تهران- ایرنا- مدیر گروه نفت اندیشگاه تحلیلگران انرژی گفت: امسال قطعی گاز جدی در فصل سرما رخ نداد و دلیل آن هم توزیع معادل کسری گاز، سوخت مایع گازوئیل و مازوت در نیروگاهها و صنایع بود تا بتوانیم این زمستان سخت را بگذرانیم. باید میادین گازی توسعه پیدا کنند.
«محمدرضا اکبری» در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، با اشاره به اینکه وزارت نفت دولت سیزدهم در شرایطی بر سر کار آمد که دولت قبل در هشت سال گذشته توجهی به افزایش تولید گاز در کشور نداشت و نتیجه آن کسری روزانه ۲۵۰ میلیون مترمکعبی گاز شده است، اظهار داشت: موضوع ناترازی گاز یکی از چالشهای جدی بخش انرژی کشور محسوب میشود و در سال گذشته تقریبا یکی از مشکلات اصلی کشور بوده است. عدد کسری انرژی به ویژه در دوره پیک مصرف به گفته وزارت نفت حدود ۲۰۰ میلیون مترمکعب در روز، معادل تولید هشت فاز توسعهای پارس جنوبی بوده که باید جبران شود.
مدیر گروه نفت اندیشگاه تحلیلگران انرژی با بیان اینکه بخشی از کسری گاز به دلیل عدم توسعه میادین گازی و بخش قابل توجهی هم مربوط به حوزه افزایش افسار گسیخته مصرف بوده که به دلیل مسائل مختلف باعث شده تا این رشد مصرف سال به سال ادامه داشته باشد، افزود: فاصله تولید و مصرف باعث شده تا کسری تراز سال به سال بیشتر شود و خودش را بیشتر نشان بدهد.
وی در مورد این سوال که با توجه به سرمای هوا و رکوردشکنی مصرف، در این شرایط سخت، از زمستان ۱۴۰۰ بدون خاموشی و قطعی گاز عبور کردیم؛ نظرتان در این باره چیست، افزود: امسال قطعی گاز جدی در فصل سرما رخ نداد و دلیل آن هم توزیع معادل کسری، سوخت مایع گازوئیل و مازوت در نیروگاهها و صنایع بود تا بتوانیم این زمستان سخت را بگذرانیم.
اکبری ادامه داد: باید میادین گازی توسعه پیدا کنند؛ به عبارت دیگر دلیل اصلی قطع نشدن گاز؛ ذخایر سوخت مایع به اندازهای بوده که کفاف ناترازی را بدهد و باید در سالهای آینده به جای اعطای سوخت مایع، به سمت افزایش تولید و بهینهسازی مصرف رفت.
این کارشناس حوزه انرژی در مورد این سوال که وزارت نفت با افزایش تعرفه مشترکان پرمصرف خانگی بدون فشار به ۹۶ درصد مردم، اقدام به اصلاح الگوی مصرف مشترکان پرمصرف کرد؛ این اقدام در اصلاح الگوی مصرف و عادلانه کردن یارانه انرژی را چگونه ارزیابی میکنید، بیان کرد: یکی از طرحهای وزارت نفت محاسبه مدل پلکانی هزینه مصرف سوخت است که اگر پلهها به درستی طراحی شود، میتواند هم به لحاظ کاهش مصرف و هم در افزایش درآمدهای شرکت ملی گاز موثر باشد. ۹۶ درصد عدد بالایی است و این قابلیت را دارد که ۳۰ درصد مصرفکنندگان جزو پرمصرف ها درنظر گرفته شوند و هزینه مصرف از آنها به این روش اخذ شود.
وی تصریح کرد: یکی از بحث های اصلی طراحی پلهها است و باید به شکل مطلوب طراحی و اعمال شود و حتما هم باید چند ماه قبل از شروع فصل سرد این روش اعمال شود تا مصرفکننده ها آرام آرام خودشان را با این شرایط تطبیق دهند، نه اینکه در فصل سرد که مصرف آغاز میشود؛ اطلاع رسانی صورت بگیرد. این روش برای کشور خیلی عایدی ندارد و اثر بخش هم نخواهد بود.
مدیر گروه نفت اندیشگاه تحلیلگران انرژی در مورد اقدام وزارت نفت برای قرارداد سوآپ گازی ترکمنستان در جهت جلوگیری از افت فشار و قطعی گاز در شمال کشور، اظهار داشت: این اقدام، اقدام درستی بود، هر چقدر بتوانیم در لنگرگاه انرژی منطقه قرار بگیریم و مسیر ترانزیتی انرژی را از کشورمان عبور بدهیم، نتایج خوبی برای کشور خواهد داشت.
اکبری گفت: حتی اگر خودمان مصرفکننده آن نباشیم. به دلیل اینکه منابع گازی در جنوب و منابع مصرفی در شمال کشور قرار دارد، خود این اتفاق میتواند برای تراز مصرف انرژی کشور مفید باشد، ولی فارغ از این موضوع هاب انرژی شدن کشور در منطقه سیاست بسیار صحیحی است که بسیار پیشتر از این باید از آن استفاده میشد، چراکه ظرفیت کشور بسیار بالاتر از آن چیزی است که امروز مورد توجه قرار گرفته است.
شناسه خبر: 158760