چشمگیری افزایش پیدا کند اما انجام محاسبات دو نرخی پیچیدگیهایی درنظام اجرا ایجادمیکند که سبب تک نرخی سازی در۱۴۰۲شد؛همچنین براساس افزایش نرخها ارقام بودجه رشد نکرده که میتواند به معنای کمبرآوردی باشد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، محاسبات مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد، با احتساب 12 میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی، احتمالا با نرخ تسعیر 38.500، حدود 460 هزار میلیارد تومان درآمد ایجاد میشود.
همچنین از باقی مانده سهم دولت از درآمدهای نفت و گاز حدود یک میلیارد دلار دیگر لحاظ گردید که این منبع با نرخ مرکز مبادله یعنی حدود 55 هزار تومان تسعیر خواهد شد.
احتمالا مجموع 460 هزار میلیارد تومان و 55 هزار میلیارد تومان مذکور برابر با همان رقم 509 هزار میلیارد تومان ذکر شده در گزارش مرکز پژوهشها خواهد شد.
تعیین نرخ 55 هزار تومانی برای تسعیر 40 میلیارد دلار دلار کالای وارداتی
بررسیها نشان میدهد براساس برنامه دولت تا کنون دو نرخ محاسباتی ارز در گمرک آن هم به صورت متغیر لحاظ شده است. براین اساس یک نرخ محاسباتی برای کالاهای غیر اساسی با نرخ نزدیک به بازار آزاد(مرکز مبادله) که فعلا عددی حدود 55 هزار تومان است در نظر گرفته شده است.
بر این مبنا واردات 40 میلیارد دلار از کالاهای غیراساسی با این نرخ محاسبه و حقوق ورودی و مالیات ارزش افزوده نیز بر همین اساس وصول خواهد شد.
از سوی دیگر در حوزه کالاهای اساسی، مشخص شده است که با دلار 37 تا 38 هزار تومانی تامین ارز صورت خواهد گرفت. به این ترتیب نرخ محاسباتی ارز در گمرک در خصوص کالاهای اساسی نیز از 28.500 تغییر و به گفته مسئولان سازمان برنامه و بودجه به تدریج تا 38.500 ارتقا پیدا خواهد کرد.
مجموع تحولات نشان میدهد در سال آینده دو نرخ محاسباتی ارز در نظر گرفته خواهد شد.
درآمدهای گمرکی بودجه 1404 کمبرآوردی دارد؟
نکته جالب توجه این است که در سال آینده 260 هزار میلیارد تومان درآمد لحاظ شده در حالی که اگر نرخ تسعیر دو برابر شود، درآمد گمرکی و مالیات ارزش افزوده نیز دو برابر خواهد شد. اما متاسفانه این اعداد در بودجه دیده نمیشود چرا که تنها افزایش 40 تا 50 هزار میلیارد تومانی در بودجه گنجانده شده است.
ضرورت شفافسازی در خصوص نرخ تورم افزایش نرخ محاسباتی در گمرک
نکته جالب توجه نرخ تورمی است که از این جهت تحمیل میشود. صمصامی اعداد هشدار دهندهای در خصوص افزایش تورم از این محل را اعلام کرده است اما مسئولان گمرک تورم یک درصدی از این محل را اعلام کردهاند.
در نتیجه لازم است تا نرخ تورم حاصل از افزایش نرخ تسعیر به خصوص در حوزه کالاهای اساسی شفاف گردد.
احتمال شکست در اجرای دو نرخ محاسباتی در گمرک
به نظر میرسد در میانه سال 1402 به دلیل همین پیچیدگیها نرخ محاسباتی ارز در گمرک با یک عدد ثابت که 28.500 بود، عملیاتی شد و تا کنون نیز این روند ادامه داشته است.
در نتیجه سوال ابتدایی که وجود دارد این است که آیا در حال حاضر ظرفیت اجرایی و پیادهسازی صحیح دو نرخ مختلف در گمرک وجود دارد یا خیر.
انتهای پیام/