اکونومیک 24
11 شهریور 1402 - 11:48

۵ روش تقویت صدا در فن بیان

در این مطلب پنج تکنیک مهم تقویت صدا را به شما آموزش خواهیم داد.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، صدا یکی از ابزارهای ضروری برای انتقال پیام در بین انسان‌ها است. شاید بتوان گفت که مهم‌ترین عنصر برای افزایش جذابیت در گفتار صدای ماست. با یادگیری و تمرین آگاهانه می‌توانیم صدای خود را در جایگاه افرادی همچون سخنران‌ها، بازیگران، دوبلورها و.... قرار دهیم. در این مقاله پنج تکنیک مهم تقویت صدا را به شما آموزش خواهیم داد.

گرم کردن صدا

صدا و به طور کلی اندام‌های گفتار بعد از استفاده نکردن طولانی نیاز به گرم کردن دارند. به طور مثال زمانی که از خواب بیدار می‌شویم توانایی گفتار ما تا حد قابل ملاحظه‌ای ضعیف‌تر از میانه روز است.

به منظور گرم کردن صدا کافی است بدون فشار حرف (اُم) را با کشیدن (میم) به مدت چند دقیقه تلفظ کنید.

((اُممممممممممممممممممممم))

مراقب باشید که هیچ گونه فشاری به تارهای صوتی خود وارد نکنید. به نرمی و بدون فشار این کار را انجام دهید. این تمرین اصلاً تمرین تنفس نیست و لازم نیست تا انتهای نفس خود اُم را بکشید. قبل از اینکه نفس تمام شود دوباره نفس بکشید و این کار را به مدت ۱ تا ۲ دقیقه تکرار کنید. با این روش بعد از چند دقیقه به حداکثر پتانسیل صدای خود دست می‌یابید. شما با یادگیری صحیح و آموزش فن بیان قادر خواهید بود صدای خود را بدون آسیب دیدن به تارهای صوتی گرم کنید.

با دهان بازتَر صحبت کنید

این روش مخصوص افرادی است که صدای آرامی دارند. هرچند تشخیص دقیق علت آرام شدن صدا نیاز به بررسی توسط متخصص دارد اما هرچه دهان بازتر باشد خروج هوا از آن نیز راحت‌تر خواهد بود و متعاقب آن صدای ما بلندتر خواهد شد. بیشتر افرادی که صدای آرامی دارند یا با دهان بسته صحبت می‌کنند یا مقدار کمی آن را باز و بسته می‌کنند.

در این تمرین تلاش می‌کنیم که دهان خود را با اغراق نسبی بازتر کنیم. نتیجه این روش ساده شما را شگفت زده می‌کند. فقط کافیست به انجام آن عادت کنید.

شل کردن عضلات گلو و گردن

بیشتر مواقع علت آرام بودن صدای ما (اگر به علت ضعف تنفس نباشد) منقبض بودن عضلات گلو و گردن است. سفت گرفتن عضلات گلو باعث برهم خوردن نظم تولید صوت در تارهای صوتی و عدم روان کار کردن آنها می‌شود. هرچه فشار بیشتری به تارهای صوتی وارد کنیم صدای ما از بلندی کمتری برخوردار خواهد بود.

برای تولید صدای بلند و رسا لازم است تا صدا را آزادانه رها کنیم. رها کردن صدا یک اتفاق فیزیکی است که با رها کردن گلو و عضلات صورت آغاز می‌شود. چند نفس عمیق بکشید و بعد سعی کنید با حداقل انقباضات عضلانی صدای آزادتر و رهاتری تولید کنید. شاید در ابتدا به نظر کاری غیر ممکن و یا سخت به نظر برسد اما مطمئناً با چند دقیقه تمرین کردن به تسلط کافی خواهید رسید.

مراقب باشید نباید هیچ گونه فشار اضافه‌ای به تارهای صوتی وارد کنید. این کار باید با آرامش کامل و صبر و حوصله انجام شود.در مورد تقویت صدا داشتن حوصله از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در دوره آموزش فن بیان اصفهان مهارت تقویت تارهای گفتار را به صورت عملی یاد خواهید گرفت.

۵ روش تقویت صدا در فن بیان

آواز بخوانید

آواز خواندن کمک می‌کند تا گستره فرکانسی صدای خود را بشناسید و بتوانید در مواقع لزوم در گفتار خود از آنها استفاده کنید. مهم نیست که چقدر به آوازی که می‌خوانید تسلط دارید یا چقدر کوک می‌خوانید. آواز خواندن بدون ترس از قضاوت کمک می‌کند تا هم صدای آزادتری داشته باشیم و هم وسعت و محدوده فرکانسی خود را بهتر بشناسیم.

به این نکته توجه داشته باشید که خواندن در گام‌های پایین‌تر به علت اینکه تنفس بیشتری لازم دارند معمولاً سخت‌تر هستند. همینطور خواندن در گام‌های بالاتر ممکن است با فشارهای بیش از حد به تار صوتی همراه باشد.

در این تمرین قصد نداریم که مانند یک خواننده حرفه‌ای آواز بخوانیم. فقط می‌خواهیم گستره فرکانسی خود را شناخته و بتوانیم آن را در هنگام صحبت کردن نیز مورد استفاده قرار دهیم.

نکته مهم در هنگام این تمرین این است که از ترس قضاوت یا بلندی صدا، صدای خود را ندزدیم.

دزدیدن صدا اصطلاحی است که در مواقع آرام‌تر کردن صدا به کار برده می‌شود.

هر چقدر راحت‌تر آواز بخوانید بیشتر به بازه فرکانسی خود مسلط خواهید شد.

صدای خود را عوض نکنید:

عوض کردن صدا یکی از مشکلات شایع در بین افرادی است که از صدای طبیعی خود رضایت ندارند. عوض کردن صدا یا تیپ سازی باعث ایجاد فشار نامتعارف به تارهای صوتی می‌شود که نتیجه آن افت کیفیت صدا کاهش توانایی‌های حنجره می‌باشد.

در هنگام تولید صدا به صورت طبیعی حنجره در راحت‌ترین وضعیت خود قرار می‌گیرد و تارهای صوتی بدون برخورد آسیب زا با استفاده از هوای خارج شده از ریه یا همان بازدم تولید صوت می‌کنند.

اما در زمان تیپ سازی یا فرم حنجره تغییر می‌کند یا مسیر خروج هوا. اگرچه که تیپ سازی یک توانایی مفید در دوبله و یا نمایشنامه خوانی محسوب می‌شود اما صحبت کردن به مدت طولانی با صدای تغییر یافته باعث تضعیف تار صوتی و از بین رفتن بخشی از توانایی‌های آن می‌شود.

تا جایی که می‌توانید تیپ سازی نکنید.

جهت یادگیری آموزش‌های بیشتر فن بیان به سایت هادی بختیاری مجری، دوبلور و مدرس فن بیان به سایت https://hadibakhtiari.com و در پایان به یاد داشته باشید که هیچ گونه فعالیتی برای تقویت صدا بدون تقویت تنفس موثر نخواهد بود.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

منبع: مهر
شناسه خبر: 1481136

مهمترین اخبار اقتصادی: