اکونومیک 24
03 دی 1401 - 09:46

قید اجرای قانون تسهیل فضای کسب و کار را نمی زنیم

یک نماینده مجلس گفت: برای اجرای قانون تسهیل خیلی جدی هستیم و اگر در اجرای این قانون همکاری نشود و ممانعت‌هایی در برابر آن شکل بگیرد مجلس و نمایندگان باز هم قید اجرای قانون تسهیل را نمی‌زنند.

به گزارش خبرنگار مهر قانون «تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار» به عنوان جدیدترین مصوبه تاییدشده مجلس یازدهم، در ۵ ماده و ۱۶ تبصره به دنبال حذف موانع زائد از سر راه متقاضیان کسب و کار در سطح کشور است.

مهرماه سال گذشته بود که طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید؛ البته به گفته حمیدرضا فولادگر این طرح به مجلس دهم بر می‌گردد. علی ایحال، این طرح در ۵ ماده و با اصلاح برخی مواد قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار، قانون فعالیت کانون کارشناسان رسمی دادگستری و قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری، به دنبال رفع موانع اداری زائد از سر راه متقاضیان کسب و کار و سهولت در صدور مجوزهای مورد نیاز آنها بوده تا از این راه، هم به بهبود اشتغال و توسعه کسب و کارها کمک کند و هم زمینه رشد اقتصادی مولد را فراهم کند.

به بیان ساده‌تر، نمایندگان مجلس به دنبال آن بوده‌اند تا با تصویب این طرح، رانت‌ها و امضاهای طلایی را که به بهانه‌ها و توجیهات مختلف، سد راه متقاضیان کسب و کار می‌شود و صدور مجوز کسب و کار آنها را در هزارتوی بروکراسی‌های اداری می‌اندازد، از سر راه بردارد و فرایند بررسی و صدور مجوزها را الکترونیک و نظام‌مند کند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن، مجوز فرد متقاضی صادر شود.

با تصویب این طرح در مجلس شورای اسلامی و ارسال آن به شورای نگهبان، این شورا در ۱۲ آبان‌ماه ۱۴۰۰ مصوبه مجلس را واجد چند ابهام و مغایر اصول ۳، ۶۰ و ۱۶۰ قانون اساسی تشخیص داد و آن را برای اصلاح به مجلس بازگرداند. از آن تاریخ به بعد، طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار چهار مرتبه بین مجلس و شورای نگهبان رد و بدل شد تا اینکه نهایتاً در مرحله پنجم و با اصلاحات انجام شده در مجلس، این طرح در جلسه ۳۰ فروردین ۱۴۰۱ شورای نگهبان تأیید شد و روز گذشته نیز از سوی رئیس مجلس به رئیس جمهور ابلاغ شد تا در مسیر اجرا قرار بگیرد.

اکنون این قانون مدت‌ها قبل برای اجرا به دولت ابلاغ شده است اما به نظر می‌رسد روند خوبی را طی نمی‌کند.

در این خصوص، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به خبرنگار اقتصادی «مهر» درباره مقاومت دستگاه‌های مختلف در برابر اجرای قانون تسهیل صدور مجوز، وزرا را مسئول پاسخگویی به این مشکل می‌داند.

محمد علی پور عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره علت عدم اجرای قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار گفت: در متن قانون صدور مجوزهای کسب و کار پیش بینی شده دستگاه‌هایی که با اجرای این قانون همکاری نکنند، باید مجازات شوند.

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: مجلس از جایگاه نظارتی خودش به این موضوع نگاه می‌کند و اگر دستگاه‌ها به اجرای این قانون تمکین نکنند، بالاترین مقام وزارتخانه متبوع باید پاسخگوی عدم تمکین بدنه دستگاهش به قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار باشد.

این نماینده مجلس یازدهم ادامه داد: در متن قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار قید شده که با ارگان‌هایی که از اجرای این قانون استنکاف کنند، مجلس از ابزار نظارتی خودش استفاده و مجازات‌هایی را برای آنها تعیین می‌کند. مجلس و تمام نمایندگان پیگیر اجرای این قانون هستند ولی متأسفانه تاکنون این قانون به سرانجام روشنی نرسیده است.

علیپور در ادامه درباره میزان عزم مسئولین برای اجرای قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار توضیح داد: عزم مسئولین رده بالا برای اجرای قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار جدی است و آنچه که باعث شده قانون همچنان اجرایی نشود مقاومت بدنه دستگاه‌هاست. از گذشته تاکنون سیستم اداری ما معیوب بوده است. مردم در کشور ما برای اجرای یک پروژه و یا گرفتن یک مجوز باید مدت زیادی دوندگی کنند.

وی ضمن اشاره به اینکه اراده مسئولان عالی رتبه به اجرای قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار بالا است ادامه داد: بدنه سیستم اداری با استناد به بند و ماده‌های مختلف از زیر بار اجرای قانون تسهیل فرار می‌کنند. متأسفانه در سیستم اداری به جای هفت خان هفتاد خان برای گرفتن یک مجوز و تاییدیه داریم.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس توضیح داد: مجلس برای اجرای قانون تسهیل خیلی جدی است ولی اگر در اجرای این قانون همکاری نشود و ممانعت‌هایی در برابر آن شکل بگیرد مجلس و نمایندگان باز هم قید اجرای قانون تسهیل را نمی‌زنند.

علیپور در پایان تاکید کرد: نمایندگان مجلس باز هم تلاش می‌کنند این موانع را بردارند تا این قانون که در راستای ایجاد اشتغال و رونق محیط کسب و کار در کشور است، هر چه زودتر در کشور اجرایی شود.

در عین حال، عادل نجف زاده عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز در گفت وگو با خبرنگار مهر، درباره علت عدم اجرایی شدن قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار گفت: در شرایط فعلی کشور یکی از بهترین تصمیمات و قوانینی که مجلس تصویب کرد، قانون صدور مجوزهای کسب و کار بود.

نجف زاده در ادامه بیان کرد: قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار باعث شد که بسیاری از گره‌های مرتبط با این حوزه حل شود. مجلس وظیفه خود، یعنی قانونگذاری را برای تسهیل در فرآیند کسب و کار انجام داده و در حوزه نظارت هم پیگیر اجرای قانون تسهیل هست.

این عضو کمیسیون عمران مجلس توضیح داد: مجلس در صورت مواجه با کم کاری از ناحیه وزارتخانه‌ها در حوزه اجرای این قانون، با توجه به اینکه نیاز عمومی کشور به توسعه فضای اشتغال است، با تمام قوا به این موضوع ورود خواهد کرد. در شرایط اقتصادی فعلی کشور مزیت دهی به تسهیل صدور مجوزها و برداشتن مشکلات موجود در مسیر صدور این مجوزها، مزیتی است که قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار آن را انجام می‌دهد.اگر قانون تسهیل اجرا شود بسیاری از امضاهای طلایی و رانت‌های مرتبط با این حوزه برداشته خواهد شد.

عضو کمیسیون عمران مجلس خاطرنشان کرد: تسهیل کسب و کار و جریان اقتصاد و پول در کشور موجب اشتغال آفرینی می‌شود. اما در بسیاری از حوزه‌ها دچار مشکل جدی هستیم و با انبوهی از فارغ التحصیلان بیکار رو به رو هستیم. در مقابل مجوزها را به برخی از افراد جامعه می‌دهند و به برخی نمی‌دهند.

این عضو کمیسیون عمران توضیح داد: هم اکنون شرایط ناعادلانه و رانتی با قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار برداشته شده و عمده مسئله موجود در فضای کسب و کار رقابت است.

به گفته این مقام مسئول، کیفیت اشتغال و کیفیت کارآفرینی باعث رونق اقتصادی در فضای کسب و کار خواهد شد.

منبع: مهر
شناسه خبر: 929736

مهمترین اخبار اقتصادی: