اکونومیک 24
17 بهمن 1401 - 11:54

ایران استوار؛‌44 سال افتخار|‌ طول خطوط شبکه توزیع برق ایران 27 برابر خط استوا/ در دوره پهلوی فقط 4 درصد روستاها برق داشتند‌

به اذعان سران حکومت پهلوی، تا پیش از انقلاب فقط 4 درصد روستاهای کشور برق‌دار بودند، اما امروز و 44 سال پس از انقلاب اسلامی، میزان برق‌رسانی به روستاهای کشور به 99.7 درصد رسیده است و طول خطوط توزیع برق کشور در قیاسی بیش از 27 برابر طول خط استوا است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، مرور خاطرات سران مملکتی در دوره پهلوی، از واقعیت ایران در بازه زمانی حکومتی طاغوت پرده‌برداری می‌کند.

در همین راستا، اسدالله علم، از سران حکومت پهلوی در تاریخ 31 فروردین 1353 در یادداشت‌های خود می‌نویسد:  در جلسه خانه‌های فرهنگ روستایی معلوم شد که روستاهای ایران فقط ۴ درصد برق و ۱ درصد آب آشامیدنی مطمئن دارند. 

اسدالله علم ادامه می‌دهد:  ما 2 هزار خانه فرهنگ روستایی داریم و فقط در ۱۳۶ خانه برق هست. 

با توجه به اظهارات مقامات حکومت پهلوی، آب و برقی که امروز تصور خلا حضورشان به طور کلی زندگی را مختل می‌کند، در روزگار پهلوی آرزوی مردم بوده است.

* نمایی از صنعت برق کشور  44 سال پس از انقلاب اسلامی

به گزارش فارس، بر اساس جدیدترین آمار منتشر شده وزارت نیرو، ظرفیت منصوبه تولید برق در کشور در سال 1357 برابر با 7024 مگاوات بوده که با رشد 13 برابری طی چهار دهه، امروز به 90 هزار و 323 مگاوات رسیده است.

همچنین در سال‌های ابتدایی انقلاب اسلامی، میزان تولید انرژی برق در کشور برابر با 17 هزار و 386 مگاوات در ساعت بوده، این در حالی است که امروز در این باره نیز شاهد رشد 21 برابری تولید انرژی برق هستیم و این رقم امروز به بیش از 359 هزار مگاوات رسیده است.

در حوزه قابلیت ساخت داخلی تجهیزات تولید برق نیز، کشور امروز به بیش از 95 درصد خودکفایی دست یافته است. درحال حاضر 31 پروژه طراحی و ساخت قطعات با تکنولوژی بالا در حال اجراست.

از دیگر توفیقات صنعت برق طی چهار دهه از سیر انقلاب اسلامی ایران، می‌توان به رشد 20 برابری ظرفیت منصوبه پست‌ها در حوزه شبکه انتقال و توزیع برق کشور اشاره کرد.

ظرفیت منصوبه پست‌ها در ابتدای انقلاب اسلامی ایران 26 هزار و 800 مگاولت آمپر بود، این در حالی است که این عدد امروز به 536 هزار مگاولت آمپر افزایش یافته است.

در حوزه ساخت داخلی تجهیزات خطوط شبکه انتقال و توزیع برق در چهار دهه گذشته فقط یک درصد توانایی وجود داشت، این در حالی است که ظرفیت داخلی‌سازی قطعات در این باره امروز 100 درصد تکمیل شده است. همه این دستاوردها در کنار کاهش تلفات شبکه توزیع برق از 17.3 به 9.6 درصد، موجب شده تا ایران، امروز در میان 14 کشور اول دنیا در زمینه ظرفیت شبکه برق قرار گیرد.

* طول خطوط توزیع برق 27 برابر خط استوا

برخلاف بسیاری از حکومت‌های دنیا که خدماتی مشابه آب و برق به عنوان دو رکن ایجاد رفاه را با هدف آورده اقتصادی به مردم ارائه می‌دهد، جمهوری اسلامی ایران پس از انقلاب اسلامی با هدف ارتقای رفاه مردم، توسعه زیرساخت آب و برق در سطح کشور را در دستور کار قرار داد.

بر اساس آمار رسمی منتشر شده در آمارنامه ماهانه صنعت آب و برق، تا پایان آذرماه سال 1401، 58 هزار و 29 روستای کشور برق‌رسانی شده و این آمار معادل 4 میلیون و 510 هزار 549 خانواده و 15 میلیون 335 هزار 867 روستایی نفر تحت پوشش انرژی برق است.

در همین راستا، آرش کردی، مدیرعامل شرکت توانیر در گفت‌وگو با خبرنگار فارس ضمت آمار برق‌رسانی روستایی گفت: در صنعت برق جزو کشور‌های پیشرو و پیشرفته هستیم و در بخش شهری و روستایی اختلاف زیادی با میانگین جهانی داریم. جمعیت ۲.۳ برابر شده است، اما از طرفی خدمات هم رشد فراوانی داشته و ۱۳ تا ۲۱ برابر شده است.

کردی ادامه داد: ۹۹.۷ درصد بخش روستایی تحت پوشش شبکه برق است، ۳ دهم باقی مانده هم جمعیت عشایری است که راه‌های مختلفی برای تامین برق آن‌ها وجود دارد.

به گزارش فارس، برای پوشش برق جمعیت عشایری کشور، نیز تا کنون 19 هزار مولد خودتامین برق خورشیدی به این خانواده‌ها داده شده است.

همچنین گستردگی شبکه برق کشور در قالب خطوط توزیع فشار ضعیف و فشار متوسط شهری و روستایی که به صورت مویرگی در سطح کشور پخش شده به یک میلیون و 91 هزار کیلومتر می‌رسد.

به منظور درک بزرگی این عدد جالب است بدانیم، خط استوا به عنوان بزرگترین مدار کرده زمین، 40 هزار 76 کیلومتر طول دارد. بر این اساس، خطوط توزیع برق کشور معادل دور زدن 27 برابری خط استوا طول دارد.

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1022361

مهمترین اخبار اقتصادی: