رئیس اداره بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشورگفت: سالانه 650 میلیون دلار خسارت به کشور از محل فرسایش بادی وارد میشود که اگر هزینههای مهاجرتها را هم حساب کنیم، رقم خسارت بزرگتر خواهد شد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس صبح امروز بازدید اصحاب رسانه از طرحهای بیابانزدایی و احیای مناطق کویری دشت میقان در استان مرکزی انجام شد.
کویر دشت میقان در 35 کیلومتری شمال شرقی شهرستان اراک است و 50 هزار هکتار وسعت دارد.
در حاشیه این بازدید، وحید جعفریان، رئیس اداره بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، در جمع اصحاب رسانه، اعلام کرد: سالانه 650 میلیون دلار خسارت مستقیم فرسایش بادی به بخشهای کشاورزی، صنعتی و راهها است و اگر عوامل تهدید مهاجرت و غیره را هم اضافه کنیم، رقم بسیار فراتر خواهد شد.
به گفته جعفریان؛ در حال حاضر حدود 7 هزار هکتار نهالکاری در کویر دشت میقان از گونههای مختلف تاغ، آتریپلکس و قرهداغ در سطح 7 هزار هکتار کشت شده است که تأثیر بسیار خوبی در کنترل ریزگردها و همچنین شن و ماسههای روان داشته است و بر زندگی روستاهای همجوار و شهر اراک هم تأثیر مثبت داشته است.
در ادامه این مراسم بازدید، آتنا فرجی، رئیس اداره امور بیابان استان مرکزی در گفتوگو با خبرنگار فارس، گفت: کنترل شن و ماسهها و مبارزه با بیابانزایی از 30 سال پیش شروع شده و تاکنون ادامه دارد و طی سالها توانستهایم با کشت گیاهان مقاوم به شوری گونههایی را که چندین سال بود از بین رفته بودند، دوباره به این منطقه برگردانیم.
به گفته وی در حال حاضر پوشش گیاهی در سطح 7 هزار هکتار ایجاد شده است و در بخشی از مناطق این کویر کار کشاورزی هم انجام میشود.
مشاهدات خبرنگار فارس از مناطق احیاشده کویر میقان حاکی است که بوتههای مقاوم به شوری در فواصل حدود 2 متری کشت شده و اینها توانستهاند ماسههای دور و اطراف را در اطراف بوته جذب کرده و مانع از حرکت آنها بشوند. حرکت ماسههای روان در مناطقی که کنترل نمیشوند موجب مسدود شدن راهها میشود و حتی با حرکت باد از زمین کنده شده و آلودگیهای زیست محیطی ایجاد میکند، ضمن اینکه احیای این منطقه کاملاً از بین میرود.
در حاشیه این بازدید، در گفتوگو با دهیار روستای مبارکآباد، زوایای جدیدی از مشکلات منطقه کویر میقان مشخص شد.
اعظم مبارکی، دهیار مبارکآباد، گفت: از حدود 20 سال گذشته با احداث سدهای خاکی در بالادست تالاب میقان موجب شد که آب این تالاب کاملاً خشک شود. علاوه بر آن تصفیهخانهای در کنار این تالاب احداث شده که پساب این کارخانه به این تالاب سرازیر میشود که فعلا قابل استفاده در بخش کشاورزی نیست، اما مشکلات زیست محیطی را ایجاد کرده و موجب رشد انواع نیزارها در حاشیه تالاب شده و انواع پشهها و حیوانات موذی زندگی روستائیان را تحت تأثیر قرار داده است.
وی گفت: ما طرحی را پیشنهاد دادهایم که اجازه بدهند از آب این پساب در زراعت چوب استفاده شود زیرا استفاده آن برای دیگر محصولات کشاورزی مقدور نیست.
وی گفت: مشکل دیگر این است که در حاشیه این تالاب، کارخانه املاح معدنی احداث کردهاند که آنها هم پسابهای خود را آنجا سرازیر میکنند که با یک باد کوچک سولفاتهای سطح خاک به هوا پراکنده شده و باعث مشکلات زیست محیطی میشود. علاوه بر آن این کارخانه با برداشتهای غیرقانونی خاک که انجام میدهد، در تشدید بیابان مؤثر است.
در ادامه این مراسم بازدید، خبرنگار فارس با شهردار روستای داودآباد هم گفتوگو کرد، وی گفت: خاک شور و آب شور، روی معیشت زندگی و کشت و کار آنها تأثیر منفی گذاشته است.
به گفته ایرانشاهی در فاصله 4.5 کیلومتری از شهر کشت گیاهان مقاوم انجام نشده و مردم این منطقه مشکلاتی در این زمینه دارند، کشت انواع گیاهان مقاوم به شوری که در کویر میقان ایجاد شده، تا حدودی جلوی مسیر گردوخاک را گرفته اما باید اقدامات جدیتری انجام شود.
وی گفت: طرح گردشگری در سطح 254 هکتار را ارائه کردهایم که میتواند درآمدزایی بسیار خوبی برای منطقه داشته باشد و از مسئولان منابع طبیعی درخواست میکنیم که این زمین را برای این طرح در اختیار دهند که در کنار آن احداث باغ گیاهشناسی و موزه گیاهشناسی از دیگر برنامهها است.
تالاب میقان در کویر میقان، یک تالاب است که در استان مرکزی قرار دارد. در سالهای با بارندگی مناسب، تالاب دارای آب قابل توجه است و در سالهای کمآبی عموماً سطح تالاب خشک شده و به حالت کویری در میآید.
ارتفاع تالاب از سطح دریاهای آزاد ۱۷۰۰ متر است و سطح آب در آن نسبت به فصل سال از مانداب (عمق بسیار کم) تا حدود ۱٫۴۰ تغییر میکند، منابع تأمین آب تالاب را بارشهای جوی، آب سه رودخانه قره کهریز، فراهان و شهراب و پساب تصفیه فاضلاب اراک تشکیل میدهند.
در بخشهای شرقی کویر میقان اقداماتی در جهت جلوگیری از پیشروی کویر به عمل آمده است.
پایان پیام/