اکونومیک 24
12 دی 1402 - 14:50

معاون وزیر جهاد: هیچ‌ مسوولی از وزارت جهاد در مسأله چای دبش دخالت‌ نداشت

معاون زراعت وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه این روزها بیشترین هجمه به وزارت جهاد کشاورزی وارد می‌شود و برخی فسادها و رانت‌هایی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به افراد این وزارتخانه مرتبط می‌دانند، گفت: در مسأله اخیر چای دبش هیچ‌کدام از مسوولان وزارت جهاد کشاورزی دخیل نبودند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، صفدر نیازی در دهمین نمایشگاه جامع کشاورزی با بیان این مطلب اظهار کرد: سازمان خواربار ملل متحد تأکید کرده که ایران نسخه کود برای خاک‌های کشاورزی آماده کند. مفهوم آن این است که میزان استفاده از نهاده‌های کشاورزی بهینه خواهد شد و با کاهش هزینه‌ها، درآمد کشاورزان بهبود می‌یابد.

معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی افزود: قرار است در همه مناطق و بر اساس نوع خاک تعیین شود که چه نوع و چه میزان کودی لازم است و به کشاورزان بر اساس آن نسخه پیچیده خواهد شد.

به گفته نیازی؛ برای انجام این کار نیاز به انجام آزمایشات خاک در آزمایشگاه‌های مربوطه است که در کشور وجود دارد، اما باید تکمیل‌تر شود.

وی در ادامه از نیاز به 100 هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل پروژه‌های آب و خاک کشور خبر داد و گفت: آنچه انجام داده‌ایم تاکنون در نیمه راه هستیم و برای تکمیل این پروژه‌ها نیاز به اعتبار است.

معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه اعتبارات دولتی برای این پروژه‌ها کافی نیست، گفت: باید از ظرفیت‌های بخش خصوصی هم استفاده و می‌توان در قالب اجاره زمین به افراد اعتبارات لازم برای پروژه‌های آب و خاک را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ جبران کرد.

نیازی همچنین از تولید 98 درصدی قطعات لازم برای انتقال آب و همچنین لوله‌های پلی اتیلن در کشور خبر داد و گفت: حتی فرصت‌های صادراتی هم وجود دارد و در این زمینه با کشورهای ارمنستان، تاجیکستان و دیگر کشورها رایزنی می‌کنیم.

* هیچ‌کدام از مسئولان وزارت جهاد در مسأله چای دبش دخالتی نداشتند

در این مراسم علیرضا مهاجر معاون زراعت وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه این روزها بیشترین هجمه به وزارت جهاد کشاورزی وارد می‌شود و برخی فسادها و رانت‌هایی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به افراد این وزارتخانه مرتبط می‌دانند، گفت: در مسئله اخیر چای دبش هیچ‌کدام از افراد وزارت جهاد کشاورزی دخیل نبودند.

وی در ادامه تأکید کرد که تولید داخل در دنیای کنونی بسیار بااهمیت است، زیرا ما نمی‌دانیم در آینده چه اتفاقاتی خواهد افتاد و مجبور هستیم تولید داخل را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تقویت کنیم. کشورهایی که متکی به واردات هستند، امنیت غذایی متزلزلی دارند.

مهاجر در ادامه به ارتقاء کیفیت سموم کشاورزی تولید داخل و همچنین وارداتی تأکید کرد و گفت: برخی از کشاورزان گلایه دارند که سمی که استفاده می‌کنند کیفیت لازم را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ندارد، زیرا وارداتی از چین هستند،‌ اما واقعیت این است که تاجران باید مواد اولیه مناسب را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ سفارش بدهند. آنچه که امروزه برخی از شرکت‌ها سفارش می‌دهند درواقع مواد اولیه بی‌کیفیت و آشغال است که نتیجه آن سموم بی‌کیفیتی است که با آفات و بیماری‌ها مقابله نمی‌کند.

معاون زراعت وزیر جهاد کشاورزی در ادامه با تأکید بر اینکه سلامت محصولات غذایی بسیار مهم است، اظهار داشت: کود و سمومی که در داخل تولید و یا وارد می‌شود، در تولید محصول غذایی سالم بسیار اهمیت دارد.

مهاجر در ادامه از انجمن‌های تولیدکننده کود و سم درخواست کرد که حتما با تشکیل کنسرسیومی کارخانه‌های تولید کودهای فسفاته در کشور را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ راه‌اندازی کنند.

* سیاست وزارت جهاد توسعه مقابله بیولوژیک با آفات و بیماری‌ها است

در ادامه این مراسم مریم جلیلی مقدم سرپرست سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه با پدیده‌های گرمایش کره زمین و تغییر اقلیم مواجه هستیم، تأکید کرد: نتیجه اینها افزایش آفات و علف‌های هرز و نیز بیماری در سال‌های آینده خواهد بود و ما باید سموم خیلی با کیفیت برای مقابله با آنها داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه طبق اعلام سازمان خواربار ملل متحد، آفات و بیماری 40 درصد از محصولات کشاورزی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ از بین می‌برد، گفت: در این زمینه باید انجمن‌های تولیدکنندگان و نیز واردکنندگان تلاش زیادی برای ارتقاء کیفیت سموم داشته باشند.

جلیلی مقدم در ادامه تأکید کرد: برنامه سازمان حفظ نباتات توسعه بیولوژیک و غیرشیمایی برای مقابله با آفات است و البته این نمی‌تواند به صورت صفر و یک باشد و ما مجبور هستیم هر دو روش بیولوژیک و شیمایی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ پیش ببریم، اما اولویت ما غیرشیمایی خواهد بود.

وی در ادامه از اینکه امسال دو نمایشگاه مجزا برای انجمن‌های تولیدکنندگان و واردکنندگان برگزار می‌شود گلایه کرد و گفت: امیدوارم سال آینده هر دو انجمن نمایشگاه واحدی داشته باشند.

* مشکلات تولیدکنندگان سموم کشاورزی

در ادامه این مراسم مسعود گیل‌آبادی رئیس انجمن تولیدکنندگان سموم کشاورزی با تأکید بر اینکه به دلیل سیاست‌های اشتباه در دو سال اخیر توان تولیدکنندگان سموم کشاورزی در حال افول است گفت: متأسفانه مشکلاتی وجود دارد که همچنان به قوت خود باقی است.

رئیس انجمن تولیدکنندگان سموم کشاورزی تأکید کرد که در حال حاضر تعرفه مواد اولیه برای تولید داخل و واردکنندگان یکسان است و در واقع قدرت رقابت را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ از تولیدکنندگان داخلی می‌گیرد.

وی همچنین با بیان اینکه سموم وارداتی بیشتر از چینی و هندی و بی‌کیفیت هستند گفت: متأسفانه ارز ترجیحی هم به آنها داده می‌شود که همین سموم در داخل هم تولید می‌شود.

گیل آبادی ادامه داد:‌ در حال حاضر 103 شرکت داخلی پروانه تولید دارند و هر زمان اینها از مسئله تعرفه و قیمت صحبت می‌کنند انگ انحصار به آنها می‌چسبانند. درحالی‌که تمام تلاش آنها برای حمایت از تولید داخلی است.

رئیس انجمن تولیدکنندگان سموم کشاورزی در ادامه با بیان اینکه تولید داخلی اکنون زیر سنگ وزارت جهاد کشاورزی است گفت: متأسفانه سیاست‌گذاری‌ها طوری است که تولیدکنندگان سموم داخلی در رقابت با واردکنندگان عرصه رقابت را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌بازند.

گیل آبادی پیشنهاد کرد که برای واردکنندگان سموم کشاورزی ارز ترجیحی اختصاص داده نشود.

وی ادامه داد: 75 درصد سموم مصرفی در داخل کشور تولید می‌شود و حدود 25 درصد وارداتی هستند. متأسفانه سموم وارداتی بی‌کیفیت آسیب جدی به کشاورزان وارد می‌کنند که خیلی از مواقع آنها مجبور شده‌اند زمین‌های خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ شخم بزنند. سالانه به ارزش 250 میلیون دلار ارزش ارز اختصاصی به سموم است که چون به صورت بهینه اختصاص نمی‌یابد، تولیدکنندگان داخلی تحت فشار قرار می‌گیرند.

* میزان مصرف کود در ایران تقریبا نصف ترکیه است

در ادامه این مراسم رئیس موسسه تحقیقات آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی از پایین بودن مصرف کود در کشور خبر داد و گفت: استفاده از کود مناسب در افزایش تولیدات محصولات کشاورزی بسیار مؤثر است.

اسدی با بیان اینکه در ترکیه 130 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی مصرف می‌کنند گفت: این رقم در کشور ما حدود 70 کیلوگرم در هکتار است.

به گفته این مسئول؛ ترکیه 38 میلیون هکتار زمین کشاورزی دارد و سالانه 7 میلیون هکتار آن را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به کشت گندم اختصاص داده که از این میزان 20 میلیون تن محصول تولید می‌کند.

وی افزود: این در حالی است که در کشور ما 6 میلیون هکتار یعنی تقریبا به اندازه ترکیه گندم کشت می‌شود و تنها 10 میلیون تن گندم به دست می‌آید.

رئیس موسسه تحقیقات آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی همچنین گفت: مصرف کود در کشور ترکیه 7 میلیون تن است و در کشور ما با اینکه می‌گویند نیاز کودی 4.9 میلیون تن است، اما هیچ وقت این رقم تامین نمی‌شود.

دهمین نمایشگاه جامع کشاورزی امروز در سالن همایش‌های بین‌المللی تهران با حضور مسئولان جهاد کشاورزی افتتاح شد. این نمایشگاه دستاوردهای تولیدکنندگان داخلی در حوزه نهاده‌های کشاورزی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ در معرض دید علاقه‌مندان قرار می‌دهد. این نمایشگاه از امروز تا 15 دی ماه دایر است.

پایان پیام/‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌

منبع: فارس
شناسه خبر: 1624380

مهمترین اخبار اقتصادی: