اکونومیک 24
23 تیر 1402 - 15:10

چرا "خصوصی سازی" وضع اقتصاد را بهتر نکرد؟+ فیلم

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه، اگر دولت مسئولیت خودش را به درستی انجام ندهد، از انحصار دولت به انحصار منفعت‌طلبی شخصی می‌افتیم، گفت: واگذاری و خصوصی‌سازی به این معنا نیست که دولت رها کند و کنار بکشد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، مهدی طغیانی  نماینده مجلس به اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب در فرمایشاتی برخی رویکردهای دهه‌ی 1360 را نقد می‌کنند، گفت: ایشان در همان دهه هم معتقد بودند باری که مردم می‌توانند آن را بردارند، نباید بر دوش دولت انداخته شود.

در همین خصوص، رهبر انقلاب در یک سخنرانی با مثالی اهمیت بخش خصوصی را یادآور شدند و فرمودند وقتی بخش خصوصی هست اما دولت می‌خواهد همه‌ی بار اقتصاد را بر دوش خودش بکشد، مثل این است که موتور و ماشین وجود دارد ولی فردی می‌خواهد همه‌ی بارش را روی دوش بگذارد و هِن و هِن کنان پیش برود اما حاضر نباشد از موتور و ماشینش استفاده کند.

آیت‌الله خامنه‌ای همچنین روایت جالبی از تفسیر به رای دیدگاه‌های امام توسط همین طرفداران اقتصاد دولتی دارند. ایشان نقل می‌کنند که هر چه امام (ره) می‌گفتند کار را به دست مردم بدهید، این‌ها میگفتند مراد از مردم، بخش خصوصی نیست. با توجیه نظر امام (ره) می‌گفتند منظور از مردم، توده‌ی مردم است و به توده‌ی مردم زمانی می‌شود کمک کرد که دولت اقتصاد را در دست بگیرد. در حالی که این توجیه، غلط بود.
 

سازمان خصوصی سازی ,

 طغیانی در ادامه با بیان اینکه در سخنرانی‌های اخیر هم رهبر انقلاب همچنان بر درست بودن اصل واگذاری‌ها تاکید کردند و ایرادات را مربوط به روش‌ها و مرحله‌ی اجرا دانستند، گفت «به‌ نظر من این مسئله به تجربه‌های کلان مدیریتی ایشان مربوط است؛ وقتی انسان به صورت عینی با نحوه مدیریت و تصدی‌گری دولت آشنا باشد، با تمام وجود ضرورت واگذاری امور به مردم را درک می‌کند. در سیاست‌های کلی اصل 44، هدف شتاب بخشیدن به رشد اقتصاد ملی بود. سال بعد از ابلاغ سیاست‌ها -سال 1385- ایشان دیداری با اعضای هیئت دولت دارند. در آن دیدار رهبر انقلاب از اینکه پس از ابلاغ واگذاری‌ها آن‌طور که باید اقدامی صورت نگرفت، گلایه کردند و فرمودند من از این سیاست‌های کلی انتظار تحقق یک «انقلاب اقتصادی» را داشتم. حالا هم که نگاه می‌کنیم، می‌بینیم در مقام عمل با مطلوب ایشان فاصله داریم.

این نماینده مجلس گفت:  البته باید توجه کرد که واگذاری و خصوصی‌سازی به این معنا نیست که دولت رها کند و کنار بکشد یا به تعبیر مصطلح، لیبرالیسم اقتصادی را اجرا کند. نه! دولت شانه خود را از فعالیت و تصدی‌گری خالی می‌کند اما از سیاستگذاری، مدیریت اقتصاد کلان، بسترسازی و این‌گونه امور نه!

مثال‌های فراوانی وجود دارد که چون دولت مسئولیت خودش را رها کرده است، مورد نقد قرار گرفته و برخی این پرسش برایشان ایجاد شده است که «چرا خصوصی سازی وضع ما را بهتر نکرد؟» پاسخ این است که اگر دولت مسئولیت خودش را به درستی انجام ندهد، از انحصار دولت به انحصار منفعت‌طلبی شخصی می‌افتیم.

یعنی اقتصاد از چاله‌ای در می‌آید و به چاهی می‌افتد. در آن شرایط منفعت‌طلب تنها مقصر ماجرا نیست بلکه کنار کشیدن دولت از سیاستگذاری هم مقصر است. برخی هم ادعا می‌کنند که بخش خصوصی توان اداره‌ی برخی بنگاه‌های دولتی را ندارد یا از سرمایه‌گذاری در بعضی بخش‌ها ناتوان است. پاسخ رهبر انقلاب به این ادعا آن است که  دولت باید بخش خصوصی را توانمند کند تا بتواند زیر بار برخی از سرمایه‌گذاری‌های بزرگ برود.

انتهای پیام

منبع: تسنیم
شناسه خبر: 1359005

مهمترین اخبار اقتصادی: