اکونومیک 24
18 اردیبهشت 1402 - 13:21

اجرای طرح تحول احیای پوشش گیاهی و تولید علوفه در ۵۰ میلیون هکتار

معاون امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از اجرای طرح تحول احیای پوشش گیاهی و تولید علوفه در مراتع خبر داد و گفت: این طرح در سطح ۵۰ میلیون هکتار مراتع کشور اجرایی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، حسن وحید معاون امور مراتع سازمان منابع طبیعی گفت: پدیده خشکسالی با دوره‌های طولانی مدت مناطق وسیعی از کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهد که این موضوع در کنار خشکی ذاتی حاکم بر گستره زیادی از سرزمین ما، تولید کشاورزی و عرصه‌های منابع طبیعی را با مخاطره مواجه کرده است.

وی درباره تخریب مراتع نیز گفت: نتایج آخرین بررسی‌های انجام شده نقشه پوشش گیاهی نشان می‌دهد که در حدود ۶۶.۲ درصد از مراتع کشور معادل ۵۶ میلیون هکتار جز مراتع کم تراکم، ۲۵.۳ درصد معادل ۲۱ میلیون و ۴۱۹ هزار هکتار جز مراتع نیمه متراکم و ۸.۵ درصد از مراتع کشور معادل هفت میلیون و ۱۸۱ هزار هکتار جز مراتع متراکم هستند.

معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی از اجرای طرح تحول احیای پوشش گیاهی و تولید علوفه در مراتع خبر داد و افزود: این طرح در سطح ۵۰ میلیون هکتار مراتع کشور اجرایی می‌شود.

وحید، اهداف اجرای این طرح را توانمندسازی و بهبود معیشت بهره‌برداران مرتع و جوامع بومی، بهبود شاخص‌ها و کارکردهای مراتع در مدت اجرای طرح شامل افزایش تولید علوفه، استحصال آب به میزان یک میلیارد و ۴۳۷ میلیون مترمکعب، حفظ خاک و کاهش فرسایش به میزان ۲۶۳ میلیون تن در مدت اجرای طرح، ارتقای بهره‌وری با استفاده از ظرفیت و پتانسیل‌های بالقوه اکوسیستم‌های مرتعی دانست.

وی اظهار داشت: مجموع هزینه‌های اجرای طرح در مدت پنج سال برابر ۱۵ هزار میلیارد تومان است که درآمد حاصل با در نظر گرفتن هزینه‌های مربوط به تولید علوفه، ذخیره آب و جلوگیری از فرسایش خاک حدود ۲۲ برابر می‌شود.

معاون امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تصریح کرد: بیلان منفی و کسری بیش از ۱۴۰ میلیارد مترمکعب در آبخوان‌ها با نرخ فرونشست ۱۲ تا ۳۰ سانتیمتری سطح آبخوان‌های کشور وضعیت نگران کننده‌ای را به وجود آورده است که ادامه این روند تعادل اکولوژی (بوم‌شناسی) عرصه‌های منابع طبیعی کشور را تهدید و حیات طبیعی و زیست در این مناطق را با چالش روبرو می‌کند.

وی یادآور شد: بر اساس برآوردهای کارشناسی و گزارش‌های اعلام شده از سوی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری سالانه ۲ میلیارد تُن معادل ۱۵.۵ تن در هر هکتار از خاک کشور فرسایش می‌یابد.

وحید اضافه کرد: بر اساس آمار ارائه شده از سوی امور بررسی‌های برنامه عمران سازمان ملل هزینه فرسایش خاک در ایران معادل ۱۴ درصد درآمد ناخالص ملی برآورد شده است.

معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ادامه داد: همچنین طبق اندازه‌گیری‌های انجام شده از مخازن سدها میزان رسوب ورودی به مخازن سدها ۳۵۶ میلیون مترمکعب است.

وی اضافه کرد: حجم سدهای کشور بالای ۵۰ میلیارد متر مکعب است که رسوب موجب از دست رفتن سالانه حدود ۷۴ صدم درصد از حجم مخازن سدهای کشور می‌شود.

منبع: مهر
شناسه خبر: 1197355

مهمترین اخبار اقتصادی: