محرابیان گفت: برای برخی از لوازم انرژی بر استاندارد اجباری وضع می کنیم که تولید کنندگان با استفاده از این ظرفیت کالاهایی کم مصرف را تولید کنند.
به گزارش خبرنگار مهر، ناترازی برق به خصوص در تابستان یکی از چالشهایی است که مسئولان و مردم با آن دست و پنجه نرم میکنند و پیش بینیها حاکی از آن است که در سال ۱۴۰۵ مصرف برق حدود ۹۰ هزار مگاوات در پیک میرسد. اما چه راهکاری میتواند کمی از بار این مصرف را بکاهد تا با ناترازی برق آن هم در آیندهای نه چندان دور مواجه نشویم. در پیک تابستان ۱۲ هزار مگاوات تنها توسط کولرهای آبی مصرف میشود و ۳۰ هزار مگاوات در بخش سرمایشی مصرف میشود که نشان از اهمیت این بخش دارد.
استاندارد سازی یکی از راهکارهایی است که میتوان با استفاده از این روش بدون نیاز به ساخت نیروگاه از میزان مصرف برق کاست. اما مساله مهم دیگر استفاده اجباری از وسایل استاندارد است که چگونگی اجرایی شدن آن در هالهای از ابهام قرار دارد، علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو در رابطه با این موضوع به خبرنگار مهر گفت: استانداردها به دو شکل اختیاری و اجباری وضع میشود، در مواردی که سازمان ملی استاندارد و وزارت مربوطه (وزارت صمت یا وزارت نیرو) اگر لازم بدانند که نیاز به وضع استاندارد اجباری وجود دارد با استفاده از قوانین و مقررات استاندارد اجباری را وضع میکنند.
محرابیان با اشاره به پایین بودن تعرفه انرژی در کشور توضیح داد: در کشور ما به علت اینکه نرخ انرژی پایین است ضرورت دارد، برخی از لوازم انرژی بر را استاندارد اجباری برایشان وضع کنیم که تولید کنندگان ما با استفاده از این ظرفیت کالاهایی را تولید کنند که به مردم اجحاف نشود. زیرا کالا اگر مصرف برق بالایی داشته باشد و باعث میشود مصرف بالا رود و قبوض برق بالایی برای مردم بیاید که چنین اقدامی برای حمایت از مصرف کننده است.
وزیر نیرو در پاسخ به این سوال مهر که استاندارد اجباری شامل کالای خانگی نیز میشود گفت: لوازم خانگی نیز مشمول استاندارد سازی قرار میگیرد، اما اکنون مهمترین عنصری که بیشترین مصرف برق را دارد، دستگاههای سرمایشی، کولرهای آبی و گازی هستند، که در این مرحله کار را آغاز کرده و به صورت گام به گام سایر لوازم پرمصرف را شناسایی میکنیم و سپس نسبت به استاندارد سازی آنها اقدام میکنیم.
وی ادامه داد: مهمترین ویژگی برنامه استاندارد سازی این است که قبلاً هم در دستور کار قرار داشت ولی نیاز به موتورهای وارداتی داشت، به طوری که برخی از تولید کنندگان موتورهایی را از سایر کشورها وارد کرده بودند، اما اقدام خوبی که به همراه دو وزارتخانه شکل گرفت این بود که تمام تجهیزات و لوازم داخلی سازی شده سال گذشته وزارت نیرو از شرکتهای دانش بنیان حمایت کرد تا بتوانند ظرفیتی ایجاد کنند اکنون که ظرفیت ایجاد شده است کارشناسان قرار دادهایی را منعقد کردند تا بتوانند کالایی استاندارد با حداقل مصرف تولید کنند.
وزیر نیرو در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه قیمت تخمینی این نوع کولر در بازار به چه شکل است به مهر گفت: مشخص نیست و باید در بازار رقابت بین دهها تولید کننده وجود دارد باید انجام بگیرد.